Kurczak z rożna to klasyk. Upieczony w całości na rożnie jest niezwykle aromatyczny i pyszny. Ma chrupiącą skórkę, a mięso jest wyjątkowo soczyste. Kurczak z rożna to opcja na plenerową imprezę przy grillu, ale też po prostu na rodzinny obiad w weekend. Zobacz świetny przepis na kurczaka z rożna!
Kurczak z rożna / fot. Stockfood
(średnia 4.19 z 248 głosów)
Kurczaka dokładnie umyć i lekko osuszyć papierowym ręcznikiem. Kurczaka z każdej strony posypać solą i czosnkiem, przyprawą do kurczaka i mieloną papryką. Mięso dobrze natrzeć przyprawami. Przyprawionego kurczaka nadziać na rożen. Skórę przy nogach kurczaka lekko naciąć i przez te nacięcia przełożyć jego nogi na krzyż (nogi kurczaka można też związać). Końcówki skrzydeł można obciąć.
Szpikulec z nadzianym na niego kurczakiem umieścić w piekarniku. Piekarnik nastawić na 170-180 stopni. Kurczaka piec ok. 2 godziny. Na dnie piekarnika umieścić blaszkę, do której będzie skapywał tłuszcz wytapiający się z kurczaka.
Porady
W przepisie na kurczaka z rożna wykorzystujemy:
- kurczaka - średni kurczak będzie miał ok. 2 kg. Możemy wybrać nieco mniejszego, wtedy szybciej się upiecze
- przyprawę do kurczaka - możemy kupić gotową lub przygotować samodzielnie, np. z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki, pieprzu, soli, czosnku
Kurczak z rożna może być w domowych warunkach przygotowywany na dwa sposoby – w piekarniku lub na grillu.
Nasz przepis zakłada upieczenie kurczaka w piekarniku. Kurczak z rożna w piekarniku może być naprawdę pyszny. Wystarczy przestrzegać kilku zasad podczas jego przygotowywania. Przede wszystkim pieczemy kurczaka trybem „góra-dół”, a na ostatnie pół godziny ustawiamy opcję termoobiegu. Niektóre piekarnika wyposażone są w rożen i specjalny tryb pieczenia – warto go wykorzystać!
Innym sposobem jest użycie rożna na grillu. Taki rożen możecie dokupić osobno do grilla, zwykle jest teleskopowy, więc można go regulować w zależności od wielkości kurczaka. Najlepiej będzie pasował do grilla z pokrywą, która umożliwi powolne pieczenie się mięsa i sprawi, że nie będzie ono zbyt suche. Warto kupić tego typu rożen, nie jest drogi, a możecie też upiec na nim na przykład warzywa w całości. Ciekawą opcją jest też stojak do pieczenia kurczaka na grillu lub w piekarniku. Nadziewamy na niego kurczaka i pieczemy. To dobry sprzęt dla osób, które nie mają ochoty co jakiś czas obracać kurczaka na rożnie.
Jak zrobić kurczaka z rożna? Sekretem pysznego mięsa jest zwykle marynata. Nasz przepis na kurczaka z rożna to opcja ekspresowa, przyprawiamy, wstawiamy do pieca i po 1,5 godzinie cieszymy się wspaniałym obiadem, który właściwie robi się sam. Jeśli jednak chcecie, by mięso było jeszcze bardziej aromatyczne, warto zamarynować je dzień wcześniej.
Marynujemy kurczaka w oliwie, soku z cytryny i przyprawach - to idealna marynata do kurczaka z rożna. Możemy dodać także nieco miodu lub musztardy, a nawet przygotować marynatę z dodatkiem jogurtu. Jak przyprawić kurczaka z rożna? Mięso kurczaka wspaniale smakuje w połączeniu z różnego rodzaju paprykami. Nie ograniczajmy się tylko do słodkiej i ostrej, ale spróbujmy też na przykład wędzonej. Kurczak z rożna zyska dzięki niej dymny posmak.
Ile kalorii ma kurczak z rożna? Kurczak z rożna w 100 g ma około 100 kalorii.
Sprawdź też trik, jak szybko rozmrozić kurczaka, jeśli akurat masz go w lodówce
Komentarze