Pstrąg

56 przepisów

pstrag-grillowany

Pstrąg to ryba słodkowodna z rodziny łososiowatych. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, będąc jedną z najbardziej wartościowych ryb pod względem odżywczym. Żyje dziko w rzekach, a także jest hodowana w gospodarstwach rybackich. Do najpopularniejszych odmian tej ryby można zaliczyć pstrąga potokowego, tęczowego (łososiowatego) oraz źródlanego. Dowiedz się, jak przygotować pstrąga, aby wyszedł wyśmienity w smaku.

Pstrąg: właściwości 

Pstrąg jest rybą wyjątkowo lekkostrawną, która stanowi zdrowy zamiennik dla mięsa czerwonego i drobiowego. Ma sporą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Pstrąg stanowi także cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, witamin (zwłaszcza E, B i A) oraz minerałów (potasu, magnezu, wapnia, selenu, żelaza i fosforu).

 Ze względu na sporą zawartość kwasu foliowego jest polecany kobietom w ciąży. Wysoka zawartość żelaza sprawia natomiast, że można spożywać tę rybę w celu przeciwdziałania anemii. W porównaniu do dziko żyjących ryb morskich, pstrąg jest w znacznie mniejszym stopniu skażony dioksynami i metalami ciężkimi. 

Jak przyrządzić pstrąga? 

Pstrąga można poddawać różnego rodzaju obróbce cieplnej – gotowaniu w wodzie i na parze, pieczeniu, smażeniu czy grillowaniu. Należy jednak pamiętać o tym, aby obróbka termiczna nie trwała zbyt długo, ponieważ delikatne mięso pstrąga może się rozpaść. Nie zaleca się zwłaszcza długotrwałego smażenia pstrąga na głębokim oleju, co może prowadzić do utraty części cennych składników. Znacznie zdrowiej jest ugotować pstrąga lub upiec go w piekarniku. Ryba ta świetnie smakuje również w galarecie, a także może posłużyć do przyrządzenia zupy. 

Każdy przepis na pstrąga powinien uwzględniać aromatyczne przyprawy, które podkreślają smak ryby oraz nadają jej wyśmienitego aromatu. Świetnie sprawdzają się m.in. pieprz ziołowy, czosnek, cebula, oregano, bazylia oraz koperek. Jak zrobić pstrąga, aby wyszedł miękki i szybko rozpływał się w ustach? Wystarczy w tym celu po nacięciu ryby wypełnić ją masłem. 

Ile piec pstrąga, aby był gotowy do spożycia? Ryba ta posiada na tyle delikatne mięso, że już po około 20 minutach można wyjąć ją z pieca. Przed rozpoczęciem jedzenia warto skropić pstrąga obficie cytryną.  

Przepisy z pstrągiem  

Przedstawiamy kilka smakowitych inspiracji na przygotowanie pstrąga. Świetnym pomysłem na imprezę ze znajomymi jest sałatka cezar z pstrągiem. Do potrawy tej najlepiej pasuje ryba w wersji grillowanej. W sałatce nie może zabraknąć jajka, majonezu, sałaty rzymskiej, kromki chleba oraz aromatycznych ziół. Inspiracją na podanie pstrąga upieczonego w piekarniku jest ryba po bałkańsku zapiekana z warzywami, takimi jak papryka, pomidor oraz cebula. Danie to nadaje się świetnie na szybki, zdrowy i pożywny obiad.  

W czasie letnich wakacji doskonale sprawdzi się marynowany pstrąg z grilla. Do przygotowania marynaty można użyć np. kurkumy, cebuli, koperku, oliwy z oliwek, czosnku, kolendry, natki pietruszki, pieprzu ziołowego i soku z cytryny. Pstrąg w tej wersji warto podać zwłaszcza tym osobom, które ograniczają mięso w swojej diecie.  

Pstrąg dobrze smakuje także jako przystawka w wersji na zimno, czego świetnym przykładem jest sałatka z wędzonym pstrągiem i pieczonymi burakami. Najlepiej smakuje w wersji na słodko, z dodatkiem miodu, suszonej żurawiny i octu jabłkowego. Przepadają za nią zwłaszcza dzieci, którym warto podać ją np. z okazji Dnia Dziecka, urodzin czy zakończenia roku szkolnego.  

Wyśmienity w smaku wychodzi również pstrąg z patelni. Warto spróbować chociażby oryginalnej potrawy, jaką jest rillettes z pstrąga. Danie to podaje się z dodatkiem rumu i białego wina. Najlepiej do smażenia użyć filetów z pstrąga tęczowego. Uzyskana pasta świetnie smakuje zwłaszcza z pieczywem razowym. Warto podać ją jako wytrawną przystawkę podczas imprezy ze znajomymi czy rodziną.