Krewetki z grilla w słodko-kwaśnej marynacie są chrupkie na zewnątrz i soczyste w środku. To błyskawiczne i rewelacyjne danie, które posmakuje zarówno fanom owoców morza, jak i tym, którzy podchodzą sceptycznie do tego typu potraw. Sprawdzi się jako niebanalna przekąska serwowana na imprezie, spotkaniu rodzinnym lub romantycznym wieczorze we dwoje. Zobaczcie, jak przygotować krewetki grillowane do perfekcji w kilka chwil.
StockFood
(średnia 4.5 z 211 głosów)
Krewetki: dokładnie płuczemy, oczyszczamy i suszymy, na przykład na ręczniku papierowym.
Marynata: drobno siekamy papryczkę chili i wrzucamy ją do miski. Dodajemy miód i oliwę. Czosnek przeciskamy przez praskę i dokładamy do pozostałych składników. Do zalewy wyciskamy sok z ćwiartki cytryny. Całość przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krewetki z grilla: oczyszczone i osuszone owoce morza wkładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Nadziewamy je na patyczki i grillujemy z każdej strony przez około 3 minuty. Przed podaniem skrapiamy krewetki sokiem z pozostałej cytryny.
Porady
- Miłośnicy subtelnego smaku krewetek mogą je tylko natrzeć odrobiną oliwy i oprószyć solą przed grillowaniem. Delikatne białe mięso polecamy podawać z masłem i sokiem z cytryny lub limonki.
- Krewetki na grilla należy dokładnie oczyścić. W tym celu trzeba zdjąć z nich pancerzyki, naciąć je od strony grzbietu i wyjąć z nich jelita, najlepiej za pomocą końcówki małego noża lub wykałaczki. Można też kupić już oczyszczone krewetki.
- Marynata do krewetek na grilla to aromatyczny sos, który można dowolnie urozmaicać, dodając do niego ulubione zioła i przyprawy. Świetnie smakuje wędzona papryka, posiekana natka pietruszki, suszone oregano lub świeża kolendra.
- Krewetki z grilla można przygotować na kilka sposobów. Najlepiej sprawdzi się grill węglowy, gazowy lub elektryczny. Nada się też specjalna patelnia z prążkowaną powierzchnią i ciężką pokrywą żeliwną.
- Krewetki to owoce morza, które wybornie smakują również w wersji smażonej. Wystarczy wrzucić je na patelnię z masłem i czosnkiem. Można dodać również odrobinę białego wina – to naprawdę wyśmienita kompozycja. Całość doprawiamy pieprzem i solą, a pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowane krewetki na maśle podajemy na przykład z chrupiącą bagietką.
- Jak zrobić krewetki na grillu? Wystarczy nabić zamarynowane krewetki na specjalne metalowe szpikulce lub długie wykałaczki i umieścić je na rozgrzanej powierzchni. Drewniane patyczki najlepiej jest namoczyć wcześniej w wodzie, dzięki temu nie będą się przypalać. Owoce morza można też położyć bezpośrednio na ruszcie i przekręcać je za pomocą szczypców. Będą gotowe po około 5 minutach. Idealny zakres temperatur do grillowania krewetek to 180–200°C.
- Wiele osób, które nie są zaznajomione z owocami morza, zastanawia się, jak jeść krewetki z grilla, ponieważ często przyrządzane są z opancerzonym ogonkiem. Wystarczy chwycić go palcami i wgryźć się w miękkie mięso, a po zjedzeniu krewetki odłożyć go na talerz. Możemy go też usunąć nożem i widelcem. Z twardych części – głów i pancerza – da się przyrządzić aromatyczny wywar, który przyda się na przykład do bouillabaisse (zupy rybnej).
Polecamy też przepis na sałatkę z krewetkami i awokado.
Grillowane krewetki można podawać solo, w formie pełnowartościowej przekąski lub w towarzystwie lekkiej sałatki. Świetnie łączą się z innymi owocami morza i rybami, na przykład kalmarami lub łososiem oraz warzywami, takimi jak pomidory koktajlowe, szparagi, brokuły, papryka lub cukinia. Krewetki z grilla polecamy podawać w towarzystwie takich dodatków jak:
Krewetki grillowane powstają w krótkim czasie i w łatwy sposób mogą stać się główną atrakcją spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu lub uroczystej kolacji we dwoje, ale dobrze, żeby miały odpowiedni akompaniament. Delikatne, soczyste krewetki z grilla warto serwować z aromatycznymi sosami, które podkreślą białe mięso. Pasuje do nich na przykład:
Kiedy przystępujemy do przygotowywania krewetek z grilla, warto sięgnąć po dodatkowe składniki, które wzbogacą smak naszego dania. Boczek sprawdzi się tu doskonale. Wystarczy owinąć nim krewetki przed nabiciem ich na patyczek, a następnie ułożyć je na rozgrzanym ruszcie. Rolę tę świetnie odgrywa również szynka parmeńska. Na szpikulce warto nadziać także:
Warto też postawić na dodatek innych owoców morza. Świetnie smakują na przykład szaszłyki z krewetek i łososia.
Komentarze