Szparagi - właściwości i przepisy

2 kolekcji przepisów

259 przepisów

Szparagi to warzywo jadane głównie w maju - trwa wtedy na nie sezon, są najłatwiej dostępne i najsmaczniejsze. Szparagi zielone mają więcej zwolenników niż szparagi białe - prawdopodobnie ze względu na bardziej wyrazisty smak, atrakcyjny kolor i łatwość przygotowania. Jak gotować szparagi? Wystarczy wrzucić je do wrzątku - młodym zielonym szparagom wystarczą nawet cztery minuty gotowania, białe gotuje się nawet 15 minut. Przepisy na szparagi zwykle są proste - opierają się na kilku składnikach. Największym powodzeniem cieszą się przepisy na szparagi z jajkiem w koszulce czy szparagi z sosem holenderskim.

Szparagi - pomysły na dania

Szparagi to warzywa o wysokiej wartości odżywczej. Stanowią doskonałe źródło witamin, błonnika pokarmowego oraz kwasu foliowego. Spożywa się je poddane obróbce termicznej – gotowane, pieczone, grillowane oraz smażone.

Szparagi - rodzaje

Szparagi białe, zielone i fioletowe, a także dostępne na naszym rynku w ostatnich latach mini szparagi są tak naprawdę pod względem gatunkowym tą samą rodziną, a ich kolor oraz rozmiar zależy od sposobu, w jaki są uprawiane.

Szparagi zielone wyrastają ponad ziemię, dzięki czemu zyskują charakterystyczną dla zawierających chlorofil roślin barwę. Zielone szparagi są miękkie i cienkie, nie trzeba ich przed gotowaniem obierać – wystarczy odciąć ewentualne twarde części. Spośród wszystkich rodzajów szparagów mają również najbardziej wyrazisty smak.

Białe szparagi z kolei rosną pod ziemią i są wykopywane jak tylko ich wierzchołki pojawią się na jej powierzchni. To dlatego nie mają szansy się wybarwić na zielono. Białe szparagi są twardawe, dlatego przed gotowaniem obiera się je. Mają znacznie mniej intensywny smak niż ich zielone odpowiedniczki,

Szparagi fioletowe wyrastają kilka centymetrów ponad ziemię i kiedy uzyskują odpowiednią wysokość są zbierane, dzięki czemu ich łodyga zachowuje charakterystyczny fioletowy kolor. Szparagi fioletowe zawierają najwięcej cukru, najmniej błonnika i są zdecydowanie najgrubsze.

Szparagi mini to po prostu zielone szparagi, które zbiera się nieco wcześniej niż w przypadku szparagów o zwykłej długości. Mają średnio około 10 cm, jasnozielony kolor i delikatny smak.

Jak przyrządzić szparagi?

Sposób, w jaki przyrządzamy szparagi nie jest bez znaczenia zarówno dla ich smaku, jak też zachowania możliwie wielu wartości odżywczych. Stosowane przy przygotowaniu większości warzyw reguły obowiązują również szparagi. Jak gotować te pyszne jarzyny, żeby wydobyć z nich to, co oferują najlepszego? Czy warto je zapiekać, smażyć i grillować?

Szparagi - jak gotować i podawać?

Niezależnie od sposobu obróbki termicznej, szparagi należy przetwarzać jak najkrócej, tak, żeby zachowały jak najwięcej witamin i składników mineralnych. Najdoskonalszym sposobem gotowania warzyw jest gotowanie na parze. Korzystnie jest użyć do tego celu parownika czy szybkowaru, ale jeśli nie posiadamy tych urządzeń, możemy zastąpić je garnkiem z sitkiem do gotowania jarzyn. Kiedy przyrządzamy szparagi zielone, ta metoda będzie zawsze skuteczna, ponieważ szparagi zielone są delikatne i nie posiadają twardej skórki. W przypadku białych szparagów, jeśli nie są one cienkie, gotowanie na parze z użyciem garnka może przysporzyć nieco problemów, dlatego w tym przypadku łatwiej ugotować je po prostu w osolonej, wrzącej wodzie. Ugotowane warzywa serwujemy doprawiając ewentualnie solą do smaku, dobrze odcedzone i gorące. Możemy oczywiście użyć do nich smażonej bułki tartej, trochę masła czy też polać ugotowane jarzyny sosem – zależy to tylko od naszych upodobań.

Szparagi - smażenie, pieczenie i duszenie 

Zielone szparagi smażone na maśle z czosnkiem są naprawdę wyborne. Do przyrządzenia tej prostej potrawy nadają się również szparagi białe, jednak w przypadku nieco grubszych egzemplarzy, warto trochę je na końcu poddusić, żeby na pewno stały się miękkie i rozpływały się w ustach. Innym sposobem na przygotowanie szparagów do spożycia jest ich grillowanie. Przygotowanie do grillowania polega na natarciu szparagów oliwą z oliwek oraz posypaniu solą. Jeśli przygotowujemy szparagi białe, musimy je wcześniej obrać. Ważne jest, żeby szparagi były cienkie i młode – łykowate niestety pozostaną takie same po grillowaniu. Podobne zasady obowiązują w przypadku, kiedy chcemy przygotować szparagi zapiekane w piekarniku – zarówno na grillu, jak i po prostu w żaroodpornym naczyniu.

Sos do szparagów

Przygotowując gotowane szparagi, zastanawiamy się często nad urozmaiceniem tej potrawy. Co do szparagów nadaje się lepiej niż smaczna, ale banalna podsmażana bułka tarta? Potrawę tę z powodzeniem podać można z sosem. Zarówno do białych, jak i zielonych szparagów doskonale pasują sosy na bazie mleka i śmietany – beszamelowy i śmietanowy, a także holenderski, którego głównym składnikiem są żółtka jaj. Świetny będzie również podobny do holenderskiego, lecz nieco bardziej wyrazisty w smaku sos berneński z dodatkiem octu winnego i białego wina oraz dużą ilością aromatycznego estragonu. Do szparagów bardzo dobrze nadaje się również treściwy i niezwykle intensywny w smaku oraz aromatyczny sos serowy, którego bazą jest ser typu pleśniowego, np. gorgonzola. Jeśli jesteśmy zwolennikami oryginalnych smaków, do gustu przypaść nam mogą szparagi zielone z orzeźwiającym sosem pomarańczowym opartym o żółtka oraz owoce cytrusowe, charakteryzujący się przepięknym kolorem i intensywnym aromatem.

Z czym jeść szparagi?

Szparagi zielone to warzywa o mocnym, intensywnym smaku, dlatego wielu amatorów tych wspaniałych jarzyn poleca je po prostu ugotowane w gorącej wodzie z solą lub na parze. Białe odpowiedniczki szparagów zielonych odznaczają się znacznie większą łagodnością i są mniej wyraziste, dlatego podane w podobny sposób nie każdemu będą odpowiadać. Z czym jeść białe szparagi, jeśli podstawowa wersja potrawy jest dla naszego podniebienia stanowczo zbyt uboga? Smak wzbogacić można przyrządzając szparagi z bułką tartą, albo przygotowując z nich bardziej wyrafinowane, a jednak łatwe w przygotowaniu dania.

Jak przygotować szparagi z mięsem?

Przyrządzane na ciepło zielone szparagi z kurczakiem to potrawa prosta w przygotowaniu, która sprowadza się do podsmażenia kawałków piersi kurczaka pokrojonych w kostkę ze szparagami a następnie duszeniu pod przykryciem przez kilka minut. Wersji kurczaka ze szparagami jest wiele – ostateczny rezultat zależy od dodatków. Można przyrządzić tę potrawę na sposób orientalny, z dodatkiem curry, na ostro z chili czy polane dipem czosnkowym. Równie prostą, i niezwykle smaczną potrawą są szparagi z boczkiem. Każde warzywo owija się w plaster wędzonego boczku i zapieka w piekarniku lub na grillu. Boczek zastąpić można oryginalną szynką parmeńską lub serrano uzyskując łagodniejszy smak oraz danie mniej kaloryczne.

Z czym podawać szparagi w wersji jarskiej?

Nie musimy jeść mięsa, żeby skomponować pyszny posiłek ze szparagami w roli głównej. Warzywa te doskonale pasują do serów, zarówno żółtych, jak i pleśniowych, dlatego podawać je można w formie zapiekanki albo owinięte plastrem twardego sera żółtego. Kolejną propozycją są dania typowo warzywne – szparagi świetnie smakują w zestawieniu z marchewką, groszkiem, cukinią czy bakłażanem. Innym pomysłem na szparagi jest zapiekanie ich w cieście francuskim czy nawet podanie z kopytkami. Doskonałe danie obiadowe stanowić mogą również szparagi z jajkiem sadzonym lub gotowanym na twardo, posiekanym i polanym sosem holenderskim.

Artykuły powiązane

dzien-dziecka-min
01.06.2020

MasterChef na Dzień Dziecka. Spytaliśmy uczestników o ulubione dania!

