Boczek z grilla marynowany w musztardzie, ketchupie i miodzie to wyjątkowa propozycja na przyjęcie w ogrodzie. Doskonale doprawione grubsze plastry mięsa są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Idealnie sprawdzą się w charakterze dania głównego lub bardziej konkretnej przekąski. Grillowany boczek możemy podać w towarzystwie sałat, warzyw, serów, frytek lub zapiekanych ziemniaków.
Getty/iStock
(średnia 4.49 z 184 głosów)
Boczek: myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.
Czosnek: obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę.
Przygotowanie marynaty: w dużej misce mieszamy olej z papryką wędzoną, słodką i majerankiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, ketchup i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Marynowanie mięsa: plastry boczku nacieramy dokładnie marynatą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na min. 1 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania mięsa).
Grillowanie: zamarynowany boczek układamy na rozgrzanym ruszcie. Grillujemy przez 15–25 min. Co kilka minut obracamy mięso, aby równomiernie przypiekło się z każdej strony.
Boczek z grilla jest gotowy: zarumienione plastry serwujemy z ulubionym sosem i dodatkami.
Porady
- Do marynowania możemy wykorzystać woreczek strunowy. W środku umieszczamy składniki na marynatę i plastry boczku. W zamkniętym woreczku dokładnie nacieramy mięso.
- Na grilla sprawdzi się zarówno surowy, parzony, jak i wędzony boczek. Surowy lepiej wypada w grubszych plastrach, które cudownie chłoną marynatę i doskonale przechodzą jej smakiem. Z kolei do przygotowania chrupiącego bekonu lepszy będzie wędzony lub parzony boczek, który często można już kupić w plastrach.
- Gdy planujemy podać grillowany boczek do sałatki, warto sięgnąć po parzone mięso – łatwiej jest pokroić je w cienkie plastry. Wtedy czas grillowania będzie krótszy. Przy mocno rozpalonym grillu wystarczą po 3–4 minuty opiekania z jednej i drugiej strony.
- Boczek na grilla warto zamarynować dzień wcześniej – po 12 godz. w lodówce mięso będzie o wiele bardziej aromatyczne i soczyste w środku.
- Marynatę do boczku z grilla możemy modyfikować według własnego uznania. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, warto dodać drobno posiekaną papryczkę chili lub pieprz cayenne. Z kolei, aby mięso było bardziej słone, możemy dodać odrobinę sosu sojowego.
- Grillowany boczek w całości? Świetny pomysł! Takie mięso będzie jeszcze bardziej miękkie i kruche w środku. Surowy boczek marynujemy dzień wcześniej. Grillujemy pod przykryciem przez ok. 30 min z jednej, a następnie 20–25 min z drugiej strony.
Spiralki z boczku na grilla możemy przygotować z surowego lub wędzonego mięsa. W pierwszym przypadku marynujemy mięso, a następnie nadziewamy na patyczki do szaszłyków, tworząc świderki. Wędzony boczek nie potrzebuje marynaty, więc takie spiralki możemy od razu położyć na grillu, a po niecałych 5 min będą już ciepłe i chrupiące.
Do spiralek z grilla idealnie pasuje sos barbecue, grillowane sery i świeże sałatki, np. z młodego szpinaku.
Grillowane warzywa, owoce lub ser w boczku to świetna imprezowa przekąska. W cienkie plastry mięsa możemy zawinąć:
Popularnym daniem z grilla są szaszłyki z boczkiem – np. z cebulą i kolorową papryką.
Do grillowanego boczku świetnie sprawdzi się nie tylko sos barbecue, ale także:
Boczek z grilla upieczony w grubszych plastrach lub w całości doskonale sprawdzi się jako mięso na obiad. W charakterze dodatków możemy podać:
Komentarze