kiełbasa
6 kolekcji przepisów
995 przepisów
Przepisy w kolekcji kiełbasa

Sałatka ziemniaczana inaczej, bo podana z połówkami ugotowanych na półtwardo jajek, kiełbasy czosnkowej, chrupiącym boczkiem i orzechami laskowymi.
Sałatka ziemniaczana z jajkiem

Nie mamy pomysłu na obiad, a może chcemy przygotować przekąskę na imprezę, na którą goście już w czekają w drzwiach? Jak zrobić szybką pizzę? Najwięcej czasu zajmuje zawsze wyrastanie ciasta. Warto w czasie, gdy ciasto na szybką pizzę wyrasta, pokroić składniki na jej wierzch. Oto nasza ulubiona szybka pizza - przepis skradnie również serca wasze i waszej rodziny!
Szybka pizza

Pizza z patelni to gratka dla fanów domowej pizzy. Pizza z patelni to szybkie danie, które przygotujesz w zaledwie kilka minut, zatem świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie. Wcale nie potrzebujesz drożdży, aby ją przyrządzić! Sprawdź nasz przepis na pizzę z patelni.
Pizza z patelni

Kartoflak to prawdziwy przysmak. Ta babka ziemniaczana rodem ze Śląska może i nie jest niskokaloryczna, ale za to jaka smaczna! Kartoflak udowadnia, że ziemniaki to wcale nie takie zwykłe warzywo. Odpowiednio przygotowane potrafią smakować po królewsku. No i nie ma osoby, która by ich nie lubiła. Sprawdźcie nasz przepis na kartoflaka!
Kartoflak

Kiszka ziemniaczana lub kiszka kartoflana, to mało znany przepis z regionu Podlasia. Mimo mało atrakcyjnego wyglądu kiszka ziemniaczana pieczona w piekarniku to prawdziwy przysmak, który warto chociaż raz przyrządzić we własnej kuchni. Kiszka kartoflana to tanie, sycące i bardzo smaczne danie, a przepis na nią jest banalnie prosty. Zobaczcie jak zrobić kiszkę ziemniaczaną w piekarniku.
Kiszka ziemniaczana

Kartoflanka - prosta zupa, która niezmiennie zachwyca smakiem. Przygotowana na bulionie mięsnym kartoflanka będzie wyrazista, sycąca i pyszna. Według uznania kartoflanka może być podana z kiełbasą.
Kartoflanka

Domowa pizza to Wasze marzenie? Zrobienie pizzy w domu wcale nie musi być czasochłonne i można stworzyć własną przepyszna kompozycję. Ta domowa pizza to wersja na bogato, bo z salami i oliwkami, ale możecie dodać takie składniki, jakie lubicie lub akurat macie w kuchni lub w lodówce.
Domowa pizza

Szybka i bardzo smaczna młoda kapustka.
Kapusta młoda mojej babci

Lubicie paellę? To klasyczne danie kuchni hiszpańskiej. Zwykle przyrządzane jest na dużej patelni, tak żeby wszystkie składniki się na niej zmieściły i ładnie usmażyły. W tradycyjnej paelli do ryżu dodaje się owoce morza lub ostrą kiełbasą chorizo. My postanowiliśmy nieco zmodyfikować tradycyjny przepis. W naszej paelli wykorzystaliśmy kaszę typu pęczak, mięso z kurczaka i warzywa. Sprawdźcie, jak wyszło!
Paella po polsku z pęczakiem

Sycące kociołki kojarzą nam się z jesienią i zimą. Tymczasem dania jednogarnkowe warto przyrządzać przez cały rok. Są szybkie w przygotowaniu i proste, nie wymagają dużej kulinarnej wprawy. Kociołek z kaszą pęczak syci na długo, a przy okazji świetnie smakuje. To danie dla osób lubiących konkretną kuchnię - są tu i warzywa, i kasza, i mięso. Spróbujcie sami!
Kociołek z kaszą pęczak

Kwaśny żurek na domowym zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem.
Żurek chrzanowy na wędzonych żeberkach

Żur to tradycyjna zupa gotowana na wielkanocne śniadanie. Zakwas przygotowywany jest na mące żytniej razowej. Wielkanocny żur na bogato to jego wystawna wersja.
Wielkanocny żur na bogato

Domowy pyszny bigos - następnego dnia odgrzany smakuje jeszcze lepiej.
Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty

Tradycyjny barszcz wielkanocny z południa Polski - pełen kiełbasy i jajek. Sprawdźcie mój sprawdzony przepis na barszcz wielkanocny.
Barszcz wielkanocny

Zapiekanka z batatów, fasoli i kiełbasy czosnkowej to łatwa, pikantna i sycąca zapiekanka. Słodkie ziemniaki w połączeniu z fasolą i kiełbasą czosnkową smakują przepysznie. Agata Wojda podpowiada, jak najlepiej przygotować zapiekanki.
Zapiekanka z batatów, fasoli i kiełbasy czosnkowej

Cebula faszerowana jajkiem i zapiekana na sposób włoski to przystawka, która zachwyci domowników. Wykonana z prostych składników zamienia się w wyjątkowe danie.
Cebula faszerowana jajkiem i zapiekana na sposób włoski

Oryginalna pizza z jarmużem i klopsikami zrobionymi z kiełbasy wieprzowej. Ciasto na pizzę z mąki chlebowej i nietypowe dodatki sprawiają, że taka pizza na pewno zyska uznanie wśród domowników! Pizza z jarmużem to zupełnie inna wersja popularnego włoskiego placka. Zrób ją w swoim domu i eksperymentuj z dodatkami.
Pizza z jarmużem i klopsikami
Inne z kolekcji: Mięso
Artykuły powiązane
Kto nakarmi Phila? Netflix zdradza odpowiedź
Zwiedzanie różnych zakątków świata i poznawanie lokalnej kultury to popularny sposób na podróżowanie. Ilość programów, w których prowadzący odwiedza różne kraje, smakuje tradycyjnych specjałów i opowiada ciekawostki o konkretnym państwie, jest mnóstwo. Program „Somebody feed Phil” zrealizowany przez Netflix wyróżnia się spośród wielu innych. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie podpowiadamy, kto nakarmi Phila.
Restauracje po Kuchennych rewolucjach. Oto Ziemia Brańska Gospoda
Kuchenne Rewolucje emitowane są na antenie od 10 lat. W tym czasie Magda Gessler pomogła setkom restauratorów zmieniając ich życie na lepsze. Od tego czasu goście stale odwiedzają ich lokale, a dania wymyślone przez restauratorkę są stałym elementem menu. Mapa Kuchennych Rewolucji prowadzi przez całą Polskę. Są w niej karczmy, gospody oraz restauracje. W cyklu Smaczne Miejsca przyjrzeliśmy się kilku z nich. Tym razem w roli głównej występuje Ziemia Brańska Gospoda
Robert Sowa - przepisy na udane grillowanie
Robert Sowa należy do grona szefów kuchni, którzy chętnie dzielą się swoją ekspercką wiedzą. Jakie ma triki na udane grillowane? Swoje porady wymienił w wywiadzie dla magazynu "Sól i Pieprz". To między innymi takie patenty, jak marynata, która nada mięsu kruchości, soczystości i aromatu, a pikantne dipy i różnorodne sałatki doskonale wzbogacą smak dań z rusztu. Sprawdźcie wszystkie podpowiedzi, jakie Robert Sowa poleca zastosować w trakcie grillowania!