Przepisy na karkówkę

411 przepisów

Karkówka to soczyste mięso idealne na co dzień i od święta. Można ją smażyć, piec lub dusić. Stanowi popularny wybór na letni grill w gronie znajomych. Jej przygotowanie wymaga nieco czasu, ale nie jest to skomplikowane zadanie, łatwo sprostają mu więc nawet początkujący kucharze. Zebraliśmy sprawdzone przepisy na karkówkę.

Przepisy na karkówkę

Karkówka: co zrobić z karkówki?

Przepis na karkówkę niejedno ma imię. Jeśli zdobędziemy ładny kawałek mięsa, mamy przed sobą spore możliwości. Karkówka na obiad może być przygotowana w piekarniku, po wcześniejszym jej zamarynowaniu. Pokrojona na kotlety doskonale smaży się, w panierce lub bez niej, oraz grilluje.

Duszona karkówka to apetyczne i soczyste kawałki mięsa znakomicie komponujące się z ziemniakami i kluskami. Karkówka pieczona może być także podawana na zimno. Wystudzoną bardzo łatwo jest pokroić w cienkie plastry, a następnie wykorzystać na kanapki zamiast kupnej wędliny. Do karkówki na zimno pasują również - w ramach tak zwanej zimnej płyty - majonezowe i jogurtowe dipy. Można plastry mięsa podgrzewać w sosie.

Czym doprawić karkówkę?

Jak przyrządzić karkówkę, aby była aromatyczna? Bardzo ważnym elementem dania są przyprawy wykorzystywane zarówno do marynaty, jak i do bezpośredniego doprawienia mięsa przed samą obróbką termiczną.

Karkówka wieprzowa to mięso delikatne i kruche. Zanim zostanie natarta przyprawami warto naciąć ją kilkakrotnie ostrym nożem wzdłuż. Po zaaplikowaniu ziół lub płynnej marynaty, warto odstawić ją do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc.

Soczysta karkówka dobrze komponuje się i ze słodkimi, i z ostrymi przyprawami. W sklepach dostępne są co prawda gotowe mieszanki, często jednak zawierają one duże dawki soli lub polepszacze smaku, warto zatem sięgnąć po własne zestawy.

Które przyprawy najbardziej pasują do karkówki? Oprócz podstawowych: soli, pieprzu i czosnku, warto wykorzystać słodką oraz ostrą paprykę, majeranek, cząber, tymianek, rozmaryn i oregano. Karkówka z grilla wymaga także mokrych dodatków. Świetnie sprawdzi się musztarda, ketchup lub sos barbecue.

Co pasuje do karkówki?

Sposób na karkówkę każda domowa gospodyni ma swój. Nie ulega natomiast wątpliwości, że serwując ten rodzaj mięsa, mamy bardzo szerokie możliwości.

Karkówka pieczona lub smażona w klasycznym wariancie podawana jest z ziemniakami lub kaszą oraz surówką, mizerią, buraczkami lub zasmażaną kapustą. Mięso duszone komponuje się świetnie z kluskami śląskimi, pampuchami lub czeskim knedlem. Jeśli chcemy zrezygnować ze skrobiowych dodatków, możemy postawić na bardziej treściwą sałatkę np. sałatkę grecką z dodatkiem sera feta lub tabbouleh z bulguru.

Jeśli serwujemy karkówkę w plastrach na zimno lub karkówkę z grilla stawiajmy na sosy, dipy oraz warzywne salsy. Mięsa na zimno mogą wchodzić w skład zimnej płyty. Serwowane są także często jako przystawka lub zamiennik sklepowych wędlin.

Do karkówki na zimno pasują sosy na bazie majonezu, jogurtu naturalnego i musztardy. Sprawdzają się również wszelkiego rodzaju salsy oraz warzywne pasty. Pieczona karkówka lubi chrzan, dobrym kompanem dla niej będzie więc ćwikła lub sosy z tym dodatkiem. W przypadku karkówki grillowanej warto wykorzystać sosy barbecue, musztardowe oraz wszystkie z dodatkiem ketchupu.

Jak zrobić sos z karkówki?

Dania z karkówki na obiad występują w wielu wariantach. Często wśród nich pojawia się karkówka w sosie własnym. Jak przygotować taki sos?

Do jego przyrządzenia niezbędny jest tłuszcz pozostały na patelni po smażeniu kawałków mięsa. Do dużego garnka wrzucić należy przesmażone mięso oraz aromatyczne dodatki. Składniki, w zależności od przepisu, różnią się, natomiast najczęściej są to: cebula i potarta marchewka, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy i pieprz w ziarnach. Całość najpierw się przesmaża, a później dolewa wodę i dusi przez około godzinę. W tym czasie trzeba zaglądać do garnka i mieszać, gdyż karkówka może przywierać do dna naczynia i przypalać się. Pod koniec, kiedy mięso zmięknie, sos powinien zostać osolony, a następnie zagęszczony zawiesiną z mąki i wody rozrobionej z odrobiną gorącego sosu.

