Pstrąg z grilla (marynowany)

Pstrąg z grilla to zdrowa i pyszna alternatywa dla kiełbasy i karkówki z rusztu. Żeby ryba była soczysta i niezwykle aromatyczna warto ją wcześniej zamarynować. Będzie nam potrzebna cytryna, jabłka i zioła. A całe przygotowanie jest niezwykle proste, bez trudu poradzi sobie z tym każdy, nawet osoba stawiająca pierwsze kroki w kulinarnym świecie. Przepis na rybę z grilla pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 3/2020.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z ryb potrawy na grilla

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 169 głosów)

Pstrąg z grilla (marynowany) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • pstrąg 1.

    Marynata do pstrąga: z jabłek wyciskamy sok w sokowirówce, ścieramy miąższ na tarce i odciskamy sok. Cytrynę szorujemy, wyparzamy i kroimy w plastry – ze skórą.

  • cytryna 2.

    Pstrąg z grilla: na początku dokładnie oczyszczamy ryby i osuszamy je za pomocą ręczników papierowych. Następnie oprószamy je solą i pieprzem. Zalewamy sokiem jabłkowym i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy pstrągi, smarujemy roztopionym masłem. Doprawiamy również czosnkiem granulowanym i rozmarynem. Dodatkowo obkładamy ryby gałązkami koperku i plastrami cytryny. Następnie ryby grillujemy 10–12 minut z każdej strony.

Porady

  • Pstrąg z grilla elektrycznego to doskonała alternatywa, gdy skończy się sezon letni. Sprawdzi się również piekarnik z funkcją grillowania. Ryby przygotowujemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut z każdej ze stron.
  • Sos do pstrąga z grilla jest ważnym elementem, który podnosi walory smakowe ryby. Z rybą bardzo dobrze komponuje się sos tatarski, ziołowy, koperkowy i śmietanowo–czosnkowy.
  • Po umyciu i osuszeniu ryby warto ją nakłuć w kilku miejscach. Dzięki temu przyprawy dobrze przenikną mięso.
  • Pstrąg z grilla dobrze jest robić w całości, wraz z głową, gdyż dzięki temu łatwiej jest zachować rybę w nienaruszonym stanie podczas grillowania. Jeśli jednak mamy filet to jak najbardziej się sprawdzi – warto przygotować go w folii.
  • Jadalną częścią pstrąga z grilla jest nie tylko mięso, ale również chrupiąca skórka, która dla wielu osób stanowi prawdziwy przysmak.
  • Na grilla nadaje się zarówno pstrąg tęczowy, jak i pstrąg łososiowy, chociaż ten pierwszy jest znacznie popularniejszy.
  • Pstrąga z grilla najlepiej jest przyrządzać w specjalnym opiekaczu do ryb, dzięki temu nie wypadną z niego dodatki, a mięso przypiecze się równomiernie.
  • Popularną wersją jest również pstrąg z grilla w folii aluminiowej – taka ryba będzie bardziej soczysta.

Poza sezonem grillowym polecamy smażonego pstrąga z patelni lub niskokalorycznego pstrąga z piekarnika.


Notka redakcyjna

Pstrąg z grilla – z czym podawać

W najprostszej wersji pstrąga z grilla możemy podać z dobrej jakości, świeżym pieczywem, w towarzystwie ulubionego sosu. Ale warto pokusić się o bardziej wyszukane dodatki. Mowa tu oczywiście o frytkach, najlepiej domowych. Ale nie ograniczajmy się tylko do tych z ziemniaków. Odpowiednie będą z pewnością frytki z selera, batata, marchwi lub buraka – możemy zrobić również mieszankę warzyw. Oczywiście pasują tu też opiekane ziemniaki w kawałkach lub ziemniaki z grilla w całości, z dodatkiem masła ziołowego.


Do pstrąga z grilla warto też zrobić sałatkę lub surówkę. Jedną z propozycji będzie colesław, czyli klasyczna surówka z białej kapusty, idealna do ryby. Jeśli zależy nam na lżejszej sałatce, to możemy postawić na miks sałat z dodatkami lub rukolę. Do tego możemy dołożyć ulubione warzywa, pomidorki koktajlowe, świeży ogórek lub kiszony, rzodkiewkę, szczypior, oliwki. Dla zwiększenia sytości warto dodać fetę. Całość zwieńczy sos winegret.


Polecamy również przepis na sałatkę ziemniaczaną do grilla.


Marynata do pstrąga z grilla

Sekretem smaku pstrąga z grilla jest marynata – najczęściej do ryb używa się zalew ziołowych, które nadają całości niepowtarzalny smak i aromat. Co istotne, tak przygotowane ryby należy odstawić na pewien czas do lodówki (nawet na całą noc). Dzięki temu wszystkie przyprawy będę miały okazję dokładnie przegryźć.

Do pstrąga z grilla świetnie sprawdzą się takie zioła jak:

  • koperek – najlepiej świeży, ponieważ charakteryzuje się on wyjątkowym aromatem,
  • rozmaryn – ma on bardzo wyrazisty i intensywny smak, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością,
  • natka pietruszki – najlepiej świeża, można nią dokładnie natrzeć rybę tuż przed grillowaniem,
  • estragon – charakteryzuje się on anyżowym posmakiem, dlatego, podobnie jak w przypadku rozmarynu, nie należy dodawać go zbyt dużo.

W marynacie do pstrąga nie może również zabraknąć soku z cytryny, dzięki któremu pozbędziemy się charakterystycznego „rybiego” posmaku, a także masła, które sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste. Opcjonalnie, zamiast masła możemy wykorzystać olej lub oliwę z oliwek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy