Arbuzowe smoothie

Arbuzowe smoothie to łatwy i szybki napój na ochłodę. Z dodatkiem białego rumu powstanie oryginalny letni drink. Spróbuj na spotkanie w gronie znajomych.

smoothie

Czas przygotowania:
5 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 174 głosów)

Składniki:

  • nasiona z owocu granatu
  • pół szklanki czerwonych porzeczek
  • 500 g miąższu arbuza bez pestek
  • 3–4 truskawki
  • sok z 2 limonek
  • skórka otarta z połówki limonki
  • do smaku: syrop z agawy lub cukier
  • do dekoracji: owoce
  • listki mięty
  • Wszystkie składniki schładzamy w lodówce min. 2 godz.

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Nasiona granatu i porzeczki miksujemy blenderem na purée
  • przecieramy przez sitko. Dodajemy pokrojonego arbuza
  • truskawki
  • sok i skórkę z limonki. Miksujemy dokładnie na gładkie smoothie
  • słodzimy do smaku. Podajemy udekorowane owocami i miętą.
  • Wersja dla ambitnych:
  • 1. Do smoothie dodajemy kostki lodu
  • odrobinę wody gazowanej i biały rum – powstanie oryginalny letni drink.
  • 2. Ze smoothie robimy granitę: wylewamy je na metalową brytfannę (im cieńsza warstwa płynu
  • tym lepiej) i wstawiamy do zamrażalnika. Po godzinie na brzegach płyn zacznie zamarzać – kruszymy go za pomocą widelca i przesuwamy na środek tacy
  • robiąc miejsce na brzegach dla jeszcze niezamarzniętego. Powtarzamy czynności co 15–20 min
  • aż całe smoothie zamieni się w coś w rodzaju arbuzowego śniegu. Podajemy w szklankach z grubymi słomkami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Porady

Zobacz: grillowany ser halloumi z arbuzem

 

 

 

 

 



 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy