Porady
Tradycyjnie szarpana wieprzowina (pulled pork) przyrządzana była metodą barbecue, czyli powolnego pieczenia na grillu, na żywym wolnym ogniu. Dochodzące pod przykryciem przez 12–15 godzin mięso zachowywało wszystkie soki, smaki i różowy kolor oraz zyskiwało tę niewiarygodnie delikatną konsystencję. Bardzo podobny efekt można na szczęście uzyskać także w domowym piekarniku – rwana wieprzowina uda się idealnie! Warunkiem powodzenia jest wybór mięsa z dużą ilością tkanki łącznej i apetycznymi przerostami tłuszczu – najlepsze będą karkówka (stąd popularna nazwa karkówka szarpana) i boczek, sprawdzi się łopatka (łopatka pieczona szarpana), można też wziąć pod uwagę szynkę, o ile pozostawimy ją w skórze, wtedy szynka szarpana wyjdzie idealnie. Tkanka łączna i tłuszcz chronią mięso przed przesuszeniem i nadają mu najbardziej pożądanej w pulled pork cechy – cudownej kleistości. Jeśli chcemy, by wieprzowina szarpana miała dymny posmak, wymoczmy mięso przez 12 godzin w wodzie z wędzoną solą (2 łyżki na litr), a do przyprawiania wybierajmy wędzoną paprykę (słodką i pikantną) oraz mocno uprażone na suchej patelni przyprawy.
Notka redakcyjna
Szarpana wieprzowina wymaga cierpliwości, optymalna temperatura pieczenia pulled pork to 90-100 stopni C – mięso ma wtedy cudowny kolor i kleistą teksturę. Wymaga jednak pozostawienia w piekarniku na 10-12 godzin.
Jak zrobić pulled pork?
Najlepsza do pieczenia będzie gliniana brytfanna typu rzymski garnek, w której właściwie piecze się na parze, dzięki czemu wieprzowina szarpana jest absolutnie soczysta i smakowita. Formę przed użyciem należy wymoczyć w wodzie; nie myjemy jej, dopóki nie wystygnie (inaczej popęka) i nie używamy do tego detergentów, aby nie wnikały w naczynie (zwykle nie jest szkliwione), a potem do jedzenia.
Wieprzowina szarpana do obiadu
Gotowe mięso szarpane, wymieszane z sosem, będzie pyszne do przygotowania dania typu pulled pork burger. Wieprzowina szarpana nadaje się też na mięsne zapasy - można włożyć ją do słoików i zapasteryzować: a właściwie poddać procesowi tyndalizacji, który ma na celu wyeliminowanie z produktów wszelkich drobnoustrojów mogących spowodować ich psucie. Tyndalizacja polega na trzykrotnym gotowaniu w odstępach 24 godz. Jeśli nasze słoiki z pulled pork mają 450 ml poj., pierwszy raz powinniśmy gotować je 45 min, drugi – 35 min, trzeci – 20 min. Tak zakonserwowane mięso można przechowywać poza lodówką, ale też w chłodnym ciemnym miejscu, nawet przez 6 miesięcy. Wieprzowina szarpana do obiadu uzupełni smakowite pyzy, ziemniaki z wody czy frytki domowe.
Inny pomysł na wieprzowinę? Sprawdź przepis na gulasz wieprzowy, który zawsze się udaje.