Pyszna golonka wg Aleex

Wspaniałe mięciutkie golonki rozpływające się w ustach.

dania mięsnegolonka

Czas przygotowania:
300 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 177 głosów)

Składniki:

  • 2-3 golonki
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • odrobina mąki
  • wegeta
  • przyprawy
  • ewentualnie:
  • groszek konserwowy
  • kukurydza
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Zagotować.
  • Kiedy zacznie wrzeć, wodę odlać. Ponownie zalać wodą golonki.
  • 2. Do garnka włożyć marchewki, cebulę i czosnek, całość doprawić wegetą. Gotować do miękkości na małym ogniu. Może to potrwać nawet 2-3 godziny.
  • 3. Kiedy mięso będzie mięciutkie, zdjąć z ognia, wyjąć na talerz i pozostawić do ostygnięcia (wywar zostawić!).
  • Po ostygnięciu mięso podzielić na większe kawałki pozbawione kości. Przyprawić, obłożyć plasterkami czosnku.
  • 4. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć na tłuszcz porcje golonki i obsmażyć na rumiano. Następnie dolać na patelnię trochę wywaru i dusić ok 15 minut. W ten sposób powstanie sos, który trzeba zagęścić odrobiną mąki.
  • Można także włożyć kawałki golonki do rękawa foliowego, podlać mięso wywarem i piec około 1 godz. na rumiano.
  • 5. Golonka wyśmienicie smakuje z ostrymi dodatkami.
  • Smacznego!
  • 6. Z pozostałego wywaru można zrobić pyszną galaretę. Wystarczy dodać do niego groszek, pokrojoną marchewkę i jajka, ewentualnie pokroić jeden kawałek golonki. Gdyby okazało się, że wywar jest mało esencjonalny, można dodać żelatynę.
  • Aha - jeszcze jedno. Wodę po zagotowaniu golonki odlewa się, aby wywar był bardziej klarowny.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy