Łosoś z grilla

Łosoś z grilla to prawdziwy rarytas dla wszystkich fanów ryb i nie tylko. Idealnie sprawdzi się podczas letnich spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. To również świetny pomysł na lekki i szybki obiad. Przepis jest bardzo prosty, a cały sekret jego smaku tkwi w marynacie, do której wsadzamy go na co najmniej godzinę. Poniżej podajemy sprawdzoną recepturę na dzwonka łososia z grilla.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200
Autor przepisu: Agata Wojda

ryba

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 144 głosów)

Łosoś z grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie łososia: najpierw myjemy go pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oczyszczamy rybę i kroimy w dzwonka.

  • 2.

    Marynata: przygotowujemy sos sojowy, sok jabłkowy, cukier, imbir (ścieramy kawałek korzenia lub dodajemy mielony) i czosnek (wyciskamy przez praskę lub używamy granulowanego). Całość mieszamy i wlewamy do pojemnika, po czym umieszczamy w nim łososia, przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

  • 3.

    Łosoś z grilla: wyjmujemy go z marynaty (zostawiamy ją na później) i układamy na lekko natłuszczonym ruszcie lub aluminiowej tacce. Rybę pieczemy z dwóch stron od 5 do 10 minut (w zależności od grubości mięsa), co jakiś czas smarujemy marynatą. Łososia podajemy tuż po zdjęciu z ognia, z plasterkiem masła z awokado i odcedzonymi z zalewy piklowanymi ogórkami (przepis na masło i ogórki znajduje się w notce redakcyjnej).

     

Porady

  • Marynata z naszego przepisu na łososia z grilla świetnie sprawdzi się także do skrzydełek, kalmarów, krewetek, cukinii, bakłażanów i pieczarek.
  • Łosoś z grilla świetnie komponuje się z piklowanymi ogórkami. Będą smaczniejsze, jeśli dodamy do nich sporą ilość świeżego kopru lub cebulkę i paprykę.
  • Nasz przepis sprawdzi się nie tylko w sezonie grillowym, ale również poza nim. Wtedy możemy przygotować łososia na grillu elektrycznym – w takim przypadku czas obróbki termicznej wynosi ok. 10 minut z każdej strony.
  • Najlepsze będą dzwonki z łososia z grilla, czyli część tuszy o długości odpowiadającej szerokości ryby. Opcjonalnie możemy wykorzystać inną część łososia, np. filety.
  • Do łososia z grilla, jak do każdej ryby, podajemy plasterki cytryny lub ósemki. Sprawdzi się też limonka, która nada potrawie nieco bardziej egzotyczny smak.

Notka redakcyjna

Łosoś z grilla – propozycja podania 

W naszym przepisie łosoś z grilla podawany jest tuż po zdjęciu z rusztu, z plasterkiem masła zrobionego z awokado i z piklowanymi ogórkami, które odsączamy z zalewy.

Piklowane ogórki 

Myjemy 1kg ogórków i razem ze skórą kroimy w jak najcieńsze plasterki (najlepiej na mandolinie). Przekładamy do słoika, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy. Robimy marynatę: do garnka wlewamy 85 ml wody, 50 ml octu, dodajemy czubatą łyżkę cukru, czosnek, papryczki jalapeño i łyżeczkę soli. Gotujemy przez 5 minut, studzimy i zalewamy ogórki w słoiku. Zakręcamy i odstawiamy. Takie ogórki będą idealne do łososia z grilla.

Masło awokado 

Miąższ dużego, bardzo dojrzałego awokado miksujemy z 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki, sokiem z połowy cytryny oraz 2 łyżkami sosu worcester, następnie ucieramy z 200 g masła w temperaturze pokojowej, przyprawiamy do smaku solą. Przekładamy na folię spożywczą i zawijamy w rulonik. Schładzamy.
Jeśli masło zabieramy w plener bez lodówki: do naczynia wlewamy trochę wody, dorzucamy kostki lodu, wkładamy masło, szczelnie zamykamy. Masło możemy ukręcić też w innych smakach, np. imbirowe: przyprawiamy je sokiem z limonki, kurkumą, startym imbirem, koniecznie czosnkiem i miodem. Masło z awokado to ciekawa i przepyszna propozycja do łososia z grilla.


Łosoś z grilla – dodatki

Do grillowanej ryby pasują opiekane ziemniaki, w kawałkach lub w całości, zawinięte w folię aluminiową – podawane z gęstym sosem czosnkowym. Sprawdzą się też wszelkie szaszłyki warzywne (np. papryka, cebula, pieczarki) lub po prostu upieczone razem z łososiem warzywa, np. cukinia, kabaczek, papryka.

Pasuje tu również ryż z dodatkami, choćby z przyprawą curry, dzięki której zyska piękny żółty kolor i egzotyczny smak. Możemy dorzucić do niego groszek zielony i marchewkę pokrojoną w małą kostkę.


Dobrym dodatkiem do łososia z grilla są również surówki. Najlepiej lekkie i szybkie w przygotowaniu. Może to być np. rukola lub mieszanka sałat z pomidorkami koktajlowymi i serem feta pokrojonym w drobną kostkę. To wszystko zalewamy sosem winegret, który jest jednocześnie lekko kwaśny i słodki, dzięki temu jest zdecydowanie orzeźwiający. Jeśli wolimy bardziej tradycyjne surówki to odpowiednia będzie tu oczywiście również kapusta kiszona, z marchewką, cebulą lub szczypiorem i jabłkiem, polana olejem rzepakowym, lnianym lub oliwą z oliwek, całość oprószona świeżo mielonym pieprzem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy