Krewetki z grilla

Krewetki z grilla w słodko–kwaśnej marynacie są chrupkie na zewnątrz i soczyste w środku. To rewelacyjne danie, które posmakuje zarówno fanom owoców morza, jak i tym, którzy do tego typu potraw podchodzą nieco sceptycznie. Sprawdzą się one jako przekąska serwowana na imprezie, spotkaniu rodzinnym czy romantycznym wieczorze we dwoje. Sprawdźcie, jak przygotować krewetki grillowane, by cieszyć się smakiem tego pysznego dania.

dodany przez: Facet w kuchni

potrawy na grilla

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 208 głosów)


Krewetki z grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • krewetki surowe 1.

    Krewetki: dokładnie płuczemy krewetki, oczyszczamy je i suszymy np. na ręczniku papierowym.

  • marynata do krewetek 2.

    Marynata: drobno siekamy papryczkę chili i wrzucamy ją do miski. Dodajemy miód i oliwę. Czosnek przeciskamy przez praskę i dokładamy do pozostałych składników.  Do zalewy wyciskamy sok z ćwiartki cytryny. Całość przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  • krewetki grillowane 3.

    Krewetki z grilla: oczyszczone i osuszone krewetki wkładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Nakładamy na patyczki i grillujemy je z każdej strony przez około 3 minuty. Następnie skrapiamy je pozostałą cytryną.

Porady

  • Jeśli nie lubimy ostrych smaków, możemy przygotować krewetki z grilla bez dodatku papryczki chili.
  • Marynatę do krewetek z grilla można dowolnie urozmaicać, dodając do niej ulubione dodatki i przyprawy. Świetnie sprawdzi się tu świeżo posiekana pietruszka, szczypta oregano czy świeża kolendra.
  • Krewetki z grilla można przygotować na kilka sposobów. Najlepiej sprawdzi się tu grill węglowy, gazowy lub elektryczny. Sprawdzi się też specjalna patelnia do grillowania.
  • Jak przygotować krewetki z grilla? Wystarczy, nabić namoczone w marynacie krewetki na specjalne szpikulce do grillowania lub długie wykałaczki i umieścisz je na rozgrzanym grillu. Patyczki warto wcześniej namoczyć. Dzięki temu łatwiej nam będzie je przekręcić, a nasze szaszłyki się nie przypalą.
  • Grillowane krewetki można podawać samodzielnie lub w towarzystwie lekkiej sałatki, np. greckiej lub po prostu mieszanki sałat skropionej winegretem z pomidorkami koktajlowymi.

Polecamy też przepis na sałatkę z krewetkami i awokado.

Notka redakcyjna

Krewetki z grilla w formie szaszłyków

Gdy przystąpimy do przygotowywania krewetek z grilla, warto sięgnąć po dodatkowe składniki, które wzbogacą smak naszego dania. Boczek sprawdzi się tu doskonale! Wystarczy owinąć nim krewetki przed nabiciem ich na patyczek, a następnie zgrillować. Dobrze sprawdzi się w tej roli również szynka parmeńska. Jeśli chcemy przygotować szaszłyki z grillowanymi krewetkami, warto nabić na patyczek dodatkowe produkty. Świetnie pasują tu różnego rodzaju warzywa, takie jak papryka, cukinia czy szparagi. Ciekawie będą również smakowały szaszłyki z grillowanymi krewetkami i ananasem. Na patyczek możemy nabić dodatkowo ziemniaczki lub oliwki.

 

Krewetki smażone na maśle

Krewetki to owoce morza, które wybornie smakują również w wersji smażonej. Wystarczy roztopić na patelni pół kostki masła i podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucić namoczone wcześniej w marynacie krewetki i dusić przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Do takich krewetek na maśle można dodać również odrobinę białego wina – to naprawdę wyśmienita kompozycja. Całość doprawiamy pieprzem i solą, a pod koniec smażenia, dodajemy posiekaną świeżą natkę pietruszki. Tak przygotowane krewetki na maśle podajemy np. z bagietką z masłem czosnkowym.


Jak jeść krewetki z grilla?

Wiele osób zastanawia się jak jeść krewetki z grilla. Można znaleźć takie, które są już gotowe do obróbki, bo są pozbawione ogonka. Jednak często w sklepach dostępne są wersje w pancerzu oraz takie z samymi ogonkami. Obrane krewetki z pewnością są łatwiejsze w spożyciu, bo nie trzeba już poświęcać czasu na odrywanie każdego ogonka. Warto jednak wiedzieć, że dla uzyskania najlepszego smaku, zaleca się przyrządzanie krewetek wraz z ich ogonkami, niezależnie od tego czy chcemy usmażyć je na maśle czy przygotować na grillu. Dzięki pozostawieniu ogonków, krewetki podczas obróbki nabiorą jeszcze lepszego i intensywniejszego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy