szparagi

254 przepisów

Szparagi to warzywo jadane głównie w maju - trwa wtedy na nie sezon, są najłatwiej dostępne i najsmaczniejsze. Szparagi zielone mają więcej zwolenników niż szparagi białe - prawdopodobnie ze względu na bardziej wyrazisty smak, atrakcyjny kolor i łatwość przygotowania. Jak gotować szparagi? Wystarczy wrzucić je do wrzątku - młodym zielonym szparagom wystarczą nawet cztery minuty gotowania, białe gotuje się nawet 15 minut. Przepisy na szparagi zwykle są proste - opierają się na kilku składnikach. Największym powodzeniem cieszą się przepisy na szparagi z jajkiem w koszulce czy szparagi z sosem holenderskim.

Przepisy w kolekcji szparagi

Artykuły powiązane

Pieczone zielone szparagi
25.02.2020

Jak gotować szparagi, żeby były idealne? Instrukcja krok po kroku

Są eleganckie, pyszne, niskokaloryczne i przygotowuje się je błyskawicznie - przepyszne szparagi! Trzeba jednak zajmować się nimi umiejętnie, wiedzieć jak gotować szparagi, żeby nie zmarnować ich cudownych właściwości. Mają pozostać jędrne i chrupiące. Podpowiadamy jak gotować szparagi prawidłowo i czym różnią się białe i zielone szparagi.

afrodyzjak
01.02.2020

Afrodyzjaki w kuchni – czy rzeczywiście działają?

Afrodyzjakiem może dziś być niemal wszystko. Kiedyś odgrywały zdecydowanie większą rolę, współcześnie są traktowane z pobłażaniem, jako niegroźna ciekawostka. Tymczasem niektóre z nich naprawdę działają! Sprawdźcie, jakie potrawy i napoje są słusznie uznawane za afrodyzjaki, a które kojarzą się z nimi bezzasadnie.