Artykuły powiązane

salatka-na-grilla-z-dodatkiem-sera-feta
18.08.2020

Sałatka na grilla - 6 pomysłów na sałatki do dań z rusztu

Grill to nie tylko kiełbasa i karkówka! Sałatka na grilla to pyszne uzupełnienie dań z rusztu. Jeśli planujesz jedzenie pod chmurką, sałatka na grilla musi znaleźć się w menu. A propozycji jest mnóstwo. Sałatka na grilla z jednej strony może być dodatkiem w postaci chrupiących liści i nowalijek, a z drugiej daniem samym w sobie, gdy zrobimy ją z dodatkiem makaronu. I tak będzie pysznie! W galerii aż 6 pomysłów, jak może wyglądać twoja idealna sałatka na grilla.

Szaszłyki cielęce ze szparagami i szynką
30.07.2020

Najlepsze szaszłyki na grilla - proste przepisy na dania i świetne sosy

Nie tylko kiełbasa i karkówka królują na ruszcie - zrób szaszłyki na grilla i oczaruj gości. Nie poprzestawaj na przetykaniu kawałków kurczaka papryką i cebulą - nasze przepisy pozwolą ci łatwo zrobić coś pyszniejszego i ciekawszego. Przy okazji serwujemy kilka sosów do dań z grilla - na przykład pyszny sos miętowy! Szaszłyk z grilla to nieodłączna część letnich imprez pod chmurką.

Karkówka pieczona
22.07.2020

Pieczone mięsa - schab, karkówka, boczek i nie tylko

Pieczone mięso jest aromatyczne i delikatne w smaku, a chrupiącą skórkę często podkradamy z półmiska. Do tego mięso pieczone możemy zjeść nie tylko na obiad. Mięso z piekarnika będzie świetnym dodatkiem do kanapek, a nawet jako przystawka podczas rodzinnych spotkań. Warto pamiętać, że mięso pieczone na święta może mieć więcej wyszukanych dodatków niż mięso pieczone na obiad. Z pewnością może ograniczyć nas tylko wyobraźnia! Zebraliśmy przykładowe przepisy na mięso pieczone oraz zdradzamy kilka istotnych wskazówek na udane pieczyste.

Karkówka z grilla – tradycja z rusztu
13.06.2020

Karkówka z grilla - idealna marynata i przepisy

Karkówka to jeden z klasyków wśród przysmaków na grilla. Wyśmienity smak i aromat zapewni nie tylko odpowiednia marynata, ale też sposób przygotowania mięsa. Oto kilka trików na karkówkę i sprawdzone przepisy na ziołową, musztardową lub ostrą marynatę.

Robert Sowa
30.04.2020

Robert Sowa - przepisy na udane grillowanie

Robert Sowa należy do grona szefów kuchni, którzy chętnie dzielą się swoją ekspercką wiedzą. Jakie ma triki na udane grillowane? Swoje porady wymienił w wywiadzie dla magazynu "Sól i Pieprz". To między innymi takie patenty, jak marynata, która nada mięsu kruchości, soczystości i aromatu, a pikantne dipy i różnorodne sałatki doskonale wzbogacą smak dań z rusztu. Sprawdźcie wszystkie podpowiedzi, jakie Robert Sowa poleca zastosować w trakcie grillowania!

Warzywa z grilla
29.04.2020

Warzywa z grilla – nie tylko dla wegetarian

Minęły już czasy, gdy na grillu królują kiełbasa i karkówka - czas na warzywa z grilla! Co zrobić, aby były przysmakiem, a nie tylko ozdobą lub obowiązkową porcją witamin?

Antrykot
28.04.2020

Antrykot wołowy - mięsny specjał w twojej kuchni

Mięsożercy dobrze znają ten kawałek – odpowiednio przygotowany antrykot wołowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Potwierdza to Piotr Szczęsny, ekspert z Mięsny Deli & Bistro, charakteryzując dla nas tę część wołowiny. Oto najważniejsze zasady, które sprawią, że antrykot wyjdzie wyśmienicie.

Części wołowiny
26.08.2019

Poszczególne części wołowiny – Mięsny poradnik

Polędwica wołowa to chyba najpopularniejsza część wołowiny. Ale nie jedyna, o czy warto się przekonać! I nawet jeśli nie jesteśmy wyznawcami zasad „piątek ćwiartki”, czyli pełnego wykorzystania mięsa i części zwierzęcia, to jeśli już kupujemy mięso, to wybierajmy i doceniajmy różne części wołowiny. Piotr Szczęsny z Mięsny Bistro&Deli radzi, na co zwrócić uwagę i jakie dania zaplanować w kuchni.

Syrop klonowy
03.06.2019

Syrop klonowy – słodki symbol Kanady

Produkt długotrwałego odparowywania soku z wybranych gatunków klonu szczególnie ceni się w Ameryce Północnej, choć także Polacy sięgają po niego coraz częściej. Syrop klonowy świetnie sprawdza się zarówno w potrawach słodkich, jak i wytrawnych. Jaka jest jego historia i do jakich przepisów jest najbardziej polecany? Oto syrop klonowy bez tajemnic w cyklu redakcyjnym "Smak".

Boeuf bourguignon
19.12.2018

Mięso w najlepszej oprawie – z czym je podawać?

Wołowina, wieprzowina, a może dziczyzna? Na świątecznych stołach króluje mięso. Zależnie od tego, co postanowicie podać tym razem, dobierzcie odpowiednie trunki. Dzięki temu spotkanie przy stole będzie też ciekawym doświadczeniem kulinarnym.