Smoothie z arbuza to łatwy i szybki przepis na ochłodę. Idealne sprawdzi się na wszystkie przyjęcia pod chmurką, grilla lub piknik. Ten smak z pewnością oczaruje każdego. Dzieciom zastąpi niezdrowe napoje i desery, a dla dorosłych może być bazą do wyśmienitego drinka. Zobaczcie, jak zrobić smoothie z arbuza i truskawek, które pokochacie od pierwszego łyka.
Adobe Stock
(średnia 4.5 z 175 głosów)
Arbuz: przekrajamy na pół. Wydrążamy miąższ i kroimy go w kostkę. Postarajmy się usunąć z niego wszystkie ciemne pestki.
Truskawki: myjemy w zimnej wodzie. Usuwamy szypułki. Przekrajamy owoce na pół i przekładamy je do kielicha blendera razem z arbuzem. Zostawiamy dwie truskawki z szypułkami do dekoracji szklanek.
Pozostałe składniki: wyciskamy sok z limonki. Przelewamy go przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Zrywamy listki mięty z gałązek i opłukujemy je w zimnej wodzie, po czym osuszamy.
Smoothie z arbuza: miksujemy wszystkie składniki za pomocą blendera na jednolity koktajl. Przelewamy go do schłodzonych szklanek. Na ich krawędzie nabijamy całe truskawki. Możemy też udekorować smoothie listkami mięty.
Porady
- Wszystkie składniki na owocowy koktajl z arbuzem powinny być dobrze schłodzone. Dzięki temu napój po zmiksowaniu wszystkich elementów będzie wystarczająco zimny i gotowy do picia. Możemy też użyć mrożonych owoców lub dodać do blendera kilka kostek lodu.
- Jeśli owoce nie są wystarczająco słodkie, do smoothie z arbuza i truskawek można dodać cukier, miód, syrop klonowy lub syrop z agawy.
- Polecamy użycie blendera kielichowego, który jest wygodnym narzędziem do przyrządzania wszelkiego rodzaju koktajli owocowych, ale sprawdzi się też blender ręczny.
- Smoothie arbuzowe z truskawkami możemy wlać do szczelnie zamykanego pojemnika i zamrozić, tworząc w ten sposób pyszny sorbet. Warto też przelać je do foremek z patyczkiem i stworzyć domowe lody arbuzowe.
- Orzeźwiający owocowy napój w postaci smoothie z arbuza świetnie smakuje również w wersji dla dorosłych, czyli z dodatkiem odrobiny alkoholu. Może być to kieliszek białego rumu, martini lub zwykłej wódki, a nawet nalewka z mięty.
Jak zrobić smoothie z arbuza? To najprostszy przepis, jaki można sobie wyobrazić. Wystarczy zmiksować ten soczysty owoc z dodatkiem wody lub ulubionego napoju. Szczególnie dobrze smakuje smoothie z arbuza z sokiem pomarańczowym, cytrynowym lub z limonki, ale warto przetestować też ciekawą wersję na wodzie kokosowej.
Jeśli mamy ochotę na bardziej treściwy, sycący napój, możemy także zrobić koktajl z arbuza na bazie nabiału. W tym celu polecamy wykorzystać na przykład:
Smoothie z arbuza zwykle podajemy w szklance, słoiku do lemoniady lub kieliszku do martini. Możemy je udekorować kleksem bitej śmietany. Z mieszanki owocowej na smoothie powstanie też pyszna granita. Wystarczy wylać ją na metalową brytfannę (im cieńsza warstwa płynu, tym lepiej) i wstawić do zamrażalnika. Po godzinie płyn zacznie zamarzać na brzegach. Wtedy należy pokruszyć go za pomocą widelca i przesunąć na środek tacy. Powtarzamy tę czynność co 15–20 minut, aż całe smoothie zamieni się w arbuzowy śnieg. Granitę podajemy w szklankach z grubymi słomkami.
Koktajl arbuzowy bez nabiału możemy też podać w formie smoothie bowl, czyli owocowej miski mocy z dodatkami. Żeby zrobić to kolorowe danie, wystarczy przelać arbuzowe smoothie do miseczki i ozdobić je świeżymi owocami, orzechami lub pestkami. Dobrym pomysłem będzie dosypanie garści granoli, musli lub ryżu preparowanego.
Arbuz można wykorzystać również do innych pyszności. Najczęściej spożywamy go w postaci sorbetu i lodów lub lemoniady i drinków. Szybkim pomysłem na arbuza są także kolorowe szaszłyki owocowe. Latem z pewnością wszystkim przypadnie do gustu efektowna sałatka owocowa z arbuzem. Ten uniwersalny, orzeźwiający składnik świetnie sprawdza się także w daniach na słono, takich jak sałatka z fetą lub chłodnik. Co więcej, nadaje się nie tylko do napojów i deserów na zimno, ale również do przetworów. Dżem z arbuza to jeden z najsmaczniejszych dodatków do kanapek lub naleśników. Choć nie jest tak popularny jak konfitura z truskawek lub śliwek, naprawdę warto go spróbować.
Komentarze