Barszcz ukraiński na wołowinie

Zacznij od rosołu - świetnie smakuje sam i jest doskonałą bazą do zupy pomidorowej lub zupy ogórkowej. Na chłodne dni świetnie pasuje zupa gulaszowa - gęsta, z kawałkami warzyw i mięsa, często pikantnie przyprawiona. Wiele zup występuje zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Warzywne kremy można przyrządzać na wywarze, na przykład drobiowym lub tylko na warzywnym. Zupy mięsne mają często bardziej intensywny smak, co jest zasługą mięsnych dodatków i tłuszczu, który doskonale wydobywa głębię dań. Do ulubionych zup mięsnych należy żurek - szczególnie popularny w okolicach Wielkanocy. Dodaje się do niego kiełbasę, boczek, wędzonkę. Chętnie jada się też barszcz ukraiński z dodatkiem mięsa, na przykład wołowiny.

Redakcja poleca

REKLAMA

To może cię zainteresować