REKLAMA

Golonka pieczona w garnku rzymskim :

Lubię pieczona golonkę .Tym razem sprawdziłam jak się sprawdzi Garnek rzymski

dodany przez: Babciagramolka babciagramolka

dania mięsne golonka

Czas przygotowania:
15godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 168 głosów)


Składniki:

  • 1,2 -1,5 kg golonki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 łyżki oleju sojowego
  • 2 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna jałowca
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki smalcu

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Golonkę umyć , oczyścić skórę .Ostrym nożem ponacinać skórę w kratkę . Z oleju, sosu sojowego, papryki, konfitury, pieprzu, majeranku zrobić pastę .Natrzeć nią mięso dobrze wcierając przyprawy w nacięcia i pod skórę . Zostawić na 12 godzin w lodówce .
  • Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim golonkę ze wszystkich stron , tak by się zarumieniła .
  • Garnek rzymski namoczyć na 15 minut .Ułożyć obsmażoną golonkę , podlać ½ szklanki wody .Włożyć liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec , pokrojone w plastry cebulę , resztę marynaty , jabłko .Wstawić garnek do zimnego piekarnika .Nastawić piekarnik na 100 stopni .Po osiągnięciu tej temperatury podkręcić na 180 stopni , a potem na 230. Piec 2,5 godziny .  Wyjąć golonkę z sosu .Sos można przetrzeć przez sito by zrobił się kremowy .Golonkę przedzielić na porcje usuwając kość lub podać w całości .
  • Podawać z pieczywem , ziemniakami puree lub kluchami – jak kto lubi
  • Zamiast konfitury z gorzkich pomarańczy można użyć powideł śliwkowych lub miodu użycie konfitur lub miodu do marynaty nie powoduje wcale tego, że mięso jest słodkie .
  • Taką golonkę można oczywiście piec w tradycyjny sposób – trzeba ją tylko w trakcie pieczenia podlewać jak każde mięso.
  • Jak wyglada Garnek rzymski można zobaczyć tu
  • http://www.mojegotowanie.pl/zdjecia/garnek_rzymski
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy