Cevapcici (czewapcziczi) to tradycyjne danie mięsne kuchni bałkańskiej. Przygotowuje się je z wołowiny, wieprzowiny lub jagnięciny. Przywodzi na myśl kotlety mielone lub kiełbaski. Warto serwować je z domową pitą, warzywami, sosem tzatziki, ajwarem lub pieczonymi ziemniaczkami. To idealna propozycja na grilla oraz wszelkie spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Sprawdźcie, jak zrobić bałkańskie grillowane kotleciki cevapcici. Przepis przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi barbecue.
Adobe Stock
(średnia 4.52 z 174 głosów)
Przygotowanie składników: czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Oba rodzaje mięsa mielonego przekładamy do miski i łączymy je ze sobą dłońmi.
Masa: dodajemy do mięsa czosnek i cebulę. Doprawiamy je słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania).
Formowanie kotlecików: kiedy jesteśmy gotowi do grillowania, wyjmujemy mięso z lodówki. Wyrabiamy je w dłoniach w niewielkie wałeczki przypominające kiełbaski.
Grillowanie: nabijamy cevapcici na patyczki do szaszłyków i układamy je na rozgrzanym ruszcie. Grillujemy je, aż staną się zwarte i rumiane z każdej strony.
Porady
- Patyczki, na które nadziewamy kiełbaski cevapcici, namaczamy wcześniej przez kilkanaście minut w zimnej wodzie. Dzięki temu nie przypalą się na grillu.
- Jeśli mięso wyda nam się za bardzo zbite i suche, możemy dodać do niego oliwę lub wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Nie każdy ma ochotę próbować surowe mięso, dlatego, żeby upewnić się, że jest dobrze doprawione, można uformować z niego niewielki kotlecik i usmażyć go na patelni.
- Kiełbaski polecamy przygotować z mięsa wołowego i wieprzowego, ale z powodzeniem można je zastąpić jagnięciną, baraniną lub cielęciną.
- Mimo że jest to typowa mięsna potrawa, możemy przygotować ją również w wersji dla osób nieakceptujących produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegańskie kiełbaski przyrządzimy z ciecierzycy, soczewicy lub czarnej fasoli. Powstanie w ten sposób pewnego rodzaju falafel.
- Poza sezonem grillowym można przygotować cevapcici z piekarnika z funkcją grillowania lub z patelni.
- Jeśli lubimy wyraziste smaki, możemy doprawić mięso także kminkiem i majerankiem, a gotowe kiełbaski warto przyozdobić świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
- Mięso doprawione według naszego przepisu można połączyć z kaszą kuskus lub ryżem i nadziewać nim warzywa, takie jak papryka, bakłażan lub cukinia.
- Niektóre przepisy podpowiadają, żeby dodać do masy na bałkańskie grillowane kiełbaski sodę oczyszczoną. Dzięki temu mięso będzie miękkie i delikatne.
Cevapcici to niezwykle popularne danie na Półwyspie Bałkańskim – może spotkać je w Bułgarii, Serbii, Chorwacji i w Albanii, chociaż w każdym z tych państw występuje w nieco innym wydaniu. Co istotne, nie istnieje jeden uniwersalny przepis na cevapcici – poszczególne wersje różnią się między innymi rodzajem wykorzystanego mięsa, a także dodatkami i sposobem jedzenia. W ramach ciekawostki można podać, że rodowodu tej potrawy na grilla należy doszukiwać się w Turcji, czego dowodem jest przede wszystkim nazwa, ściśle związana z językiem tego kraju. „Mały kebab” to dosłowne tłumaczenie słowa cevapcici. Przepis oryginalny woła zwykle o jagnięcinę, ale z powodzeniem można wykorzystać popularną u nas wołowinę lub wieprzowinę.
Dobrze przyrządzone czewapcziczi to soczysta potrawa mięsna, którą warto zajadać się w ramach grillowanej przekąski. Najlepiej smakuje z wyrazistymi sosami podkreślającymi delikatny aromat wędzonki, takimi jak:
Bałkańskie grillowane kotleciki cevapcici to także popularne danie typu street food, a to oznacza, że trzeba podać je w łatwej do zjedzenia formie. W roli „naczynia” świetnie sprawdzi się bułka pita, której miękki, biały miąższ wchłonie smakowite soki wytapiające się z kiełbasek. Cevapcici na talerzu można podawać z takimi dodatkami jak:
Komentarze