REKLAMA

Buraczane gazpacho z migdałami i kozim jogurtem

Słodycz buraków, słono-ostry kozi ser, aromat migdałów - wypróbuj przepis na to oryginalne, gęste gazpacho.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

chłodnik gazpacho

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 187 głosów)


Składniki:

  • 40 dag ugotowanych lub upieczonych buraków
  • 25 dag ogórków
  • 2 małe białe cebule
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • 5 dag proszku migdałowego
  • 200 ml jogurtu koziego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • 4 gałązki świeżej bazylii

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Jak zrobić Buraczane gazpacho z migdałami i kozim jogurtem?
Kroki przygotowania:

  • Buraki obieramy i kroimy na kawałki. Ogórki obieramy, dzielimy na 8 cienkich pasków, z reszty usuwamy pestki.
  • Obrane cebule, szalotkę i czosnek siekamy i miksujemy z burakami i ogórkami bez pestek. Dodajemy migdały, jogurt i balsamico. Krótko miksujemy.
  • Przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy na 2 godz. do lodówki.
  • Ustalamy ulubioną gęstość, dolewając posolonej zmrożonej wody, przyprawiamy do smaku pieprzem i octem balsamicznym.
  • Rozlewamy do 4 pucharków. Dekorujemy paskami ogórka i gałązką bazylii, posypujemy szczyptą migdałów. Podajemy od razu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy