Szparagi z boczkiem

Sezon na szparagi jest krótki, więc warto wykorzystać go w pełni! Okres od maja do czerwca jest najlepszym czasem na szparagi zawijane boczkiem. Jest to przepis na szybkie i efektowne danie, które sprawdzi się nie tylko na rodzinnym grillu lub zdrowym śniadaniu, ale również na spotkaniu ze znajomymi. Szparagi z boczkiem są jednocześnie lekkie i świeże, jak i pysznie tłuste i sycące.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
177 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 173 głosów)

Szparagi z boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • szparagi 1.

    Szparagi opłukać, odciąć lub odłamać zdrewniałe końcówki. Jeśli używamy szparagów białych - obrać. Związać w pęczek. Wstawić do wysokiego garnka, zalać lekko osoloną wodą, tak by główki szparagów wystawały poza jej lustro. Gotować ok. 20 minut. Osączyć i wystudzić.

  • szparagi-z-boczkiem-przepis 2.

    Każdy szparag owinąć plasterkiem wędzonego boczku. Olej mocno rozgrzać na patelni. Wrzucić szparagi; smażyć z jednej i drugiej strony, aż boczek lekko się zrumieni. Szparagi z boczkiem podawać na gorąco np. z twarożkowo-czosnkowym dipem.

Kalorie: 177

Porady

  • Szparagi zawijane w boczek idealnie sprawdzą się na śniadanie w towarzystwie sadzonego jajka i świeżego pieczywa.

Notka redakcyjna

Jak zrobić szparagi w boczku?

Przygotowanie szparagów zawijanych w boczek nie powinno nikomu sprawić trudności. Ugotowane szparagi należy owinąć plastrem wędzonego boczku i smażyć na patelni. Najlepiej smakują podane na ciepło z lekkim sosem jogurtowym. Warto jednak wiedzieć, że szparagi z boczkiem można również przygotować w piekarniku. Będą one na pewno mniej tłuste niż te, smażone na patelni. Szparagi z boczkiem z piekarnika nie muszą być wcześniej gotowane.

Tajemnice dobrych szparagów

Białe szparagi są delikatniejsze w smaku, bywają jednak włókniste; wymagają też grubszego obierania. Zielonych często nie trzeba w ogóle obierać. Łatwiej je kupić, bo sezon na nie trwa dłużej. Wybieramy szparagi jędrne, o zwartych główkach, po potarciu jednej łodyżki o drugą powinny wydawać „skrzypiący” dźwięk.

Szparagi w boczku – jak gotować szparagi?

Szparagi są bardzo zdrowe, warto więc jeść ich jak najwięcej. Warto też wiedzieć, jak poprawnie je ugotować przyrządzając np. szparagi zawijane boczkiem. Zielone szparagi nie wymagają obierania, wystarczy odciąć od nich zdrewniałą końcówkę. W jaki sposób to zrobić? Wystarczy wziąć jednego szparaga i lekko go wygiąć – warzywo powinno pęknąć w miejscu, gdzie zaczyna się łykowata część. Białe szparagi należy obrać kierując od główki do końcówki. Szparagi należy gotować w garnku, ustawiając związany pęczek warzyw pionowo, aby główki wystawały ponad powierzchnię wody. Właściwie ugotowana szparagi są jędrne i chrupkie. Tak przygotowana może wykorzystać np. w powyższym przepisie na szparagi z boczkiem.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy