Golonka w winie

Coć dla smakoszy golonek .

Dodany przez:

Golonka w winie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 3 glonki ok 1 kg
  • 1 por cały
  • 1 cebula
  • 300 gr marchewki
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3/4 szkl czerwonego wina
  • 1,5 szkl wywaru
  • szczypta czerwonej papryki
  • szczypta chili
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Golonki umyć i zalać wodą, dodać cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i owoce jałowca. Gotować ok 1 godzinę.
  2. Wyjąć golonki, wywar przecedzić i odstawić. Golonki ułożyć w głębokiej patelni lub rondlu do duszenia, dodać marchewki, posypać przyprawą do wieprzowiny, dodać sos sojowy i pokrojony por, podlać wywarem ok 1 szkl i wino.. dusić ok 1 godzinę, w razie potrzeby dodać wywaru. Na koniec wyjąć golonki i marchewki a resztę wywaru razem z porem wymieszać z mąką i śmietaną dodać paprykę i chili i w razie potrzeby sól i pieprz po czym zmiksować blenderem i zagotować. Podawać golonki z marchewką polane sosem, dodatkowo podać chrzan.
mięso warzywa wino obiad golonka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze