Gotowana golonka

Golonka wieprzowa gotowana z warzywami.

dania mięsne

Czas przygotowania:
150 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 3.99 z 263 głosów)

Składniki:

  • ok. 1 kg golonka wieprzowa
  • sól do smaku
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 kostki bulionowe (można je zastąpić bulionem wieprzowym)
  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • 2 liście pora

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Golonkę wieprzową dokładnie oczyścić, umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do garnka. Zalać wodą (tyle, żeby golonka była przykryta) i zagotować. Jak ktoś nie chce używać kostek rosołowych, to może golonkę zalać bulionem wieprzowym. Tuż przed zagotowaniem zebrać szumowiny (jak zacznie się gotować, jest to trudniejsze). Do golonki dodać ziele angielskie, liście laurowe, trochę soli i kostki bulionowe (można je pominąć). Marchewki i pietruszkę obrać, przekroić wzdłuż na pół. Seler obrać, liście pora umyć. Marchewki, pietruszkę, seler i liście pora dodać do wywaru. Golonkę gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2-2,5 godziny (do miękkości). Ugotowaną golonkę podawać np. z musztardą i pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy