dania mięsne

26 kolekcji przepisów

9562 przepisów

Zacznij od rosołu - świetnie smakuje sam i jest doskonałą bazą do zupy pomidorowej lub zupy ogórkowej. Na chłodne dni świetnie pasuje zupa gulaszowa - gęsta, z kawałkami warzyw i mięsa, często pikantnie przyprawiona. Wiele zup występuje zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Warzywne kremy można przyrządzać na wywarze, na przykład drobiowym lub tylko na warzywnym. Zupy mięsne mają często bardziej intensywny smak, co jest zasługą mięsnych dodatków i tłuszczu, który doskonale wydobywa głębię dań. Do ulubionych zup mięsnych należy żurek - szczególnie popularny w okolicach Wielkanocy. Dodaje się do niego kiełbasę, boczek, wędzonkę. Chętnie jada się też barszcz ukraiński z dodatkiem mięsa, na przykład wołowiny.

Przepisy w kolekcji dania mięsne

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 510 min.
Wołowina z kluskami kładzionymi

Wołowina z kluskami kładzionymi to doskonały sposób na urozmaicenie obiadu. Wołowina to nie tylko steki i burgery. To przede wszystkim szlachetne, ciemne i wartościowe mięso, które z uwagi na dość wysoką cenę warto przygotować z rozmysłem. Kluski kładzione są puszyste i proste w przygotowaniu. Będą wyśmienitą alternatywą do gotowanych ziemniaków. Wypróbujcie ten prosty przepis na wołowinę z kluskami kładzionymi. 

mojegotowanie

Wołowina z kluskami kładzionymi

Artykuły powiązane

Planowanie posiłków
12.11.2020

Jaki pomysł na obiad? Oto uniwersalna metoda, dzięki której zawsze będziesz wiedzieć, co ugotować!

Stajesz w kuchni i zaczynasz myśleć: co dziś na obiad. Od razu skreślasz wszystkie czasochłonne dania, później odrzucasz też te, które były gotowane jakoś niedawno. Myślisz też o tym, co zjedzą wszyscy domownicy i o tym, co masz w lodówce. I nagle okazuje się, że brakuje ci pomysłu na obiad. Znasz to? A co, jeśli my znamy sposób, aby ułatwić ci wymyślenie tego słynnego: „co dziś na obiad”?

peklowanie-miesa-slider
12.10.2020

Peklowanie mięsa – metoda przygotowania mięsa

Peklowanie mięsa to jeden z podstawowych sposobów konserwowania wołowiny, wieprzowiny i innych rodzajów mięsa, nadający mu atrakcyjną barwę, smak i zapach, ale również znacząco przedłużający trwałość. Peklowanie mięsa ma niewątpliwie dużo zalet, jednak bywa też niebezpieczne dla naszego zdrowia. W cyklu Poradnik Gotowania podpowiadamy, jakich reguł warto się trzymać.