Golonka w piwie

Golonka pieczona w piwie z miodem

Dodany przez:

Golonka w piwie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.96 z 28 głosów)

Składniki

  • 1 duża golonka tylnia
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • 0,5 l piwa jasnego
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie

  1. Golonkę myjemy i gotujemy ok 1,5 godziny z warzywami. Wywar solimy, pieprzymy, do smaku dodajemy vegetę. Po upływie 1,5 godziny Golonkę wyjmujemy studzimy i nacinamy skórę w kratkę. nacieramy czosnkiem i wkładamy do szkła żaroodpornego, wlewamy szklankę piwa. Reszte piwa rozrabiamy z miodem i co 15 minut otwieramy piekarnik i polewmy tym piwem z miodem. pieczemy 1,5 godziny aż skórka będzie brązowa i chrupiąca. Podawać z ugotowanym na sypko grochem.
  2. Smacznego!
mięso miód obiad piwo golonka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze