Łosoś z grilla to prawdziwy rarytas dla wszystkich fanów ryb i nie tylko. Idealnie sprawdzi się podczas letnich spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. To również świetny pomysł na lekki i szybki obiad. Przepis jest bardzo prosty, a cały jego sekret tkwi w aromatycznych dodatkach. Z przyjemnością dzielimy się z Wami sprawdzoną recepturą na łososia z grilla z ziołowym masełkiem.
Getty/iStock
(średnia 4.44 z 144 głosów)
Przygotowanie: masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Koperek opłukujemy, osuszamy i drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny i ocieramy jej skórkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Łosoś: myjemy go pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy filet w poprzek na porcje.
Marynowanie: skrapiamy rybę sokiem z cytryny. Oprószamy ją solą i pieprzem. Miękkie masło łączymy z koperkiem, czosnkiem i skórką z cytryny, a następnie rozprowadzamy je równomiernie po filetach.
Grillowanie: układamy łososia skórą do dołu na dobrze rozgrzanym ruszcie. Zamykamy pokrywę grilla. Po około 8 minutach, kiedy ryba z łatwością odchodzi od prętów, przewracamy ją na drugą stronę. Grillujemy przez kolejne 2 minuty, aż lekko zbrązowieje.
Podanie: łosoś z grilla powinien być zaserwowany od razu po przygotowaniu, inaczej może stać się zbyt suchy. Dekorujemy go cząstkami cytryny i świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem.
Porady
- Nasz przepis przyda się także poza sezonem grillowym. Jesienią lub zimą na pożywny obiad sprawdzi się łosoś z grilla elektrycznego. Należy rozgrzać go do 220°C. Rybę opiekamy przez około 7 minut z każdej strony.
- Masło możemy wymienić na oliwę. Wystarczy wymieszać ją z przyprawami i ziołami i posmarować nią filety.
- Nie zdejmujmy skóry z łososia. Chroni ona mięso przed wysuszeniem. Dzięki niej filet nie przyklei się do rusztu. Jeśli jednak chcemy się jej pozbyć przed obróbką termiczną, przygotujmy rybę w rękawie aluminiowym. Łosoś z grilla w folii wyjdzie bardzo delikatny, ale nie będzie miał charakterystycznego dymnego aromatu. Przyrządzimy go w około 20 minut.
- W naszym przepisie używamy filetów, ale można wykorzystać także dzwonka. Pamiętajmy wtedy o usunięciu ości przed spożyciem posiłku.
- Łosoś, jak każda ryba, doskonale komponuje się z sokiem z cytryny. Możemy także użyć innych kwaskowych owoców, takich jak limonka lub pomarańcza.
- Grillowany łosoś z piekarnika to dobry pomysł na przygotowanie zdrowego posiłku. Nie musimy go smarować tłuszczem. Umieszczamy filety z ulubionymi przyprawami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opiekamy go za pomocą specjalnej funkcji w piekarniku, która pozwala na podgrzewanie potraw wyłącznie od góry. Pamiętajmy, żeby po kilku minutach przekręcić łososia na drugą stronę.
- Łosoś na grilla świetnie smakuje doprawiony słodką i pikantną papryką. Możemy też posmarować go marynatą z sosu sojowego, brązowego cukru i imbiru. Ułatwia on proces karmelizacji. Dzięki niej ryba zyskuje apetyczny, rumiany kolor.
Ten niekwestionowany król spośród ryb na grilla zasługuje na równie majestatyczne dodatki. Pasują do niego między innymi opiekane młode ziemniaki, szaszłyki warzywne, pikle oraz lekkie sałatki i surówki. Podpowiadamy, co podać do grillowanego łososia:
W naszym przepisie proponujemy nasmarowanie filetów miękkim masłem z koperkiem i czosnkiem. Łosoś grillowany zyskuje wtedy fantastyczny aromat. Rybę możemy także ozdobić krążkiem masła już po obróbce termicznej. W podobny sposób często podaje się grillowaną wołowinę, na przykład stek z antrykotu. Żeby przyrządzić ten aromatyczny dodatek, wystarczy wykonać kilka prostych czynności:
Chociaż często zdarza nam się przyrządzać przystawki z wędzoną rybą, świeży łosoś gości na naszych stołach zazwyczaj na specjalne okazje. Warto jednak odczarować ten majestatyczny składnik i przygotować z niego proste dania na co dzień, takie jak:
Komentarze