Grillowane krewetki

Krewetki z grilla to rewelacyjne danie, które posmakuje zarówno fanom owoców morza jak i tym, którzy do tego typu potraw podchodzą nieco sceptycznie. Sprawdzą się one jako przekąska serwowana na imprezie, spotkaniu rodzinnym czy romantycznym wieczorze we dwoje. Grillowane krewetki to również doskonały pomysł na przystawkę. Te wyjątkowe owoce morza można przyrządzić na wiele sposobów. Krewetki przygotowane na grillu są chrupkie na zewnątrz i soczyste w środku. Z pewnością podbiją serca waszych domowników i gości. Zobacz, jak przygotować krewetki na grillu i ciesz się smakiem tych pysznych skorupiaków.

dodany przez: Facet w kuchni

Przekąski

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 202 głosów)


Kroki przygotowania:

  • marynata do krewetek 1.

    Przygotowując krewetki z grilla, w pierwszym kroku należy dokładnie je przepłukać, oczyścić i wysuszyć np. na ręczniku papierowym. Następnie przystępujemy do przygotowania marynaty. W tym celu drobno siekamy papryczkę chili i wrzucamy ją do miski. Dodajemy miód i oliwę. Czosnek przeciskamy przez praskę i również umieszczamy go w misce z marynatą. Do zalewy wyciskamy sok z ćwiartki cytryny. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.

  • krewetki grillowane 2.

    Oczyszczone i osuszone krewetki wkładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Po tym czasie grillujemy krewetki z każdej strony przez około 3 minuty. Następnie skraplamy je pozostałą cytryną.

Porady

  • Aby uniknąć ostrego smaku krewetek, można pominąć papryczkę chilli w składnikach.
     
  • Marynatę do krewetek z grilla można dowolnie urozmaicać dodając do niej ulubione dodatki i przyprawy. Świetnie sprawdzi się tu świeżo posiekana pietruszka, szczypta oregano czy świeża kolendra.
     
  • Grillowane krewetki można przygotować na kilka sposobów. Najlepiej sprawdzi się tu grill węglowy, gazowy lub elektryczny. Jeśli jednak nie posiadasz grilla, możesz wykorzystać specjalną patelnię do grillowania. Jak przygotować krewetki z grilla? Wystarczy, że nabijesz namoczone w marynacie krewetki na specjalne szpikulce do grillowania lub długie wykałaczki i umieścisz je na rozgrzanym grillu. Warto wcześniej namoczyć tego typu patyczki. Dzięki temu łatwiej nam będzie je przekręcić, a nasze szaszłyki się nie przypalą.
     

Notka redakcyjna

Szaszłyki z krewetkami z grilla

Gdy przystąpimy do przygotowywania krewetek z grilla, warto sięgnąć po dodatkowe składniki, które wzbogacą smak naszego dania. Boczek sprawdzi się tu doskonale! Wystarczy owinąć nim krewetki przed nabiciem ich na patyczek, a następnie zgrillować. Dobrze sprawdzi się w tej roli również szynka parmeńska. Jeśli chcemy przygotować szaszłyki z grillowanymi krewetkami, warto nabić na patyczek dodatkowe produkty. Do takich szaszłyków świetnie pasują różnego rodzaju warzywa, takie jak papryka, cukinia czy szparagi. Ciekawie będą również smakowały szaszłyki z grillowanymi krewetkami i ananasem. Na patyczek możemy nabić dodatkowo ziemniaczki lub oliwki. 

Krewetki smażone na maśle

Krewetki to owoce morza, które wybornie smakują również w wersji smażonej. Aby przygotować krewetki smażone na maśle, wystarczy roztopić na patelni pół kostki masła i podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucić namoczone wcześniej w marynacie krewetki i dusić przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Do takich krewetek na maśle można dodać również odrobinę białego wina, które wraz z krewetkami tworzy wyśmienitą kompozycję. Całość doprawiamy pieprzem i solą, a pod koniec smażenia, dodajemy posiekaną świeżą natkę pietruszki. Tak przygotowane krewetki na maśle podajemy np. z bagietką z masłem czosnkowym.

Jak jeść krewetki z grilla?

Wiele osób zastanawia się jak jeść krewetki z grilla. Kupując krewetki możemy dostać takie, które pozbawione są już swojego ogonka. Niektóre sklepy oferują jednak krewetki w pancerzu oraz takie z samymi ogonkami. Obrane krewetki z pewnością są łatwiejsze w spożyciu, bo nie trzeba już poświęcać czasu na odrywanie każdego ogonka. Warto jednak wiedzieć, że dla uzyskania najlepszego smaku, zaleca się przyrządzanie krewetek wraz z ich ogonkami, niezależnie od tego czy chcemy usmażyć je na maśle czy przygotować na grillu. Dzięki pozostawieniu ogonków, krewetki podczas obróbki nabiorą jeszcze lepszego i intensywniejszego smaku.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy