Wegetariańskie szaszłyki na grilla

Przepis na wegetariańskie szaszłyki to idealny przepis na grilla dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać. Posmakują one nie tylko osobom na diecie roślinnej.

dodany przez: marlenas

potrawy na grilla

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 202 głosów)

Składniki:

  • wędzone tofu
    papryka
    cukinia
    cebula
    pieczarki
    czosnek
    sól
    kumin rzymski
    oliwa

Rodzaj diety:

Posiłek:

Wegetariańskie szaszłyki na grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pokrój cukinię na grube plastry, a paprykę i tofu w dużą kostkę. Cebulę pokrój w ćwiartki. Wrzuć warzywa  i ser do miski, wymieszaj z oliwą i przyprawami. Ponabijaj warzywa na patyczki do szaszłyków naprzemiennie z wędzonym tofu. Grilluj z kilku stron do czasu, aż warzywa będą miękkie i zarumienione.

     

Porady

  • Przed przygotowaniem wegetariańskich szaszłyków trzeba dobrze odsączyć tofu z wody. Aby to zrobić należy owinąć bloczek ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką i delikatnie przycisnąć z góry obciążonym talerzykiem lub deską do krojenia. Dzięki temu ser lepiej się zamarynuje a wege szaszłyki będą smakować tak samo jak te z mięsa.
  • Do bezmięsnych szaszłyków można wykorzystać też zwykłe tofu ale wędzone doda im niepowtarzalnego dymnego posmaku. Ważny jest również czas marynowania składników- tofu samo w sobie jest dosyć mdłe i to marynata nadaje mu smak. Mając to na uwadze nie należy bać się przypraw i składniki warto szczodrze nimi oprószyć, po czym dać im parę godzin na przegryzienie się. Zajmie to trochę dłużej ale efekt będzie tego warty.
  • W trosce o środowisko do jarskich szaszłyków z warzywami wybierzmy biodegradowalne patyczki z bambusa albo zainwestujmy w stalowe szpiluce, które posłużą nam jeszcze przez wiele sezonów grillowych.
  • Podczas grillowania pamiętajmy o częstym smarowaniu warzywnych szaszłyków pozostałą marynatą lub oliwą, żeby nie stały się zbyt suche. Poza tym dzięki temu staną się jeszcze aromatyczniejsze!

Zobacz też: Szaszłyki z kurczaka i chorizo


Notka redakcyjna

Co jeśli nie mamy tofu?

Nie ma problemu! Szaszłyki z samych warzyw również będą pyszne. Jeśli do warzywnych szaszłyków chcemy jednak podać mięsny zamiennik, warto rozejrzeć się wśród asortymentu wegetariańskich wędlin- można je spotkać w każdym większym markecie. Jeśli nie przepadamy za wszechobecną w nich soją, dostępne są również kiełbaski z grochu, fasoli czy ziemniaków. Są one już przyprawione, wystarczy wrzucić je na grilla i cieszyć się bezmięsną ucztą.

Jakie warzywa pasują do warzywnych szaszłyków?

Do wege szaszłyków można dać praktycznie wszystkie warzywa, które nie rozpadną się w trakcie obróbki termicznej- oprócz tych, wymienionych w przepisie warto spróbować dodać do nich pomidorki koktajlowe, bakłażan, kabaczek lub nawet różyczki brokułu.

Szaszłyki wegetariańskie z piekarnika

Jeśli pogoda za oknem nie pozwala na grillowanie na świeżym powietrzu, warzywne szaszłyki możemy przychodzić na patelni grillowej lub w piekarniku. W przypadku drugiej opcji, wystarczy położyć wege szaszłyki na kratce i piec je w 200 stopniach przez około 20 minut, zależnie od użytych składników. Pod kratkę połóżmy blaszkę, żeby soki z warzyw mogły na nią ściekać.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: