Notka redakcyjna
Kurczak z rożna – przepis
Kurczak z rożna może być w domowych warunkach przygotowywany na dwa sposoby – w piekarniku lub na grillu.
Nasz przepis zakłada upieczenie kurczaka w piekarniku. Kurczak z rożna w piekarniku może być naprawdę pyszny. Wystarczy przestrzegać kilku zasad podczas jego przygotowywania. Przede wszystkim pieczemy kurczaka trybem „góra-dół”, a na ostatnie pół godziny ustawiamy opcję termoobiegu. Niektóre piekarnika wyposażone są w rożen i specjalny tryb pieczenia – warto go wykorzystać!
Innym sposobem jest użycie rożna na grillu. Taki rożen możecie dokupić osobno do grilla, zwykle jest teleskopowy, więc można go regulować w zależności od wielkości kurczaka. Najlepiej będzie pasował do grilla z pokrywą, która umożliwi powolne pieczenie się mięsa i sprawi, że nie będzie ono zbyt suche. Warto kupić tego typu rożen, nie jest drogi, a możecie też upiec na nim na przykład warzywa w całości. Ciekawą opcją jest też stojak do pieczenia kurczaka na grillu lub w piekarniku. Nadziewamy na niego kurczaka i pieczemy. To dobry sprzęt dla osób, które nie mają ochoty co jakiś czas obracać kurczaka na rożnie.
Kurczak z rożna jak z budki
Jak zrobić kurczaka z rożna? Sekretem pysznego mięsa jest zwykle marynata. Nasz przepis na kurczaka z rożna to opcja ekspresowa, przyprawiamy, wstawiamy do pieca i po 1,5 godzinie cieszymy się wspaniałym obiadem, który właściwie robi się sam. Jeśli jednak chcecie, by mięso było jeszcze bardziej aromatyczne, warto zamarynować je dzień wcześniej.
Marynujemy kurczaka w oliwie, soku z cytryny i przyprawach - to idealna marynata do kurczaka z rożna. Możemy dodać także nieco miodu lub musztardy, a nawet przygotować marynatę z dodatkiem jogurtu. Jak przyprawić kurczaka z rożna? Mięso kurczaka wspaniale smakuje w połączeniu z różnego rodzaju paprykami. Nie ograniczajmy się tylko do słodkiej i ostrej, ale spróbujmy też na przykład wędzonej. Kurczak z rożna zyska dzięki niej dymny posmak.
Ile kalorii ma kurczak z rożna? Kurczak z rożna w 100 g ma około 100 kalorii.