REKLAMA

Zimne nóżki z przepisu babuni

Doskonałe zimne nogi z babcinego starego przepisu, najlepiej smakują z octem

dodany przez: Dariaa dariaa

Przekąski

Czas przygotowania:
5godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 9 osób
Ocena:

(średnia 4.29 z 173 głosów)


Składniki:

  • 5 krótkich nóżek wieprzowych
  • 2 duże marchewki
  • 1 średni por
  • 1 cebula
  • 1/4 bulwy selera
  • 1 pietruszka
  • sól, pieprz
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie majeranek

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Nogi wieprzowe myjemy w zimnej wodzie i dokładnie szorujemy szczoteczką, następnie moczymy w zimnej wodzie około 1 godz. Dokładnie myjemy, wkładamy do szerokiego rondla i zalewamy wodą(nóżki muszą być dokładnie przykryte wodą)
  • Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i czubatą łyżeczkę soli, gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, około 1,5 godz .Po tym czasie dodajemy obraną włoszczyznę i gotujemy aż nóżki się rozpadną.
  • Ugotowane nóżki przecedzamy przez gęste sito do garnka, obieramy i drobniutko kroimy razem z ugotowaną marchewką.Pokrojone mięso wkładamy do przecedzonego wywaru po gotowaniu nóżek, doprawiamy solą i mielonym pieprzem, gotujemy razem jeszcze 2 minuty.
  • Siekamy drobno czosnek i razem z pokrojoną natką dodajemy do nóżek, wszystko mieszamy. Lekko przestudzone, wlewamy do salaterek i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia na 4 godz, lub całą noc.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy