Golonka w piwie

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: ok. 1 i 1/2 godziny Porcja: 750 kcal

Dodany przez:

Golonka w piwie

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
750 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 4 głosów)

Składniki

  • 2 golonki (każda ok. 1 kg)
  • 1/2 l piwa
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • mały seler korzeniowy
  • 2 pory
  • przyprawa do golonki PRYMAT
  • sól, pieprz, majeranek
  • 3 łyżki smalcu

Przygotowanie

  1. ■ Cebule, marchewki i seler obrać, pokroić w małą kostkę. Pory oczyścić, pokroić na kawałki. Golonki umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą do golonki, posypać majerankiem.
  2. ■ Smalec stopić w brytfannie, dokładnie obsmażyć golonki ze wszystkich stron (ok. 15 minut). Dodać warzywa, przesmażyć, oprószyć solą i pieprzem, podlać połową piwa. Piec godzinę w temp. 220°C, często polewając wytwarzającym się sosem. Temperaturę zwiększyć do 250°C, wlać resztę piwa, piec ok. 25 min.
  3. ■ Golonki wyjąć, sos z warzywami zmiksować lub przetrzeć przez sito (ew. wymieszać z niewielką ilością gorącej wody), przyprawić. Golonki podawać z purée warzywnym, kiszoną kapustą i np. preclami.
mięso warzywa obiad piwo golonka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze