Szparagowy zawrót głowy – przepis na kremowy sos ze szparagów
Szparagowy zawrót głowy – przepis na kremowy sos ze szparagów
Sezon na szparagi w pełni! To wyjątkowo smaczne warzywo zwojowało majowo-czerwcowe menu. I to właśnie z ich pomocą proponujemy przygotować apetyczny, aksamitny sos z dodatkiem serka topionego.
Szparagowy zawrót głowy – przepis na kremowy sos ze szparagów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w kostkę, poddusić parę minut na łyżce masła i dodać do szparagów. Całość zalać śmietanką, dodać serek topiony i wszystko zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
Na koniec dodać sok z limonki, łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go odrobiną mleka lub wody.
Komentarze