Golonka po bawarsku

Golonka po bawarsku, czyli zapiekana w ciemnym piwie to sztandarowa potrawa południowych Niemiec. Miękkie, soczyste mięso zamknięte jest w przypieczonej chrupiącej skórce. Do dania obowiązkowo podaje się sos pieczeniowy, tradycyjnie – knedel i kapustę kiszoną. Golonka w piwie po bawarsku jest obecnie popularna w całej Europie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

golonka

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 189 głosów)

Golonka po bawarsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Gotowanie: golonki myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy je bulionem warzywnym. Dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Podgrzewamy i gotujemy przez 2 godziny.

  • 2.

    Warzywa: przygotowujemy od razu po wstawieniu golonek. Obieramy i myjemy marchewkę, cebulę i por. Do gotowania golonek potrzebna jest jedna cebula – dwie pozostałe przydadzą się później. Kroimy ją na pół i wrzucamy do garnka. Marchewkę i por możemy dodać w całości.

  • 3.

    Studzenie: ugotowane golonki wyjmujemy z bulionu i odkładamy do wystudzenia.

  • 4.

    Przygotowanie marynaty: obieramy i drobno siekamy czosnek. Do osobnego dużego garnka wlewamy ciemne piwo. Mieszamy je z czosnkiem i przyprawami: kminkiem, majerankiem i papryką.

  • 5.

    Marynowanie mięsa: golonki wkładamy do garnka z marynatą i nacieramy nią mięso. Przykrywamy i wsadzamy je do lodówki na 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania mięsa). Co 30 min obracamy je, aby nabrały smaku z każdej strony.

  • 6.

    Przygotowanie do pieczenia: nagrzewamy piekarnik do 200°C. Golonki z marynaty przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pozostałe 2 cebule kroimy w plastry i obkładamy nią mięso.

  • 7.

    Pieczenie: całość polewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika na 45 min. Golonki po bawarsku podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z gotowanymi ziemniaki i zasmażaną kapustą.

Porady

  • Według naszego przepisu przygotowaliśmy 4 średniej wielkości golonki po bawarsku – każda ważyła ok. 300 g.
  • W czasie pieczenia warto 1–2 razy polać mięso marynatą. Dzięki temu golonki na pewno będą soczyste w środku.
  • Przed marynowaniem mięsa możecie ponacinać skórkę golonki w kratkę, aby bardziej wchłonęło piwną marynatę.
  • Wywar z pieczenia można wykorzystać do polania ziemniaków lub przygotowania sosu. W tym celu należy przelać go do rondelka i zagęścić mąką.
  • Golonka po bawarsku tradycyjnie podawana jest z chrzanem, musztardą i piwem.

Notka redakcyjna

Golonka po bawarsku – kilka słów o Bawarii

Choć przepisy na golonkę znane są także w innych krajach – w Polsce, Czechach i na Węgrzech, jednak niewątpliwą stolicą golonki jest Bawaria. Autonomiczny region południowych Niemiec ze stolicą w Monachium słynie z dobrego mięsa i piwa. Prężnie działa tu wiele lokalnych browarów, których specjalnością są przede wszystkim piwa pszeniczne.

W Bawarii golonkę podaje się z knedlami bułczanymi – które przygotowywane są z czerstwego pieczywa – lub ziemniaczanymi (polskim odpowiednikiem są pyzy ziemniaczane). Tylko w Bawarii można kupić golonkę z rożna, którą zapieka się tak, jak kurczaki.

Golonka po bawarsku i nie tylko

Golonkę można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Poniżej kilka ciekawych propozycji:

  • golonka po węgiersku – po natarciu przyprawami, obtaczana jest w mące i obsmażana na głębokiej patelni na złoty kolor. Następnie zalewana jest wodą i duszona pod pokrywką. Pod koniec duszenia dodawane są warzywa: papryka, pieczarki, czosnek i koncentrat pomidorowy,
  • golonka gotowana – jest trochę bardziej delikatna niż golonka pieczona. Można ją podać na obiad lub zrobić z nią kanapki,
  • golonka peklowana – moczona jest w roztworze w wody, soli peklowej i przypraw przez ok. 10 dni. Dopiero po takiej wstępnej obróbce golonka pieczona jest w piekarniku. Ma bardziej wyraźny, słony smak i ładny, różowy kolor.

Dodatki do golonki po bawarsku

Golonka po bawarsku nie zawsze musi być podawana w tradycyjny sposób. Do dania pasują:

  • pieczone ziemniaki – w formie talarków, cząstek lub frytek. Ciekawą dodatkiem mogą być pieczone ziemniaki hasselback, czyli nacinane ziemniaki zapiekane z masłem i ziołami prowansalskimi,
  • świeże pieczywo – można pokusić się o samodzielne przygotowanie chleba. Łatwą alternatywą dla tradycyjnych wypieków na zakwasie jest domowy chleb z garnka, przygotowany na drożdżach z mąki pszennej, pełnoziarnistej i płatków owsianych,
  • kapusta – praktycznie w każdej formie, chociaż do golonki rzadko podawana jest czerwona kapusta. Częściej towarzyszką mięsnej uczty jest kapusta biała – kiszona, gotowana lub zasmażana. Do golonki pasuje także młoda kapusta z koperkiem lub kapusta z grochem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy