Przepis na wegetariańskie szaszłyki to idealny przepis na grilla dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać. Posmakują one nie tylko osobom na diecie roślinnej.
(średnia 4.53 z 202 głosów)
wędzone tofu
papryka
cukinia
cebula
pieczarki
czosnek
sól
kumin rzymski
oliwa
Pokrój cukinię na grube plastry, a paprykę i tofu w dużą kostkę. Cebulę pokrój w ćwiartki. Wrzuć warzywa i ser do miski, wymieszaj z oliwą i przyprawami. Ponabijaj warzywa na patyczki do szaszłyków naprzemiennie z wędzonym tofu. Grilluj z kilku stron do czasu, aż warzywa będą miękkie i zarumienione.
Porady
- Przed przygotowaniem wegetariańskich szaszłyków trzeba dobrze odsączyć tofu z wody. Aby to zrobić należy owinąć bloczek ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką i delikatnie przycisnąć z góry obciążonym talerzykiem lub deską do krojenia. Dzięki temu ser lepiej się zamarynuje a wege szaszłyki będą smakować tak samo jak te z mięsa.
- Do bezmięsnych szaszłyków można wykorzystać też zwykłe tofu ale wędzone doda im niepowtarzalnego dymnego posmaku. Ważny jest również czas marynowania składników- tofu samo w sobie jest dosyć mdłe i to marynata nadaje mu smak. Mając to na uwadze nie należy bać się przypraw i składniki warto szczodrze nimi oprószyć, po czym dać im parę godzin na przegryzienie się. Zajmie to trochę dłużej ale efekt będzie tego warty.
- W trosce o środowisko do jarskich szaszłyków z warzywami wybierzmy biodegradowalne patyczki z bambusa albo zainwestujmy w stalowe szpiluce, które posłużą nam jeszcze przez wiele sezonów grillowych.
- Podczas grillowania pamiętajmy o częstym smarowaniu warzywnych szaszłyków pozostałą marynatą lub oliwą, żeby nie stały się zbyt suche. Poza tym dzięki temu staną się jeszcze aromatyczniejsze!
Zobacz też: Szaszłyki z kurczaka i chorizo
Nie ma problemu! Szaszłyki z samych warzyw również będą pyszne. Jeśli do warzywnych szaszłyków chcemy jednak podać mięsny zamiennik, warto rozejrzeć się wśród asortymentu wegetariańskich wędlin- można je spotkać w każdym większym markecie. Jeśli nie przepadamy za wszechobecną w nich soją, dostępne są również kiełbaski z grochu, fasoli czy ziemniaków. Są one już przyprawione, wystarczy wrzucić je na grilla i cieszyć się bezmięsną ucztą.
Do wege szaszłyków można dać praktycznie wszystkie warzywa, które nie rozpadną się w trakcie obróbki termicznej- oprócz tych, wymienionych w przepisie warto spróbować dodać do nich pomidorki koktajlowe, bakłażan, kabaczek lub nawet różyczki brokułu.
Jeśli pogoda za oknem nie pozwala na grillowanie na świeżym powietrzu, warzywne szaszłyki możemy przychodzić na patelni grillowej lub w piekarniku. W przypadku drugiej opcji, wystarczy położyć wege szaszłyki na kratce i piec je w 200 stopniach przez około 20 minut, zależnie od użytych składników. Pod kratkę połóżmy blaszkę, żeby soki z warzyw mogły na nią ściekać.
Komentarze