REKLAMA

Golonka - przepis na sycący obiad

20 przepisów

golonka-po-bawarsku-min

Golonka to prawdziwy rarytas dla miłośników mięsnych dań. Uwielbiana jest za swoje wyraziste, soczyste i niezwykle miękkie mięso, z chrupiącą skórką. Idealnie pasuje do piwa, świetnie komponuje się też kapustą, musztardą i chrzanem.

Ze względu na sporą ilość tłuszczu wiele osób, szczególnie tych dbających o linię, wystrzega się golonki. Fakt, że nie jest to potrawa, która powinna gościć na naszych stołach na co dzień, ale od czasu do czasu warto sobie na nią pozwolić. Tym bardziej, że jej mięso jest niezwykle delikatne i miękkie, a zawarty w nim kolagen pozytywnie wpływa na stawy, a także poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Zobaczcie zebrane przepisy na golonkę.

Tradycyjna golonka to mięso wieprzowe, pochodzące z tylnej lub przedniej strony wieprza. Golonka tylna jest znacznie większa niż przednia. Choć mięso to kojarzy się z wieprzowiną, jej bardziej dietetyczną, a też bardzo smaczną wersją może być golonka z indyka.

Golonka: pomysły na potrawy

Istnieje wiele popularnych sposobów na przyrządzenie golonki. Najczęściej podaje się ją z chlebem i dodatkiem musztardy lub chrzanu albo jako danie obiadowe z ziemniakami i kapustą. Tradycyjnym przepisem jest golonka w kapuście, którą można upiec w piekarniku lub udusić. Niezwykle aromatyczna i prosta do przyrządzania jest też golonka w piwie. Dużą popularnością cieszy się golonka po bawarsku, która przyrządzana jest z dodatkiem ciemnego piwa, a jej skórkę nacina się w kratkę, żeby była lepiej wypieczona. Najczęściej podaje się ją z dodatkiem pieczonych ziemniaków i zasmażanej kapusty. Pomysłem na zimną przystawkę jest galareta z golonki. Choć jest to dość tłusta przekąska, zawiera też sporo zdrowych składników.

Jak ugotować golonkę?

Najdelikatniejsza i najmniej tłusta jest golonka gotowana. Ugotowanie golonki to zadanie, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz, trzeba jednak wziąć pod uwagę, że aby golonka była smaczna, należy zarezerwować sporo czasu na jej marynowanie i gotowanie. Zamarynowaną lub chociaż natartą solą i pieprzem golonkę gotujemy w garnku z wodą i przyprawami takimi jak liście laurowe i ziele angielskie. Można też dodać warzywa, dzięki czemu mięso będzie bardziej aromatyczne. Wody w garnku powinno być tyle, aby zakryła całe mięso. Golonkę gotujemy około 3 godzin (jeśli jest mała to nieco krócej, jeśli duża czas należy trochę wydłużyć). Innymi dobrymi sposobami na przyrządzenie golonki jest golonka duszona, golonka pieczona, albo aromatyczna golonka z grilla.

Marynata do golonki

Każdy dobry przepis na golonkę uwzględnia marynowanie mięsa przed gotowaniem, pieczeniem albo duszeniem. Nawet jeśli nie chcemy przyrządzać tradycyjnej marynaty, dzień wcześniej powinno się natrzeć golonkę solą i pieprzem, albo solą peklową. Najlepiej smakuje jednak golonka z marynaty. W zależności od przepisu, marynata do golonki może zawierać różne dodatki. Często przyrządza się ją na bazie piwa. Najczęściej używanymi przyprawami są liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz czosnek. Im dłużej golonka poleży w marynacie, tym bardziej kruche i aromatyczne będzie mięso. Dobrze jest marynować ją nawet 3 -4 dni.