Przepisy na karkówkę

177 przepisów

karkowka-pieczona-z-warzywami-min (1)

Karkówka to soczyste mięso idealne na co dzień i od święta. Można ją smażyć, piec lub dusić. Stanowi popularny wybór na letni grill w gronie znajomych. Jej przygotowanie wymaga nieco czasu, ale nie jest to skomplikowane zadanie, łatwo sprostają mu więc nawet początkujący kucharze. Zebraliśmy sprawdzone przepisy na karkówkę.

Karkówka: co zrobić z karkówki?

Przepis na karkówkę niejedno ma imię. Jeśli zdobędziemy ładny kawałek mięsa, mamy przed sobą spore możliwości. Karkówka na obiad może być przygotowana w piekarniku, po wcześniejszym jej zamarynowaniu. Pokrojona na kotlety doskonale smaży się, w panierce lub bez niej, oraz grilluje.

Duszona karkówka to apetyczne i soczyste kawałki mięsa znakomicie komponujące się z ziemniakami i kluskami. Karkówka pieczona może być także podawana na zimno. Wystudzoną bardzo łatwo jest pokroić w cienkie plastry, a następnie wykorzystać na kanapki zamiast kupnej wędliny. Do karkówki na zimno pasują również - w ramach tak zwanej zimnej płyty - majonezowe i jogurtowe dipy. Można plastry mięsa podgrzewać w sosie.

Czym doprawić karkówkę?

Jak przyrządzić karkówkę, aby była aromatyczna? Bardzo ważnym elementem dania są przyprawy wykorzystywane zarówno do marynaty, jak i do bezpośredniego doprawienia mięsa przed samą obróbką termiczną.

Karkówka wieprzowa to mięso delikatne i kruche. Zanim zostanie natarta przyprawami warto naciąć ją kilkakrotnie ostrym nożem wzdłuż. Po zaaplikowaniu ziół lub płynnej marynaty, warto odstawić ją do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc.

Soczysta karkówka dobrze komponuje się i ze słodkimi, i z ostrymi przyprawami. W sklepach dostępne są co prawda gotowe mieszanki, często jednak zawierają one duże dawki soli lub polepszacze smaku, warto zatem sięgnąć po własne zestawy.

Które przyprawy najbardziej pasują do karkówki? Oprócz podstawowych: soli, pieprzu i czosnku, warto wykorzystać słodką oraz ostrą paprykę, majeranek, cząber, tymianek, rozmaryn i oregano. Karkówka z grilla wymaga także mokrych dodatków. Świetnie sprawdzi się musztarda, ketchup lub sos barbecue.

Co pasuje do karkówki?

Sposób na karkówkę każda domowa gospodyni ma swój. Nie ulega natomiast wątpliwości, że serwując ten rodzaj mięsa, mamy bardzo szerokie możliwości.

Karkówka pieczona lub smażona w klasycznym wariancie podawana jest z ziemniakami lub kaszą oraz surówką, mizerią, buraczkami lub zasmażaną kapustą. Mięso duszone komponuje się świetnie z kluskami śląskimi, pampuchami lub czeskim knedlem. Jeśli chcemy zrezygnować ze skrobiowych dodatków, możemy postawić na bardziej treściwą sałatkę np. sałatkę grecką z dodatkiem sera feta lub tabbouleh z bulguru.

Jeśli serwujemy karkówkę w plastrach na zimno lub karkówkę z grilla stawiajmy na sosy, dipy oraz warzywne salsy. Mięsa na zimno mogą wchodzić w skład zimnej płyty. Serwowane są także często jako przystawka lub zamiennik sklepowych wędlin.

Do karkówki na zimno pasują sosy na bazie majonezu, jogurtu naturalnego i musztardy. Sprawdzają się również wszelkiego rodzaju salsy oraz warzywne pasty. Pieczona karkówka lubi chrzan, dobrym kompanem dla niej będzie więc ćwikła lub sosy z tym dodatkiem. W przypadku karkówki grillowanej warto wykorzystać sosy barbecue, musztardowe oraz wszystkie z dodatkiem ketchupu.

Jak zrobić sos z karkówki?

Dania z karkówki na obiad występują w wielu wariantach. Często wśród nich pojawia się karkówka w sosie własnym. Jak przygotować taki sos?

Do jego przyrządzenia niezbędny jest tłuszcz pozostały na patelni po smażeniu kawałków mięsa. Do dużego garnka wrzucić należy przesmażone mięso oraz aromatyczne dodatki. Składniki, w zależności od przepisu, różnią się, natomiast najczęściej są to: cebula i potarta marchewka, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy i pieprz w ziarnach. Całość najpierw się przesmaża, a później dolewa wodę i dusi przez około godzinę. W tym czasie trzeba zaglądać do garnka i mieszać, gdyż karkówka może przywierać do dna naczynia i przypalać się. Pod koniec, kiedy mięso zmięknie, sos powinien zostać osolony, a następnie zagęszczony zawiesiną z mąki i wody rozrobionej z odrobiną gorącego sosu.