REKLAMA

Golonka w piwie

Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: ok. 1 i 1/2 godziny
Porcja: 750 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne golonka

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
750 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 189 głosów)


Składniki:

  • 2 golonki (każda ok. 1 kg)
  • 1/2 l piwa
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • mały seler korzeniowy
  • 2 pory
  • przyprawa do golonki PRYMAT
  • sól, pieprz, majeranek
  • 3 łyżki smalcu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • ■ Cebule, marchewki i seler obrać, pokroić w małą kostkę. Pory oczyścić, pokroić na kawałki. Golonki umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą do golonki, posypać majerankiem.
  • ■ Smalec stopić w brytfannie, dokładnie obsmażyć golonki ze wszystkich stron (ok. 15 minut). Dodać warzywa, przesmażyć, oprószyć solą i pieprzem, podlać połową piwa. Piec godzinę w temp. 220°C, często polewając wytwarzającym się sosem. Temperaturę zwiększyć do 250°C, wlać resztę piwa, piec ok. 25 min.
  • ■ Golonki wyjąć, sos z warzywami zmiksować lub przetrzeć przez sito (ew. wymieszać z niewielką ilością gorącej wody), przyprawić. Golonki podawać z purée warzywnym, kiszoną kapustą i np. preclami.

Kalorie: 750

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy