Kminek w przepisach
200 przepisów

Kminek to najprawdopodobniej najstarsza przyprawa, używana przez ludzi już w epoce kamienia łupanego. W starożytności i średniowieczu kminek był popularnym składnikiem leków. Później stał się "pieprzem biedaków" w chłopskich kuchniach Europy środkowej i północnej. Kminek podkręci smak zup, dań jednogarnkowych, mięs i przekąsek. Sprawdźcie, do jakich przepisów kminek sprawdzi się najlepiej.
Kminek - właściwości i przepisy

Pulpety wieprzowe to pomysł na bardzo proste danie obiadowe dla całej rodziny. Duszone w ulubionym przez wielu sosie pomidorowym zasmakują każdemu, nawet najmłodszym niejadkom. Pulpety w sosie pomidorowym można podać na wiele sposobów - z kaszą, ziemniakami czy ryżem, a także zawekować i spokojnie przechowywać, aż znowu najdzie nas ochota na pulpeciki wieprzowe. Oto nasz sprawdzony przepis na pulpety wieprzowe w sosie.
Pulpety wieprzowe

Wegetariańskie smarowidło - pasta z fasoli na dwa sposoby. Pasta z fasoli pomidorowa czy pasta z fasoli pachnąca majerankiem i kminkiem? Łatwo zrobicie obie wersje, które pasują do świeżego pieczywa.
Pasta z fasoli

Zupa-krem z fasoli i czosnku to sycący i rozgrzewający pomysł na obiad lub kolację. Na bazie bulionu warzywnego będzie dobrą propozycją dla wegetarian. Dodatek śmietany kremówki i serka topionego nadaje zupie gładkiej konsystencji. Posypana grzankami z razowego chleba nabiera ciekawego kontrastu smakowego. Zupa-krem z fasoli i czosnku będzie dobrą propozycją na obiad w rodzinnym gronie.
Zupa-krem z fasoli i czosnku

Rosti ziemniaczane to chrupiące placki, których możemy spróbować w Szwajcarii. Wersja berner rosti to grubo starte ziemniaki, a placki obowiązkowo podane są z chrupiącym boczkiem. Placki rosti świetnie smakują z sosem, ale też po prostu same. Można zrobić je naprawdę szybko, a zawsze wyjdą pyszne!
Berner rösti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane

Zupa cykoriowa z wędzonym boczkiem i gałką muszkatołową
Zupa cykoriowa z wędzonym boczkiem i gałką muszkatołową

Zapiekanka z boczkiem i cebulą idealna na większy głód. Dzięki dodatkowi kremówki i sera mozzarella do zapiekania wszystkie składniki pysznie połączą się w piekarniku. Dodatek szczypiorku nada daniu ostrości, ale i świeżości. Taka zapiekanka z boczkiem i cebulą to pomysł na obiad lub kolację na ciepło. Świetnie nadaje się do odgrzewania.
Zapiekanka z boczkiem i cebulą

Pasztet z chleba razowego i orzechów to zupełnie inny pomysł na popularne danie. Znamy pasztety mięsne, znamy też pasztety warzywne, ale pasztet z chleba? Otóż taki pasztet może być naprawdę smaczny! Zwłaszcza, kiedy jego smak podkręcimy orzechami, pestkami słonecznika i miodem. Przepis poleca Agata Wojda.
Pasztet z chleba razowego i orzechów

Domowy pyszny bigos - następnego dnia odgrzany smakuje jeszcze lepiej.
Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty

Ser smażony z kminkiem, znany jest także jako ser zgliwiały. To regionalny specjał, który można pokochać lub unikać. Wszystko przez charakterystyczny zapach - ser smażony z kminkiem ma moc! Możemy jeść go samego lub wykorzystać jako dodatek do innych potraw. Ser smażony z kminkiem z pewnością przypadnie wam do gustu, jeśli lubicie tę charakterną przyprawę.
Ser smażony z kminkiem

Chrupiące, cieniutkie i pyszne ciasteczka dachówki z kminkiem. Smakują na gorąco, jak i na zimno! Fani kminku będą zdecydowanie zachwyceni taką wytrawną przekąską. Ciastka przyjemnie chrupią, więc są doskonałe na przykład na imprezę zamiast chipsów. To opcja zdrowa i pyszna!
Ciasteczka dachówki z kminkiem

Wyrazista, kremowa i prosta zupa kminkowa. Najlepiej smakuje z natką pietruszki i chrupiącymi grzankami. Zupa kminkowa wzbogacona jest o czosnek - te dwie przyprawy świetnie do siebie pasują! Kminek jest dość kontrowersyjną przyprawą - można go albo kochać, albo nienawidzić. Jeśli jednak się z nim zaprzyjaźnicie, nie pożałujecie. Wzbogaci smak każdej potrawy, a przy tym będzie dobry dla naszego zdrowia. Zupa kminkowa jest pyszna!
Zupa kminkowa - przepis prosty

Barszcz czerwony nie musi być z uszkami. Do czystej zupy sprawdzą się też kruche paluchy. Zróbmy je po swojemu - z serem, makiem, kminkiem lub sezamem - będą smakować doskonale!
Kruche paluchy z posypką

Cassoulet z konfitowaną gęsią to sposób na wykorzystanie konfitowanych piersi kaczki i nóg gęsi. Przepis inspirowany kuchnią francuską.
Cassoulet z konfitowaną gęsią

Zupa myśliwska z dziczyzną to sycące danie pachnące lasem. Połączenie dziczyzny, sarniny i wieprzowiny może być zaskakujące w smaku. Ogórki kiszone przełamią kwaśnym smakiem dość ciężką konsystencję.
Zupa myśliwska z dziczyzną

Kotlety mielone z ziemniaków z buraczkami to łatwe i szybkie danie w duchu zero waste. Do przepisu możecie wykorzystać ziemniaki, które zostały np. po obiedzie. Spróbujcie kotletów mielonych z ziemniaków z buraczkami.
Kotlety mielone z ziemniaków z buraczkami

Kapuśniak z żeberkami to prosta i sycąca zupa pełna smaku. Zapach majeranku i kminku sprawi, że z pewnością sięgniecie po dokładkę.
Kapuśniak z żeberkami

Żurek na żeberkach, z kiszoną kapustą
Inne z kolekcji: Przyprawy
- chili
- cząber
- czarnuszka
- czosnek
- gorczyca
- imbir
- jałowiec
- kakao
- karob
- kawa
- kumin (kmin rzymski)
- kwasek cytrynowy
- liść laurowy
- mieszanka przypraw
- ocet
- papryka w proszku
- pieprz
- przyprawy korzenne
- sól
- sos hoisin
- sos ostrygowy
- sos sojowy
- tabasco
- tarty chrzan
- trawa cytrynowa
- vegeta
- zioła
- słodki sos chili
- ostry sos chili
- sos worcestershire
- pieprz kajeński (mielony)
- przyprawa do pizzy
- sos barbecue
- sos rybny
- asafetyda
- sos sriracha
- przyprawa 5 smaków
- cebula granulowana
- Harissa
- nasiona kopru włoskiego
- sos teriyaki
- kozieradka
- nasiona kolendry
- sumak
Jak smakuje kminek?
Kminek jest jednocześnie zielem i przyprawą: jadalne są jego liście (młodych można używać jako składnika sałatek i zup), korzeń (który można gotować i podawać np. z masłem) oraz nasiona. Najbardziej popularne są wysuszone nasiona o bardzo charakterystycznym, pikantno-ziemistym zapachu i smaku, bardzo dominującym, wręcz agresywnym, co sprawia, że kminek trudno "dogaduje się" z innymi przyprawami. Najlepiej wypada w zestawieniach z selerem, koprem, koprem włoskim, anyżkiem i natką pietruszki.
Do czego pasuje kminek
Jako przyprawa kminek świetnie pasuje do pieczywa (zwłaszcza żytniego, podpłomyków i sucharów) ale warto użyć go też do sałatek, zup, serów, tłustych mięs (wieprzowiny i baraniny; także gęsi i kaczek).
Kminek jest sztandarową przyprawą do dań z ziemniaków oraz kapusty świeżej i kiszonej, najlepiej więc przyjął się w kuchniach niemieckiej, austriackiej i skandynawskich oraz polskiej – mamy nawet (pochodzącą z kuchni kurpiowskiej) polewkę kminkową (1 dag kminku należy uprażyć w suchym garnku, zalać 1/2 l wywaru z mięsa lub jarzyn i gotować ok. 1 godz.; następnie przecedzić, dolać 3/4 l wywaru, zagotować, zaciągnąć zasmażką z masła i mąki, zabielić śmietaną, podawać z ziemniakami lub chlebem).
Mielone lub tłuczone nasiona kminku wchodzą także w skład pasty harissa, używanej powszechnie w kuchniach północnej Afryki, zwłaszcza Maroka i Tunezji. Nowojorskie wołowe pastrami ma bardzo często kminkową „skorupkę", podobnie jak alzacki przysmak – ser munster. Popularnym w Anglii dodatkiem do popołudniowej herbatki są ciastka z kminkiem, które smaruje się masłem lub figowym dżemem.
Nie tylko pyszny, czyli na co pomaga kminek
Nasiona kminku zawierają substancje pozytywnie wpływające na pracę układu pokarmowego i trawienie – to dlatego są tak pożądanym składnikiem tłustych i ciężkich dań. Działają m.in. rozkurczowo, regulują wydzielanie żółci, zapobiegają wzdęciom i gazom. Po cięższym posiłku warto podać kminkowy napar: łyżeczkę nasion zalewamy 200 ml gorącej wody, zaparzamy pod przykryciem ok. 10 min (o połowę słabszy napar można podawać nawet niemowlętom, na kolki). Z medycyny ludowej wywodzi się niezawodny sposób na zgagę po nadużyciu alkoholu: łyżeczkę nasion kminku mieszamy z dwoma dużymi szczyptami suszonego majeranku, gryziemy i połykamy na sucho, popijamy dużą ilością letniej przegotowanej wody.
Kminek do alkoholu - Akwawity
To bardzo popularne w krajach skandynawskich kminkowe wódki. Najbardziej znany i ceniony jest norweski Linie Aquavit, który dojrzewa w beczkach na... statku przemierzającym trasę Oslo-Nowy Jork- -Sydney-Oslo, przynajmniej dwukrotnie przecinając przy tym równik. Akwawity podaje się jako aperitif (przed posiłkiem) lub digestive (po jedzeniu). W domowych warunkach można zrobić kminkową nalewkę: gotujemy syrop z 1/2 l wody, 25 dag cukru i 4 łyżek kminku. Zostawiamy na 24 godz, przecedzamy i mieszamy z 1/2 l spirytusu. Odstawiamy na 3 mies.