Golonka w piwie i miodzie wychodzi wyjątkowo soczysta. Jest lekko wytrawna w środku i słodka na zewnątrz. Najpierw mięso gotowane jest z warzywami, a następnie zapiekane w piekarniku, dzięki czemu na chrupiącą skórkę. Golonka pieczona w piwie świetnie smakuje z purée ziemniaczanym i zasmażaną kapustą.
Stockfood
(średnia 4.42 z 203 głosów)
Przygotowanie warzyw: obieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Myjemy i wrzucamy w całości do garnka. Cebulę obieramy z łupin i przekrajamy na pół. Chwilę podsmażamy na rozgrzanej, ale suchej patelni, i także wrzucamy do garnka. Czosnek obieramy z łupin.
Gotowanie golonek: myjemy je i wkładamy do garnka z warzywami. Zalewamy wodą. Dodajemy czosnek, liście laurowe, sól, pieprz i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1,5 godziny.
Zalewa z piwa: w osobnym naczyniu mieszamy piwo z miodem i musztardą. Dodajemy słodką paprykę, kminek i tymianek.
Przygotowanie golonek do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Wyjmujemy golonki z garnka i układamy je w dużym naczyniu żaroodpornym. Kroimy ugotowane warzywa w kostkę i kładziemy dookoła golonek. Całość zalewamy przygotowaną przed chwilą zalewą z ciemnego piwa.
Pieczenie: golonki w piwie wstawiamy do piekarnika na 90 min w naczyniu żaroodpornym przykrytym pokrywką lub folią aluminiową. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę, aby przyrumienić skórę.
Porady
- Możecie wybrać większe golonki wieprzowe tylne lub przednie – mniejsze.
- Zanim umyjecie golonki, warto opalić je z wierzchu palnikiem (takim jak do przygotowywania crème brûlée) lub nad palnikiem kuchenki gazowej. W ten sposób pozbędziecie się ewentualnych włosków.
- Średniej wielkości golonka z kością waży ok. 500 g, ale po odjęciu kości otrzymacie ok. 350 g mięsa. To w sam raz na porcję obiadową dla jednej osoby.
- Jeżeli zapiekacie golonkę bez pokrywy, trzeba co 15–20 min polewać ją zalewą z piwa. Dzięki temu będzie soczysta w środku.
- Do pieczonych golonek doskonałe będzie ciemne piwo typu porter.
- Zamiast podsmażać cebulę na patelni, możecie ją opalić palnikiem.
Przepis na pieczoną golonkę w piwie to danie regionalne nie tylko z Bawarii w Niemczech, ale także z terenów Dolnego Śląska. Jednak wszystko wskazuje na to, że pomysł na danie przybył na tereny Polski z zachodu. W południowych landach golonka po bawarsku podawana jest z kiszoną kapustą.
Podobnym daniem jest golonka po berlińsku, która jest wcześniej peklowana, a następnie gotowana w bulionie. W Beskidach na golonce przygotowywana jest kwaśna zupa z kapusty, czyli kwaśnica.
Golonka w piwie i miodzie najczęściej występuje w towarzystwie kapusty zasmażanej. Na talerzu lub obok niezbędne są musztarda, chrzan i pajda świeżego pieczywa. Tak tradycyjnie serwowana jest ta potrawa, ale można podać ją inaczej:
Należy pamiętać jednak o tym, żeby nie spożywać golonki zbyt często. To wysokokaloryczne danie z dużą zawartością tłuszczu – zawiera ok. 25 g tłuszczu na 100 g mięsa.
Komentarze