Gazpacho z buraka to rewelacyjna wariacja na temat hiszpańskiego chłodnika. Jego podstawą są gotowane buraki, które w kolejnym kroku miksujemy z bulionem, czosnkiem, cebulą i papryczką chili. Przy takim doborze składników wychodzi pożywne i lekko pikantne. Z kolei dzięki świeżym dodatkom przyjemnie chłodzi. Buraczane gazpacho podajemy na zimno z łyżką gęstego jogurtu, drobno pokrojonym ogórkiem i świeżą bazylią.
iStock
Gotowanie buraków: dokładnie je czyścimy i nieobrane wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy 2 obrane ząbki czosnku i gotujemy przez ok. 60 min do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Przygotowanie do blendowania: ugotowane buraki przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy je na niewielkie kawałki. Z garnka wyjmujemy czosnek.
Inne warzywa: cebulę obieramy z łupin, papryczkę kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne ze środka. Kroimy je w drobną kostkę.
Blendowanie: buraki, czosnek, cebulę i paprykę przekładamy do wysokiego naczynia lub kielicha blendera. Miksujemy do uzyskania konsystencji purée. Następnie dodajemy bulion, sok z cytryny, ocet i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie blendujemy na gładki krem.
Chłodzenie: gotowe gazpacho z buraka odkładamy na 30 min lodówki.
Dodatki: ogórek myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Gotowy chłodnik nakładamy do miseczek, na wierzch kładziemy ogórek, kilka listków bazylii i łyżkę gęstego jogurtu.
Porady
- Do buraczanego gazpacho najlepszy będzie domowy bulion warzywny. Można go przygotować wcześniej i przechowywać w zawekowanych słoikach nawet do kilku miesięcy.
- W wersji na szybko można sięgnąć po gotowy bulion w słoiku.
- Jeśli nie zależy nam na daniu wegetariańskim, możemy sięgnąć po bulion drobiowy.
- Jogurt można nakładać łyżką do miseczek lub wymieszać z gotowym gazpacho z buraka, aby całość była bardziej delikatna.
- Poza świeżym ogórkiem, możemy dodać także pokrojone w drobną kostkę rzodkiewki i gotowane buraki.
- Oprócz bazylii, kompozycję świetnie uzupełniają także świeży koperek, liście kolendry lub kiełki.
Gotowany burak może być także świetnym dodatkiem do klasycznego gazpacho z pomidorów. Gotowy chłodnik miksujemy z ugotowanymi i obranymi ze skóry burakami. Odstawiamy do chłodzenia i podajemy z jogurtem, świeżymi warzywami, bazylią, koperkiem lub prażonymi pestkami dyni.
Gazpacho z burakiem świetnie smakuje także z dodatkiem orzechów. Możemy je zmielić lub drobno posiekać nożem. Do wyboru mamy orzechy włoskie z lekką nutką goryczy, słone pistacje, nerkowce o kremowym, wręcz aksamitnym smaku i wiele innych.
Orzeźwiające i pożywne zupy w hiszpańskim stylu możemy przygotować na wiele różnych sposobów:
Buraki to pożywne i zdrowe warzywa. Są bogate w kwas foliowy, dużą ilość manganu i miedź, która dostarcza nam energii i podnosi sprawność intelektualną. Zawierają także witaminę C, B6, żelazo i błonnik, wspomagający trawienie.
Piękny kolor, jaki ma gazpacho z buraka, jest zasługą betalainy. Jest ona odpowiedzialna nie tylko na intensywną barwę warzyw – ma także działanie przeciwzapalne. Dlatego soki z buraka są polecane dla osób chorujących na wirusowe zapalenie wątroby, nowotwór, zmagających się z chorobami serca lub otyłością.
Komentarze