Notka redakcyjna
Golonka gotowana – przepis
Przepis na golonkę gotowaną jest stosunkowo prosty. Aby jednak nasze danie było pyszne, warto pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim wybierzmy mięso ze sprawdzonego źródła. Nie tylko ze względów etycznych, ale i smakowych. Golonka od zaufanego rzeźnika będzie dużo lepsza.
Zwróćcie uwagę, czy wybieracie golonki wieprzowe tylne czy przednie. Te przednie będą mniejsze, dzięki czemu szybciej się ugotują, zmieścimy też w garnku kilka naraz. Golonkę przed gotowaniem możemy nasolić i pozostawić w solance na pewien czas. Podczas gotowania golonki trzeba pamiętać, aby mięso cały czas było przykryte wodą. Jeśli lubicie warzywa ugotowane al dente, możecie dodać je do golonki w połowie gotowania.
Co ważne, wywar, który powstaje podczas gotowania golonki można później z powodzeniem wykorzystać. Przyda się jako baza zup i sosów, możecie też przyrządzić z niego nóżki w galarecie.
Jak gotować golonkę?
Golonka z wody najczęściej gotowana jest po prostu w dużym garnku. Warto jednak spróbować ugotować ją w szybkowarze. Szybkowar sprawi, że ugotuje się dużo szybciej. Jak długo gotować golonkę w szybkowarze? Golonka gotowana powinna być dobra do jedzenia już po godzinie.
Szybkowar przyda się wam także do innych dań, takich jak zupy czy gulasze. Dzięki wysokiemu ciśnieniu wewnątrz garnka wzrasta temperatura, a dania gotują się dużo szybciej. Golonka gotowana to tylko jedna z wielu potraw, które można w nim przygotować.