Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Ma nieco inny smak niż golonka pieczona. Warto gotować ją w bulionie, zamiast zwykłej wody, będzie bardziej aromatyczna. Gotowana golonka może być daniem obiadowym lub kolacyjnym, ale świetnie nadaje się też na kanapki. Wystarczy poczekać aż ostygnie i pokroić ją w plasterki. Sprawdź, jak ugotować golonkę!
Golonka gotowana / fot. Stockfood
(średnia 3.91 z 295 głosów)
Golonkę wieprzową dokładnie oczyścić, umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do garnka. Zalać bulionem lub wodą (tyle, żeby golonka była przykryta) i zagotować. Tuż przed zagotowaniem zebrać szumowiny (jak zacznie się gotować, jest to trudniejsze). Do golonki dodać ziele angielskie, liście laurowe, trochę soli.
Marchewki i pietruszkę obrać, przekroić wzdłuż na pół. Seler obrać, liście pora umyć. Marchewki, pietruszkę, seler i liście pora dodać do wywaru. Jak długo gotować golonkę? Golonkę gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2-2,5 godziny (do miękkości). Ugotowaną golonkę podawać np. z musztardą i pieczywem.
Porady
W przepisie na golonkę gotowaną wykorzystujemy:
- golonki - może być jedna większa lub dwie małe
- przyprawy - w zależności od upodobań możemy dać więcej lub mniej
- bulion warzywny - można zastąpić wieprzowym
Przepis na golonkę gotowaną jest stosunkowo prosty. Aby jednak nasze danie było pyszne, warto pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim wybierzmy mięso ze sprawdzonego źródła. Nie tylko ze względów etycznych, ale i smakowych. Golonka od zaufanego rzeźnika będzie dużo lepsza.
Zwróćcie uwagę, czy wybieracie golonki wieprzowe tylne czy przednie. Te przednie będą mniejsze, dzięki czemu szybciej się ugotują, zmieścimy też w garnku kilka naraz. Golonkę przed gotowaniem możemy nasolić i pozostawić w solance na pewien czas. Podczas gotowania golonki trzeba pamiętać, aby mięso cały czas było przykryte wodą. Jeśli lubicie warzywa ugotowane al dente, możecie dodać je do golonki w połowie gotowania.
Co ważne, wywar, który powstaje podczas gotowania golonki można później z powodzeniem wykorzystać. Przyda się jako baza zup i sosów, możecie też przyrządzić z niego nóżki w galarecie.
Golonka z wody najczęściej gotowana jest po prostu w dużym garnku. Warto jednak spróbować ugotować ją w szybkowarze. Szybkowar sprawi, że ugotuje się dużo szybciej. Jak długo gotować golonkę w szybkowarze? Golonka gotowana powinna być dobra do jedzenia już po godzinie.
Szybkowar przyda się wam także do innych dań, takich jak zupy czy gulasze. Dzięki wysokiemu ciśnieniu wewnątrz garnka wzrasta temperatura, a dania gotują się dużo szybciej. Golonka gotowana to tylko jedna z wielu potraw, które można w nim przygotować.
Komentarze