Kurczak z rożna

Kurczak z rożna to klasyk polskiej kuchni i niekwestionowany król niedzielnego obiadu. Upieczony w całości jest niezwykle aromatyczny i pyszny. Ma chrupiącą skórkę, a jego mięso jest wyjątkowo delikatne i soczyste. To ciekawa opcja na plenerową imprezę przy grillu lub spotkanie rodzinne. Można podawać go z pieczonymi ziemniakami, kremowym sosem lub ulubioną surówką. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na kurczaka z rożna. 

dodany przez: Facet w kuchni

dania mięsne kurczak pieczony

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.19 z 249 głosów)

Kurczak z rożna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie mięsa: dokładnie myjemy kurczaka i lekko osuszamy go papierowym ręcznikiem. Nacieramy go z każdej strony oliwą i mieszanką przypraw. Związujemy nogi i skrzydełka bawełnianym sznurkiem, żeby nie odstawały od tuszki podczas pieczenia. Dzięki temu kurczak z rożna równomiernie się upiecze i będzie soczysty. Wstawiamy mięso w przyprawach do lodówki na 12 godzin (czas nieuwzględniony w ogólnej klasyfikacji dania). 

  • 2.

    Pieczenie: nabijamy kurczaka na rożen. Z obu stron umieszczamy kolce, które przytrzymują mięso podczas obróbki termicznej. Umieszczamy szpikulec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pod spodem kładziemy blaszkę, na którą będzie skapywał tłuszcz. Pieczemy kurczaka przez około 1,5 godziny. Od czas do czasu podlewamy go wytapiającymi się sokami. 

  • 3.

    Podanie: dzielimy gotowego kurczaka na części. Jeśli wyjdzie kruchy i soczysty, mięso będzie z łatwością odchodzić od kości. Nacinamy go wzdłuż mostka, żeby wykroić piersi, a następnie oddzielamy w stawach udka i skrzydełka. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. 

Porady

  • Żeby kurczak z rożna był soczysty, należy podlewać go co jakiś czas wytapiającym się tłuszczem. Możemy też zostawić część marynaty i smarować nią mięso w trakcie pieczenia za pomocą pędzelka. Warto dodać do niej miód lub cukier. Dzięki temu skórka pokryje się apetyczną karmelową warstwą. Pod koniec obróbki termicznej można posmarować kurczaka roztopionym masłem, żeby ładnie się zarumienił.   
  • Jak długo piec kurczaka z rożna? To zależy przede wszystkim od jego wielkości. Przyjmuje się proporcję 1 godzina na 1 kilogram mięsa. Całkowity czas zależy jednak od różnych czynników, a zwłaszcza od możliwości naszego urządzenia (piekarnika lub grilla). Pamiętajmy, że gotowy kurczak powinien osiągnąć w środku temperaturę 75°C.  
  • Jak przyprawić kurczaka, żeby smakował jak z rożna z budki? Klasyczna mieszanka zawiera zazwyczaj suszony czosnek, paprykę w proszku i zioła prowansalskie, a także granulowaną cebulę. Możemy też wykorzystać różne przyprawy orientalne, takie jak kmin rzymski, kolendra, kurkuma, kardamon i goździki. Jeśli zależy nam na czasie, wybierzmy gotowe mieszanki o różnych profilach smakowych. Dobrym trikiem jest włożenie aromatycznych dodatków do środka kurczaka, na przykład cytryny i czosnku. Najlepsza marynata do kurczaka z rożna łączy pikantne, słone, słodkie i kwaskowe smaki. 
  • Osoby na diecie redukcyjnej i dbające o odpowiednią podaż makroskładników w diecie z pewnością zastanawiają się, czy kurczak z rożna jest zdrowy. Na pewno dostarcza solidną porcję białka, witamin i minerałów. Zawartość tłuszczu zależy od wybranego kawałka, a także od marynaty. Najchudsza będzie pierś bez skórki.  
  • Niezawodnym sposobem na soczystego w środku, a z zewnątrz chrupiącego kurczaka z rożna jest moczenie go przez noc w prostej solance (roztwór 7%, czyli na 1 l wody dajemy 70 g soli). Dzięki temu mięso pochłania wilgoć, która pozostanie w nim podczas obróbki termicznej. Po dłuższym czasie sól zaczyna też rozpuszczać białko, co sprawia, że kurczak staje się miękki i delikatny. Kolejną zaletą tego rozwiązania jest fakt, że przyprawa dociera wtedy do głębokich warstw mięsa. 

Notka redakcyjna

Kurczak z rożna w piekarniku lub na grillu 

Przepis na kurczaka z rożna w domowych warunkach można wykorzystać na dwa sposoby. W sezonie letnim możemy z powodzeniem przyrządzić go na grillu. Jeśli nie mamy takiej opcji, da się go także zrobić w piekarniku elektrycznym, pod warunkiem że jest on wyposażony w obrotowy szpikulec i specjalny tryb pieczenia. Rożen można dokupić osobno do grilla. Zwykle jest teleskopowy, więc da się go regulować w zależności od wielkości kurczaka. Najlepiej będzie pasował do urządzenia z pokrywą, która umożliwi powolne pieczenie mięsa, dzięki czemu nie będzie ono zbyt suche. Ciekawym rozwiązaniem jest też specjalny stojak do kurczaka na grilla lub do piekarnika, który pozwala na przyrządzenie go w całości bez konieczności nadziewania go na rożen. 

Kurczak z rożna jak z budki 

Jak zrobić kurczaka z rożna, żeby był soczysty i smakował jak z profesjonalnej kuchni? Sekretem pysznego mięsa jest zwykle marynata. Zazwyczaj wystarczy odrobina oliwy i mieszanka przypraw, żeby danie zadowoliło wszystkich domowników, ale możemy też zrobić marynatę do kurczaka z takimi dodatkami jak: 

  • musztarda – jeśli chcemy, żeby pieczony kurczak miał intensywny, pikantny aromat. Do takiej mieszanki pasuje także miód i ocet winny lub jabłkowy.   
  • sos sojowy – warto łączyć go z przyprawami kuchni azjatyckiej, takimi jak korzeń imbiru lub trawa cytrynowa. Sprawdzi się też olej sezamowy i pasta miso oraz sos ostrygowy lub rybny. 
  • jogurt – uważa się, że zawarty w nabiale kwas mlekowy pomaga zmiękczyć mięso. Można wykorzystać mleko, maślankę lub kefir. 
  • chipotle – dzięki tej papryczce marynata do kurczaka z rożna zyska charakterystyczny, dymny posmak

Sprawdźcie też sposoby na to, jak szybko rozmrozić kurczaka, żeby móc upiec go na rożnie dla całej rodziny w ekspresowym tempie. 

Co pasuje do kurczaka z rożna?   

Kiedy gwiazdą naszego niedzielnego obiadu staje się soczysty kurczak z rożna, warto znaleźć dla niego godne towarzystwo. Do delikatnego mięsa z chrupiącą skórką świetnie pasują takie dodatki jak: 

  • ziemniaki Hasselback – proste w wykonaniu, a wyglądają obłędnie. Są miękkie w środku i rumiane na zewnętrz, a do tego pachną świeżym rozmarynem. Można też przyrządzić ziemniaki w mundurkach lub apetyczne łódeczki. Sprawdzą się również frytki z batatów.  
  • grillowane warzywa – z prążkowanej patelni, opiekacza do panini lub w formie szaszłyków. Warto przyrządzić do nich ziołową marynatę i polać je sosem balsamicznym lub jogurtowym
  • sałatka z pomidorów – bardzo prosta propozycja, która sprawdza się do wielu dań obiadowych. Można także zrobić sałatkę grecką lub surówkę z marchewki i jabłka. 
  • sałata ze śmietaną – ma delikatny smak, a przy tym moc witamin. Warto posypać ją koperkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki. 
  • sos czosnkowy – polecamy zanurzać w nim kawałki kurczaka lub wykorzystać go jako dressing do prostej sałatki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy