Pstrąg z grilla marynowany

Pstrąg z grilla to zdrowa i pyszna alternatywa dla kiełbasy czy karkówki z rusztu, szczególnie dla osób na diecie bezmięsnej. Żeby podnieść walory smakowe pstrąga z grilla, warto go wcześniej zamarynować. Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle proste – bez trudu poradzi sobie z tym każdym, nawet osoba stawiająca pierwsze kroki w kulinarnym świecie. Pstrąg z grilla jest propozycją nie tylko na lato! Poniżej najlepszy przepis na pstrąga z grilla i marynatę do niego! Przepis na tę wersję pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 3/2020. Nowy numer magazynu "Sól i Pieprz" w sprzedaży.

dodany przez: mojegotowanie

dania z ryb

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 168 głosów)


Kroki przygotowania:

  • pstrąg 1.

    Na początku ryby dokładnie oczyszczamy i osuszamy za pomocą ręczników papierowych, następnie oprószamy je solą i pieprzem. Dalej przechodzimy do przygotowania marynaty do pstrąga – z jabłek wyciskamy sok w sokowirówce, ścieramy miąższ na tarce i odciskamy sok, następnie ryby zalewamy marynatą i odstawiamy na ok. 30 minut. 

  • cytryna 2.

    Dalej pstrągi wyjmujemy z marynaty, smarujemy roztopionym masłem, a następnie sypiemy czosnkiem i rozmarynem, następnie obkładamy gałązkami koperku i plastrami sparzonej cytryny. Następnie ryby grillujemy na grillu 10-12 minut z każdej strony. 

Porady

  • Pstrąg z grilla można przyrządzić nie tylko latem, ale również w pozostałe pory roku, korzystając z funkcji grillowania w naszym piekarniku. Należy je grillować w piekarniku w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut z każdej ze stron. 
  • Sos do pstrąga z grilla jest ważnym elementem, który podnosi walory smakowe ryby. Z pstrągiem bardzo dobrze komponuje się sos tatarski, sos ziołowy, sos koperkowy i sos śmietanowo-czosnkowy.
  • Po umyciu i osuszeniu ryby warto ją nakłuć w kilku miejscach. Dzięki temu przyprawy będą mogły lepiej „spenetrować” naszego pstrąga.
  • Pstrąga należy grillować w całości, wraz z głową, gdyż dzięki temu łatwiej jest zachować rybę w nienaruszonym stanie podczas grillowania. 
  • Jadalną częścią pstrąga z grilla jest nie tylko mięso, ale również chrupiąca skórka, która dla wielu osób stanowi prawdziwy przysmak. 
  • Na grilla nadaje się zarówno pstrąg tęczowy, jak i pstrąg łososiowy, chociaż ten pierwszy jest znacznie popularniejszy. 
     

Notka redakcyjna

 

Marynata do pstrąga z grilla


Sekretem smaku pstrąga z grilla jest marynata – najczęściej do ryb używa się marynat ziołowych, które nadają całości niepowtarzalnego smaku i aromatu. Co istotne, ryby w marynacie należy odstawić na pewien czas do lodówki (nawet na całą noc), dzięki temu wszystkie przyprawy będę miały okazję dokładnie „spenetrować” rybę. Do pstrąga z grilla świetnie sprawdzą się takie zioła jak: 
•    koperek – najlepiej świeży, ponieważ charakteryzuje się on wyjątkowym aromatem. Jeśli nie mamy świeżego koperku, możemy użyć suszonego,
•    rozmaryn – ma on bardzo wyrazisty i intensywny smak, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością, 
•    natka pietruszki – najlepiej świeża, można nią dokładnie natrzeć rybę tuż przed grillowaniem,
•    estragon – charakteryzuje się on anyżowym posmakiem, dlatego, podobnie jak w przypadku rozmarynu, nie należy przesadzać z jego ilością. 


W marynacie do pstrąga nie może również zabraknąć soku z cytryny, dzięki któremu pozbędziemy się charakterystycznego „rybiego” posmaku, a także masła, które sprawi, że nasza ryba będzie bardziej soczysta. Opcjonalnie, zamiast masła możemy wykorzystać olej lub oliwę z oliwek. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy