Kiszka ziemniaczana z grilla smakuje wyśmienicie, a z wyglądu przypomina kiełbasę. Wykonamy ją w kilka minut. Wystarczy, że pokryjemy ją olejem, a następnie zawiniemy w folię do żywności i wrzucimy na rozgrzany ruszt. Jeśli chcemy podkręcić jej smak, można ją dodatkowo obłożyć cebulą pokrojoną w piórka. Kiszkę ziemniaczaną najczęściej podajemy w towarzystwie wyrazistych dodatków, np. kiszonej kapusty i chrzanu.
Stock Adobe
(średnia 4.5 z 147 głosów)
Przygotowanie: rozgrzewamy grill.
Kiszka ziemniaczana: smarujemy ją olejem. Doprawiamy pieprzem i solą. Następnie układamy ją na kawałku folii aluminiowej i zawijamy.
Grillowanie: na ruszt wykładamy zawiniętą w folię kiszkę. Smażymy ją ok. 15 minut.
Podanie: kiszkę ziemniaczaną z grilla wykładamy na talerz i serwujemy z dodatkiem kiszonej kapusty.
Porady
- Kiszka ziemniaczana z grilla odznacza się wyjątkowo delikatną skórką. W związku z tym nie polecamy układać jej, tak jak większość kiełbas, bezpośrednio na ruszcie. Najlepiej zawinąć ją w folię aluminiową bądź smażyć na specjalnej tacce.
- Jeśli chcemy, możemy wymieszać kiszkę z cebulą, a następnie zawinąć składniki w folię. Warzywo należy wcześniej obrać i pokroić w piórka.
- Pamiętajmy, żeby przed smażeniem kiszki, dokładnie pokryć ją olejem lub smalcem. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że potrawa nie popęka podczas grillowania. Niektórzy dodatkowo nakłuwają kiszkę za pomocą wykałaczki bądź igły.
- Kiszkę ziemniaczaną możemy również usmażyć na specjalnej patelni grillowej. W takiej sytuacji nie musimy zawijać tej ziemniaczanej potrawy w folię aluminiową – wystarczy, że pokryjemy ją wcześniej tłuszczem.
Kiszka ziemniaczana to świetna alternatywa dla zwykłej kiełbasy. Rewelacyjnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Warto podać ją wtedy z dodatkiem:
Przed wrzuceniem kiszki na ruszt, warto doprawić ją solą oraz pieprzem. Jeśli jednak zależy nam na tym, żeby potrawa odznaczała się głębokim aromatem, polecamy posypać ją dodatkowo:
Kiszkę ziemniaczaną z powodzeniem zrobimy samemu w domu. Wystarczy tylko dokładnie wykonać kilka czynności w odpowiedniej kolejności. Na początku kroimy cebulę oraz boczek w drobną kostkę. Następnie podsmażamy składniki na oleju lub smalcu, aż nabiorą złotego koloru. W międzyczasie obieramy ziemniaki oraz ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy niewielką ilość mąki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Oczyszczone jelita nadziewamy farszem. Gotowe kiszki możemy upiec, ugotować albo usmażyć.
Komentarze