Przepisy na krewetki

1 kolekcji przepisów

264 przepisów

krewetki Krewetki to przepyszne owoce morza. Ich charakterystyczne różowe mięso jest jednocześnie miękkie i elastyczne. Krewetki zaliczane są do najsmaczniejszych owoców morza. Są także zdrowe. Krewetki zawierają dużo białka, a także kwasów omega-3, w dodatku są niskokaloryczne, więc możemy ich zjeść naprawdę dużo. Ważny jest jednak sposób ich przyrządzenia. W sałatce czy makaronie z warzywami będą lekkostrawne, ale i sycące. Z kolei jeśli decydujemy się usmażyć krewetki na maśle z białym winem i podać z bagietką, musimy liczyć się z tym, że danie choć pyszne zawiera więcej kalorii. Krewetki świetnie komponują się z sosami, mogą być zarówno przystawką, np. w formie koktajlu z krewetek, jak i daniem głównym, np. w pożywnych racuszkach.
Krewetki - od sałatkowych do tygrysich
Krewetki występują w różnych odmianach. Najlepiej byłoby kupować je świeże, podobnie jak ryby i inne owoce morza. W Polsce jednak można znaleźć krewetki mrożone, które są równie dobre. Przed dodaniem krewetek do dań trzeba pamiętać, żeby je oczyścić – najczęściej sprowadza się to do wyciągnięcia z krewetki przewodu pokarmowego i zdjęcie pancerza. Często zdarza się, że krewetki są podawane z twardym ogonkiem – jak wtedy je jeść? Wystarczy złapać za twardą część i przekręcając ją odgryźć mięso. W sklepach znajdziecie małe krewetki, które są już gotowe do wrzucenia np. do sałatki, ale i większe sztuki, takie jak krewetki tygrysie, które podczas gotowania zmieniają kolor z szarego na różowy.