Arbuzowe smoothie

Arbuzowe smoothie to łatwy i szybki napój na ochłodę. Z dodatkiem białego rumu powstanie oryginalny letni drink. Spróbuj na spotkanie w gronie znajomych.

Dodany przez:

Zimne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • nasiona z owocu granatu
  • pół szklanki czerwonych porzeczek
  • 500 g miąższu arbuza bez pestek
  • 3–4 truskawki
  • sok z 2 limonek
  • skórka otarta z połówki limonki
  • do smaku: syrop z agawy lub cukier
  • do dekoracji: owoce, listki mięty
  • Wszystkie składniki schładzamy w lodówce min. 2 godz.

Przygotowanie

  1. Nasiona granatu i porzeczki miksujemy blenderem na purée, przecieramy przez sitko. Dodajemy pokrojonego arbuza, truskawki, sok i skórkę z limonki. Miksujemy dokładnie na gładkie smoothie, słodzimy do smaku. Podajemy udekorowane owocami i miętą.
  2. Wersja dla ambitnych:
  3. 1. Do smoothie dodajemy kostki lodu, odrobinę wody gazowanej i biały rum – powstanie oryginalny letni drink.
  4. 2. Ze smoothie robimy granitę: wylewamy je na metalową brytfannę (im cieńsza warstwa płynu, tym lepiej) i wstawiamy do zamrażalnika. Po godzinie na brzegach płyn zacznie zamarzać – kruszymy go za pomocą widelca i przesuwamy na środek tacy, robiąc miejsce na brzegach dla jeszcze niezamarzniętego. Powtarzamy czynności co 15–20 min, aż całe smoothie zamieni się w coś w rodzaju arbuzowego śniegu. Podajemy w szklankach z grubymi słomkami.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Wskazówki

Zobacz: grillowany ser halloumi z arbuzem

 

 

 

 

 



 

arbuz smoothie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze