Kwaśnica na golonce

taką kwaśnicę gotujemy od lat:)

dodany przez: Joanna 55 joanna_55

zupy kapusta kwaszona dania mięsne golonka

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 188 głosów)

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty najlepiej swojskiej
  • 1 duża marchewka
  • 2 mniejsze golonki lub tylko jedna oraz
  • ok. 50 dag karkówki lub żeberek
  • 2,5 litra wody
  • 1,5 łyżki Jarzynki
  • szczypta cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Kwaśnica na golonce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kapustę kiszoną przepłukać, pokroić drobniej,włożyć do garnka
  • dodać marchewkę startą na grubych oczkach, golonkę ,karkówkę lub żeberka wieprzowe.
  • Zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny i zmniejszyć ogień, dodać Jarzynkę, trochę cukru i gotować do miękkości mięsa.
  • Oddzielnie ugotować ziemniaki, z dodatkiem małej ilości masełka, będą smaczniejsze i jednocześnie masło sprawi, że ziemniaki nam nie wykipią w czasie gotowania.
  • Golonkę miękką wyjąć, przyprawić i zapiec na rumiano, ale taka wprost z kapusty też jest bardzo smaczna.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: