Szparagi zawijane boczkiem to przepis na szybkie i efektowne danie. Sprawdzą się jako sezonowa przystawka na rodzinnym grillu, sycące śniadanie lub przekąska na spotkania ze znajomymi. Przygotujecie je w 20 minut, w piekarniku, na patelni lub grillu. Szparagi z boczkiem są zaskakująco lekkie i świeże, a jednocześnie pysznie sycące. Można je jeść jako samodzielne danie lub potraktować je jako dodatek.
iStock
(średnia 4.41 z 174 głosów)
Przygotowanie: nastawiamy piekarnik na 180°C, grzanie góra-dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Szparagi: opłukujemy w zimnej wodzie. Odłamujemy twarde końcówki. Każdą łodyżkę smarujemy oliwą i owijamy plastrem boczku, po czym układamy na blaszce.
Pieczenie: wstawiamy szparagi zawijane boczkiem do piekarnika na 15 minut. W tym czasie łodygi powinny zmięknąć, ale pozostać sprężyste. Tłuszcz wytopi się i otoczka stanie się chrupiąca. Upieczone szparagi posypujemy solą i pieprzem do smaku.
Porady
- Szparagi zawijane boczkiem możemy przyrządzić także na patelni lub grillu węglowym. Ułóżmy łodyżki na ruszcie tak, żeby główki znalazły się poza zasięgiem żaru. Są bardzo delikatne i nie potrzebują obróbki termicznej.
- Aromatyczne szparagi z piekarnika w boczku dobrze komponują się ze świeżymi ziołami. Zawińmy je z gałązką rozmarynu lub udekorujmy świeżym tymiankiem, estragonem lub oregano.
- Możemy swobodnie dobierać różne dodatki, takie jak tarty parmezan, płatki chili, suszone pomidory lub ocet balsamiczny. Szparagi z boczkiem warto skropić sokiem z cytryny przed podaniem.
- Jeśli mamy dosyć grube plastry boczku ze sporym przerostem tłuszczowym, możemy je wstępnie wytopić na patelni, a dopiero potem owinąć dookoła łodyżek.
- Podpowiadamy, jak zrobić zielone szparagi zawijane boczkiem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć białej odmiany warzywa. Pamiętajmy, że jej łodyżki są grubsze i wymagają obierania, a także dłuższej obróbki termicznej. Najlepiej podgotować je w wodzie lub na parze, zanim owiniemy je boczkiem i włożymy do piekarnika.
- Nie wyrzucajmy obierek i zdrewniałych końcówek szparagów. W myśl zasady zero waste wrzućmy je do wody z ziołami i przyprawami, żeby powstał delikatny bulion warzywny.
- Kupując szparagi, wybierajmy jędrne okazy o zwartych główkach. Po potarciu jednej łodyżki o drugą powinny wydawać skrzypiący dźwięk.
- Jeśli przypadły Wam do gustu szparagi w boczku, wypróbujcie także szparagi w szynce parmeńskiej z parmezanem.
Zielone szparagi z patelni z boczkiem lub zapiekane możemy z powodzeniem serwować jako samodzielną przekąskę, a także jako element obfitego dania śniadaniowego lub lekkiego obiadu. Idą wtedy w parze z dipami i dressingami takimi jak:
Chociaż szparagi z piekarnika z boczkiem możemy podać jako samodzielną potrawę, są też cudownym uzupełnieniem talerza pełnego warzyw i mięs. Oto kilka przykładów dodatków, które razem ze szparagami w boczku tworzą sycące danie:
To uniwersalne, sezonowe warzywo, jego zieloną, dziką lub białą odmianę, da się przygotować na wiele różnych sposobów. Wspaniale smakują szparagi zawijane boczkiem lub zapieczone z szynką i serem, ale warto wypróbować także inne rozwiązania. Wśród wytrawnych wypieków nie ma sobie równych tarta ze szparagami i kremowym sosem śmietanowym. Jeśli najdzie nas ochota na włoską kuchnię, możemy przyrządzić prostą, wiosenną pizzę, a w ramach przekąski na przyjęcie lub spotkanie rodzinne podajmy szparagi w cieście francuskim. Na sporadyczne zimne popołudnia doskonałym remedium będzie zielona zupa krem, a jeśli mamy ochotę na lekki lunch, zróbmy sobie pożywną sałatkę ze szparagami z jajkiem na twardo.
Komentarze