Kurczak z rożna

Pięknie przyrumieniony kurczak pieczony na rożnie.

dania mięsne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.22 z 232 głosów)

Składniki:

  • 1 cały kurczak (ok. 2 kg)
  • 5-6 łyżek przyprawy do kurczaka
  • sól czosnkowa - wg uznania
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kurczaka dokładnie umyć i lekko osuszyć papierowym ręcznikiem. Kurczaka z każdej strony posypać solą czosnkową, przyprawą do kurczaka i mieloną papryką. Mięso dobrze natrzeć przyprawami. Przyprawionego kurczaka nadziać na rożen. Skórę przy nogach kurczaka lekko naciąć i przez te nacięcia przełożyć jego nogi na krzyż (nogi kurczaka można też związać). Końcówki skrzydeł można obciąć. Szpikulec z nadzianym na niego kurczakiem umieścić w piekarniku. Piekarnik nastawić na 170-180 stopni. Kurczaka piec ok. 2 godziny. Na dnie piekarnika umieścić blaszkę, do której będzie skapywał tłuszcz wytapiający się z kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy