REKLAMA

Grillowane cevapcici

Cevapcici to tradycyjne danie mięsne kuchni bałkańskiej – możemy je spotkać będąc na wakacjach w Chorwacji, Bułgarii czy Albanii. Zwykle cevapcici przygotowuje się z młodego mięsa jagnięcego – mielonego lub siekanego. Niektórym osobom potrawa ta przywodzi na myśl kotlety mielone nadziane na patyk. Cevapcici możemy serwować z domową pitą, warzywami, sosem tzatziki, ajvarem czy pieczonymi ziemniaczkami. Najlepiej smakuje w sezonie grillowym. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na cevapcici, którym możemy kulinarnie zaskoczyć swoich gości, a także odtworzyć smaki kuchni bałkańskiej w swoim domu. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne udziec jagnięcy kebab Potrawy na grilla

Czas przygotowania:
25min.
Kalorie:
400 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 173 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przepis na cevapcici zaczynamy od przygotowania warzyw – najpierw cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek i również drobno siekamy. Następnie wszystkie te składniki dodajemy do mięsa i mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawiamy, po czym wyrabiamy na jednolitą masę. 

  • 2.

    Mięso dzielimy na równe porcje i oklejamy nim wilgotne patyczki do szaszłyków tak, by powstały podłużne kotleciki, które grillujemy przez 6-8 minut. Na koniec mięso skrapiamy sokiem z cytryny.

Kalorie: 400

Porady

  • Cevapcici rekomendujemy przygotować z młodego mięsa jagnięcego, które należy uprzednio zmielić lub drobno posiekać. Jeśli nie mamy jagnięciny, to z powodzeniem możemy zastąpić ją mięsem wieprzowym, cielęcym lub wołowym. 
  • Mimo że cevapcici to typowa potrawa mięsna, to możemy przygotować ją również w wersji wegetariańskiej np. z ciecierzycy, soczewicy czy czerwonej fasoli. 
  • Cevapcici z powodzeniem możemy przygotować również poza sezonem grillowym na patelni grillowej lub zwykłej. Możemy też je upiec w piekarniku z funkcją grillowania mięsa. 
  • Mieloną jagnięciną, doprawioną jak wyżej i podsmażoną na oliwie wymieszaną z ugotowanym ryżem lub napęczniałym kuskusem, możemy faszerować warzywa. Oczyszczoną paprykę, z której odcinamy górę, a także przekrojoną na pół wzdłuż i pozbawioną pestek cukinię. W ten sam sposób przygotowujemy małego bakłażana i dużego pomidora. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, niezbyt blisko siebie. Przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i pieczemy 15–20 min.

Notka redakcyjna

Co to jest cevapcici? 


Cevapcici to niezwykle popularne danie na Półwyspie Bałkańskim – może spotkać je w Bułgarii, Serbii, Chorwacji czy w Albanii, chociaż w każdym z tych państw występuje nieco innym wydaniu. Co istotne, nie ma jednego uniwersalnego przepisu na cevapcici – poszczególne wersje różnią się m.in. rodzajem wykorzystanego mięsa, a także dodatkami i sposobem jedzenia. W ramach ciekawostki można podać, że rodowodu potrawy cevapcici należy doszukiwać się w Turcji, czego dowodem jest m.in. nazwa, która ściśle związana jest z językiem tureckim. Dosłownie cevapcici znaczy „mały kebab”. Zwykle przygotowuje się je z jagnięciny, chociaż z powodzeniem można wykorzystać również mięso wołowe lub mieszankę tych mięs. Nieco rzadziej spotykane jest cevapcici z wieprzowiny, chociaż w Polsce również wykorzystuje się ten rodzaj mięsa do odtworzenia tej potrawy. 


Cevapcici najlepiej smakuje dobrze przyprawione: czosnkiem, tymiankiem, papryką – ostrą i pikantną, a także przygotowane na grillu. Możemy serwować je z opiekanymi ziemniaczkami, grillowanymi warzywami (m.in. bakłażanem, papryką, pomidorem i cukinią), domowym ajvarem, samodzielnie przygotowanym sosem tzatziki oraz plackami pita. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy