Smoothie arbuzowe to łatwy i szybki napój na ochłodę. Idealne sprawdzi się na wszystkie przyjęcia pod chmurką, grilla czy piknik. Ten smak z pewnością oczaruje każdego. Dzieciom zastąpi niezdrowe napoje i desery, a dla tych starszych może być bazą do wyśmienitego drinka. Zobaczcie, jak zrobić smoothie z arbuza, które pokochasz od pierwszego łyka!
Arbuzowe smoothie / Fot. Kinga Błaszczyk - Wójcicka, asystentka sesji: Elena Honka
Smoothie arbuzowe: Wszystkie składniki schładzamy w lodówce przez 2 godziny przed przygotowaniem smoothie arbuzowego. Nasiona granatu i porzeczki miksujemy blenderem na purée i przecieramy przez sitko. Dodajemy pokrojonego arbuza, truskawki, wyciśnięty sok z 2 limonek i skórkę otartą z połowy limonki. Miksujemy dokładnie na gładkie smoothie i słodzimy do smaku. Podajemy udekorowane owocami i listkami mięty.
Porady
- Smoothie arbuzowe najlepiej smakuje mocno schłodzone, dlatego warto wstawić wszystkie składniki do lodówki na kilka godzin przed miksowaniem. Można też użyć mrożonych owoców lub dodać do blendera kilka kostek lodu.
- Tak przygotowane smoothie arbuzowe można też wlać do szczelnie zamykanego pojemnika i zamrozić, tworząc w ten sposób pyszny sorbet arbuzowy. Warto też przelać smoothie do foremek z patyczkiem i stworzyć domowe lody na patyku.
- Smoothie z arbuza świetnie smakuje również w wersji dla dorosłych, czyli z dodatkiem odrobiny alkoholu. Może być to kieliszek białego rumu, martini czy zwykłej wódki.
- Jeśli lubicie słodsze napoje, możecie dosłodzić smoothie arbuzowe odrobiną miodu, syropu z agawy albo dowolnego słodzika. Może być to erytrytol, stewia lub ksylitol.
Jak zrobić smoothie z arbuza? To najprostszy przepis, jaki można sobie wyobrazić! Wystarczy zblendować arbuza z dodatkiem wody lub ulubionego soku owocowego. Szczególnie dobrze smakuje smoothie z arbuza z sokiem pomarańczowym lub jabłkowym, ale warto przetestować też wersję na soku z limonki lub na wodzie kokosowej.
Bazą do smoothie może być także nabiał, więc z powodzeniem można dolać mleka, maślanki, kefiru czy jogurtu. Aby nasze smoothie od razu było schłodzone, można zmiskować je po prostu z lodami waniliowymi, śmietankowymi czy też owocowymi. Dobrą bazą do smoothie będzie również sorbet truskawkowy czy malinowy. Z kolei w wersji wegańskiej, smoothie najlepiej przygotować na napoju sojowym bądź ryżowym czy też na mleczku kokosowym.
Smoothie z arbuza zwykle podajemy w wysokiej szklance, słoiku do lemoniady lub kieliszku. Dodatkowym składnikiem może być kleks bitej śmietany. Ze smoothie z arbuza można zrobić pyszną granitę. Wystarczy wylać je na metalową brytfannę (im cieńsza warstwa płynu tym lepiej) i wstawić do zamrażalnika. Po godzinie płyn zacznie zamarzać na brzegach i wtedy należy pokruszyć go za pomocą widelca i przesunąć na środek tacy robiąc wolne miejsce na brzegach dla tego jeszcze niezamarzniętego. Powtarzamy czynności co 15–20 minut, aż całe smoothie zamieni się w coś w rodzaju arbuzowego śniegu. Granitę podajemy w szklankach z grubymi słomkami.
Smoothie z arbuza można też podać w formie smoothie bowl, czyli owocowej miski mocy z dodatkami. Aby zrobić kolorowe smoothie bowl wystarczy przelać arbuzowe smoothie do miseczki i ozdobić świeżymi owocami, orzechami czy pestkami. Dobrym pomysłem będzie dosypanie chrupiącego dodatki w postaci garści granoli, muesli czy ryżu preparowanego.
Arbuza można wykorzystać również do innych pyszności. Co zrobić z arbuza? Najczęściej jemy go w postaci sorbetu i lodów lub lemoniady oraz drinków. Szybkim pomysłem na arbuza są także kolorowe szaszłyki owocowe, albo efektowna sałatka owocowa podana w arbuzie. Ten owoc może być także składnikiem dań na słono, na przykład sałatki z fetą czy chłodnika!
Co więcej, ten owoc wspaniale nadaje się nie tylko do napojów i deserów na zimno, ale również do przetworów. Dżem z arbuza to jeden z najsmaczniejszych dodatków do kanapek czy naleśników i choć nie jest tak popularny jak konfitury z truskawek czy śliwek, to koniecznie trzeba go spróbować!
Komentarze