Golonka gotowana

Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Ma nieco inny smak niż golonka pieczona. Warto gotować ją w bulionie, zamiast zwykłej wody, będzie bardziej aromatyczna. Gotowana golonka może być daniem obiadowym lub kolacyjnym, ale świetnie nadaje się też na kanapki. Wystarczy poczekać aż ostygnie i pokroić ją w plasterki. Sprawdź, jak ugotować golonkę!



 

dodany przez: Facet w kuchni

dania mięsne golonka

Czas przygotowania:
2godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 3.91 z 295 głosów)

Golonka gotowana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • golonka-gotowana1 1.

    Golonkę wieprzową dokładnie oczyścić, umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do garnka. Zalać bulionem lub wodą (tyle, żeby golonka była przykryta) i zagotować. Tuż przed zagotowaniem zebrać szumowiny (jak zacznie się gotować, jest to trudniejsze). Do golonki dodać ziele angielskie, liście laurowe, trochę soli.

  • golonka-gotowana3 2.

    Marchewki i pietruszkę obrać, przekroić wzdłuż na pół. Seler obrać, liście pora umyć. Marchewki, pietruszkę, seler i liście pora dodać do wywaru. Jak długo gotować golonkę? Golonkę gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2-2,5 godziny (do miękkości). Ugotowaną golonkę podawać np. z musztardą i pieczywem.

Porady

W przepisie na golonkę gotowaną wykorzystujemy:

  • golonki - może być jedna większa lub dwie małe 
  • przyprawy - w zależności od upodobań możemy dać więcej lub mniej
  • bulion warzywny - można zastąpić wieprzowym

Notka redakcyjna

Golonka gotowana – przepis

Przepis na golonkę gotowaną jest stosunkowo prosty. Aby jednak nasze danie było pyszne, warto pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim wybierzmy mięso ze sprawdzonego źródła. Nie tylko ze względów etycznych, ale i smakowych. Golonka od zaufanego rzeźnika będzie dużo lepsza.

Zwróćcie uwagę, czy wybieracie golonki wieprzowe tylne czy przednie. Te przednie będą mniejsze, dzięki czemu szybciej się ugotują, zmieścimy też w garnku kilka naraz. Golonkę przed gotowaniem możemy nasolić i pozostawić w solance na pewien czas. Podczas gotowania golonki trzeba pamiętać, aby mięso cały czas było przykryte wodą. Jeśli lubicie warzywa ugotowane al dente, możecie dodać je do golonki w połowie gotowania.

Co ważne, wywar, który powstaje podczas gotowania golonki można później z powodzeniem wykorzystać. Przyda się jako baza zup i sosów, możecie też przyrządzić z niego nóżki w galarecie.

Jak gotować golonkę?

Golonka z wody najczęściej gotowana jest po prostu w dużym garnku. Warto jednak spróbować ugotować ją w szybkowarze. Szybkowar sprawi, że ugotuje się dużo szybciej. Jak długo gotować golonkę w szybkowarze? Golonka gotowana powinna być dobra do jedzenia już po godzinie.

Szybkowar przyda się wam także do innych dań, takich jak zupy czy gulasze. Dzięki wysokiemu ciśnieniu wewnątrz garnka wzrasta temperatura, a dania gotują się dużo szybciej. Golonka gotowana to tylko jedna z wielu potraw, które można w nim przygotować.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy