Cevapcici to tradycyjne danie mięsne kuchni bałkańskiej. Zazwyczaj przygotowuje się je z młodego mięsa jagnięcego – mielonego lub siekanego. Niektórym osobom potrawa ta przywodzi na myśl kotlety mielone nadziane na patyk. Możemy serwować je z domową pitą, warzywami, sosem tzatziki, ajvarem czy pieczonymi ziemniaczkami. To idealna propozycja na przekąskę na imprezę i każde inne spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół. Poniżej podajemy sprawdzony przepis.
fot. Rua Castilho
(średnia 4.52 z 174 głosów)
Przepis na cevapcici: mielimy porcję jagnięciny. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Następnie myjemy paprykę, oczyszczamy z pestek i również drobno siekamy. Wszystkie te składniki dodajemy do mięsa i mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawiamy, po czym wyrabiamy na jednolitą masę.
Przygotowanie cevapcici: mięso dzielimy na równe porcje i oklejamy nim wilgotne patyczki do szaszłyków tak, by powstały podłużne kotleciki, które grillujemy przez 6–8 minut. Na koniec mięso skrapiamy sokiem z cytryny.
Kalorie: 400
Porady
- Cevapcici rekomendujemy przygotować z młodego mięsa jagnięcego, które należy uprzednio zmielić lub drobno posiekać. Jeśli nie mamy jagnięciny, to z powodzeniem możemy zastąpić ją mięsem wieprzowym, cielęcym lub wołowym.
- Mimo, że cevapcici to typowa potrawa mięsna, to możemy przygotować ją również w wersji wegetariańskiej np. z ciecierzycy, soczewicy czy czerwonej fasoli.
- Poza sezonem grillowym można przygotować cevapcici z piekarnika z funkcją grillowania lub na patelni grillowej lub zwykłej.
- Mieloną jagnięciną, doprawioną jak wyżej i podsmażoną na oliwie wymieszaną z ugotowanym ryżem lub napęczniałym kuskusem, możemy faszerować warzywa. Oczyszczoną paprykę, z której odcinamy górę, a także przekrojoną na pół wzdłuż i pozbawioną pestek cukinię. W ten sam sposób przygotowujemy małego bakłażana i dużego pomidora. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, niezbyt blisko siebie. Przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i pieczemy 15–20 min.
Cevapcici to niezwykle popularne danie na Półwyspie Bałkańskim – może spotkać je w Bułgarii, Serbii, Chorwacji czy w Albanii, chociaż w każdym z tych państw występuje w nieco innym wydaniu. Co istotne, nie ma jednego uniwersalnego przepisu na cevapcici – poszczególne wersje różnią się m.in. rodzajem wykorzystanego mięsa, a także dodatkami i sposobem jedzenia. W ramach ciekawostki można podać, że rodowodu potrawy należy doszukiwać się w Turcji, czego dowodem jest m.in. nazwa, która ściśle związana jest z językiem tureckim. Dosłownie cevapcici znaczy „mały kebab”. Zwykle przygotowuje się je z jagnięciny, chociaż z powodzeniem można wykorzystać również mięso wołowe lub mieszankę tych mięs. Nieco rzadziej spotykane jest cevapcici z wieprzowiny, chociaż w Polsce również wykorzystuje się ten rodzaj mięsa do odtworzenia tej potrawy.
Cevapcici najlepiej smakuje dobrze przyprawione: czosnkiem, tymiankiem, papryką – ostrą i pikantną, a także przygotowane na grillu. Możemy serwować je z opiekanymi ziemniaczkami, grillowanymi warzywami (m.in. bakłażanem, papryką, pomidorem i cukinią), domowym ajvarem, samodzielnie przygotowanym sosem tzatziki oraz plackami pita.
Komentarze