Kurczak z rożna

Pięknie przyrumieniony kurczak pieczony na rożnie.

Dodany przez:

Kurczak z rożna

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.53 z 64 głosów)

Składniki

  • 1 cały kurczak (ok. 2 kg)
  • 5-6 łyżek przyprawy do kurczaka
  • sól czosnkowa - wg uznania
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki

Przygotowanie

  1. Kurczaka dokładnie umyć i lekko osuszyć papierowym ręcznikiem. Kurczaka z każdej strony posypać solą czosnkową, przyprawą do kurczaka i mieloną papryką. Mięso dobrze natrzeć przyprawami. Przyprawionego kurczaka nadziać na rożen. Skórę przy nogach kurczaka lekko naciąć i przez te nacięcia przełożyć jego nogi na krzyż (nogi kurczaka można też związać). Końcówki skrzydeł można obciąć. Szpikulec z nadzianym na niego kurczakiem umieścić w piekarniku. Piekarnik nastawić na 170-180 stopni. Kurczaka piec ok. 2 godziny. Na dnie piekarnika umieścić blaszkę, do której będzie skapywał tłuszcz wytapiający się z kurczaka.
kurczak mięso przyprawy obiad sól czosnkowa rożen
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze