Szaszłyki warzywne to doskonała propozycja na grilla nie tylko dla wegetarian. Przepis jest niezwykle prosty i można go dowolnie modyfikować. Na patyczek można nabić każde warzywo, które nie rozpadnie się podczas obróbki termicznej, a także tofu, tempeh lub ser halloumi. Podczas kolejnej imprezy na działce koniecznie wypróbujcie szaszłyki warzywne na grilla. Posmakują nie tylko osobom na diecie roślinnej.
Adobe Stock
(średnia 4.53 z 202 głosów)
Warzywa: myjemy i osuszamy. Z cukinii odcinamy tylko końcówki, a z papryki usuwamy gniazda nasienne. Jeśli pieczarki mają brzydką skórkę, zdejmujemy ją. Cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w grube talarki lub kawałki o podobnym rozmiarze, żeby piekły się równomiernie. Pomidorki zostawiamy w całości. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Marynata: w oddzielnej miseczce łączymy oliwę, miód i ocet balsamiczny za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy czosnek, zioła i przyprawy. Mieszamy.
Szaszłyki warzywne: nadziewamy na przemian kawałki warzyw na metalowe szpikulce lub drewniane patyczki o długości około 20 cm. Na końcach warto umieścić cukinię i paprykę, ponieważ nie pękają tak łatwo i będzie można nimi przycisnąć pozostałe składniki. Rozprowadzamy marynatę na warzywach, najlepiej za pomocą pędzelka.
Grillowanie: układamy szaszłyki na rozgrzanym ruszcie. Co jakiś czas przekręcamy je na drugą stronę. Czas, który musi upłynąć, żeby były gotowe do jedzenia, zależy od użytego sprzętu i wielkości kawałków warzyw. Na grillu węglowym nie powinno to zająć więcej niż 10–15 minut.
Porady
- Jeśli używamy drewnianych patyczków do szaszłyków, powinniśmy je wcześniej namoczyć w zimnej wodzie, żeby nie przypalały się na grillu.
- Marynatę możemy też wlać do miski z pokrojonymi warzywami, dokładnie nasmarować je aromatycznym płynem, a dopiero potem nadziać je na patyczki.
- Szaszłyki wegetariańskie to przede wszystkim warzywa, ale jeśli chcemy przemycić do dania nieco białka, możemy dodać do nich tofu lub tempeh. Warto też rozejrzeć się wśród asortymentu wegańskich wędlin. Można je spotkać w każdym większym markecie. Jeśli nie przepadamy za wszechobecną soją, dostępne są również kiełbaski z grochu lub fasoli.
- Kiedy pogoda za oknem nie pozwala na grillowanie na świeżym powietrzu, możemy przyrządzić szaszłyki warzywne z piekarnika lub patelni. W przypadku tej pierwszej opcji wystarczy położyć wege szaszłyki na kratce i piec je w 200°C przez około 20 minut. Pod spodem połóżmy blaszkę wyłożoną pergaminem, żeby mogły na nią ściekać soki z warzyw.
- Polecamy przyrządzenie aromatycznej oliwy z dodatkiem octu balsamicznego i miodu, ale szaszłyki warzywne na grilla możemy też zamarynować w sosie sojowym. Pamiętajmy, żeby zmniejszyć wtedy ilość używanej soli.
- Podczas grillowania nie zapomnijmy o częstym smarowaniu warzywnych szaszłyków pozostałą marynatą lub oliwą, żeby nie stały się zbyt suche. Poza tym dzięki temu będą jeszcze bardziej aromatyczne.
Szaszłyk warzywny można zrobić praktycznie z każdej jadalnej rośliny, który nie rozpadnie się w trakcie obróbki termicznej. Oprócz produktów wymienionych w przepisie warto wykorzystać także bakłażan, dynię, minikukurydzę, a nawet różyczki brokułu. W sezonie na nowalijki na grillu nie może zabraknąć zielonych szparagów. W jaki sposób można jeszcze urozmaicić szaszłyki wegetariańskie? Sprawdźcie:
Grillowane szaszłyki wegetariańskie najlepiej komponują się z kremowymi sosami na bazie kwaskowego jogurtu lub śmietany, podobnie jak ich mięsna alternatywa. Lista smakowitych dodatków jest jednak nieco dłuższa. Podpowiadamy, jakie sosy pasują do szaszłyków warzywnych.
Mięsożercy nie muszą się obawiać. Pomysłów na treściwe potrawy z grilla nam nie brakuje. Żeby zadbać o różnorodność smakołyków w trakcie przyjęcia barbecue na większą liczbę osób, można przyrządzić także szaszłyki z kurczaka. To właściwie nasza propozycja warzywna wzbogacone dodatkiem drobiowym. Danie z delikatnym, białym mięsem z piersi kurczaka na pewno posmakuje dzieciom. Pełne smaku umami szaszłyki z boczkiem natomiast z pewnością przypadną do gustu dorosłym imprezowiczom, a tradycjonaliści z chęcią przygotują je z kiełbasą. Warto też zainspirować się zagranicznymi przepisami i przyrządzić na przykład greckie souvlaki lub bałkańskie cevapcici.
Komentarze