Każdy z nas lubi wracać do smaków dzieciństwa. Dań, które sprawiają, że czujemy się komfortowo i bezpiecznie. Z okazji Dnia Dziecka zapytaliśmy uczestników programu MasterChef Junior i MasterChef o to, jak zaczęła się ich przygoda z gotowaniem i co najbardziej lubią jeść. Sprawdźcie, co nam zdradzili – ich odpowiedzi nieraz was zaskoczą!

Lekko na wiosnę
28.04.2020

8 powodów, dlaczego warto kupić wydanie specjalne Moje Gotowanie Lekko na wiosnę

Dieta na wiosnę to m.in. lekkie propozycje na śniadania, obiad czy kolację. Lekkie przekąski z sezonowych składników też powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Dużo propozycji na proste dania znajdziecie w nowym wydaniu specjalnym Moje Gotowanie Lekko na wiosnę. Oto 8 smakowitych powodów, dlaczego warto mieć swój egzemplarz!

patelnia-grillowa-iStock-min-
20.04.2020

Patelnia grillowa – dania bez tłuszczu też smakują

Patelnia grillowa to dla wielu osób nieoceniony pomocnik w kuchni. Na małej ilości tłuszczu zyskujemy głęboki smak smażonego mięsa lub warzyw. Domowi kucharze doceniają, że patelnie grillowe pomagają osiągnąć smak przypominający letnie spotkania przy pieczystym. Patelnia grillowa to rzecz, która występuję w wielu rodzajach. W cyklu Dobre rzeczy przyjrzeliśmy się, jakie patelnie do grillowania będą niezbędnikiem waszych kuchni.

Pieczone zielone szparagi
17.04.2020

Jak gotować szparagi, żeby były idealne? Instrukcja krok po kroku

Są eleganckie, pyszne, niskokaloryczne i przygotowuje się je błyskawicznie - przepyszne szparagi! Trzeba jednak zajmować się nimi umiejętnie, wiedzieć jak gotować szparagi, żeby nie zmarnować ich cudownych właściwości. Mają pozostać jędrne i chrupiące. Podpowiadamy jak gotować szparagi prawidłowo i czym różnią się białe i zielone szparagi.

rabarbar-for.iStock-min (1)
02.04.2020

Sezonowe produkty na kwiecień

Kwiecień to czas, gdy zaczynają się pierwsze sezonowe produkty. Świeża pokrzywa, rzodkiewka,szparagi i rabarbar to tylko niektóre z wiosennych przysmaków. Zobaczcie, w naszym wideo, jakie sezonowe produkty wykorzystywać w kuchni w kwietniu.

mrozenie
15.03.2020

Zapasy jedzenia w domu - jak przechowywać chleb, jak mrozić ser i co zrobić z warzywami

Zapasy jedzenia w domu to aktualna sytuacja, która dotyczy wielu polskich domów ze względu na panującą pandemię. Wielu z nas w panice kupiło mnóstwo produktów spożywczych. Co dalej? Co zrobić, kiedy zostaniemy w domu z mnóstwem produktów o różnym terminie ważności? Jak uniknąć marnowania jedzenia i jak maksymalnie przedłużyć termin do spożycia niektórych z nich?

omlet
04.03.2020

Jak zrobić omlet? Przepisy na pyszne śniadanie

Zastanawialiście się kiedyś, jak zrobić omlet, by był puszysty i pyszny? Podpowiadamy! Omlet to w końcu nic skomplikowanego. Wystarczą jajka i ulubione dodatki i pyszne śniadanie gotowe. Przygotujmy omlet na dwa sposoby - jeden klasyczny i drugi, który przypomni wam smak kawałka ciasta.

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Jeśli nie możesz schudnąć, mimo najszczerszych chęci, zacznij jeść to, co dyktuje ci twoja grupa krwi. W niej zapisany jest najlepszy dla ciebie sposób odżywiania, przekazany w genach przez prapraprzodków.

afrodyzjak
01.02.2020

Afrodyzjaki w kuchni – czy rzeczywiście działają?

Afrodyzjakiem może dziś być niemal wszystko. Kiedyś odgrywały zdecydowanie większą rolę, współcześnie są traktowane z pobłażaniem, jako niegroźna ciekawostka. Tymczasem niektóre z nich naprawdę działają! Sprawdźcie, jakie potrawy i napoje są słusznie uznawane za afrodyzjaki, a które kojarzą się z nimi bezzasadnie.