REKLAMA

Orzechy laskowe - przepisy i właściwości

82 przepisów

StockFood-orzechy-laskowe

Orzechy laskowe to owoce leszczyny, które spożywane są przez ludzi już od najdawniejszych czasów - i to wszędzie tam, gdzie tylko drzewa te występują. To orzechy jednonasienne, bezbielmowe, właściwe, które co prawda posiadają sporo kalorii, jednak są też zdrowe, a przede wszystkim pyszne. Ich charakterystyczny smak wykorzystywany jest głównie w branży cukierniczej, ale nie tylko. Olej z orzechów laskowych znajduje zastosowanie między innymi przy produkcji kosmetyków. Orzech laskowy jest częstym dodatkiem do ciasta, batonów, tortów, czekolad i pomadek, a także wielu innych deserów. Co warto wiedzieć o tych orzechach? Jakie potrawy można przygotować z ich udziałem?

Orzechy laskowe - właściwości

Orzechy laskowe to owoce leszczyny, posiadające liczne wartości odżywcze, a także właściwości zdrowotne. Orzechy te charakteryzują się przede wszystkim dużą ilością witaminy E, która posiada silne właściwości przeciwutleniające. Przeciwutleniacze są niezwykle istotne w diecie, ponieważ usuwają z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników. To właśnie one są zaś odpowiedzialne za starzenie organizmu oraz szkodliwe przemiany komórkowe. Jeśli więc ktoś pragnie spowolnić procesy starzenia czy zapobiec rozwojowi chorób uznawanych za cywilizacyjne, powinien zainteresować się produktami, które posiadają wiele przeciwutleniaczy - tak jak orzechy laskowe.

Właściwości zdrowotne, które w nich tkwią są jednak o wiele szersze. Znajdziemy w nich również sporo witamin z grupy B, a także potas, wapń, fosfor, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i argininę. Warto wiedzieć, że orzechy laskowe poprawiają pamięć.

Jak obrać orzechy laskowe?

Orzechy laskowe można kupić bez łupinki lub w cienkiej, ciemnej skórce, która jednak nadaje im nieco gorzkawego posmaku. Najlepiej je uprażyć i po uprażeniu obrać. Nie jest to wcale trudne - można je uprażyć na patelni, aż skórka zacznie pękać. Popęka również gdy włoży się je do nagrzanego piekarnika i podpiecze około 10 minut. Po wyjęciu w jednym i drugim przypadku będzie można usunąć skórkę przy pomocy na przykład papierowego ręcznika - wystarczy pocierać je w dłoniach.

Jeśli zaś chcemy obrać je ze skorupek (kupowane w takiej wersji orzechy laskowe są świeższe), warto włożyć je do papierowego worka, a następnie uderzyć kilka razy młotkiem - zwykle szybko wyskakują ze skorupek. Można także skorzystać z pomocy piekarnika, gdyż po ogrzaniu czy przysmażeniu na patelni orzechy zdecydowanie łatwiej będzie rozłupać.

Przepisy z orzechami laskowymi

Ciasto z orzechami laskowymi, chlebek bananowy z orzechami laskowymi, drożdżowy warkocz z orzechami laskowymi czy masło z orzechów laskowych - jest wiele pomysłów na wykorzystanie tego produktu, a wszystkie niezwykle smaczne! Mimo że najczęściej orzechy laskowe znajdują zastosowanie przy tworzeniu deserów, można z ich pomocą przygotować także inne potrawy - jak na przykład sałatka ziemniaczana z jajkiem i orzechami, czy też kasza gryczana z kozim serem i bakaliami.

Znakomicie smakuje również nalewka z orzechów laskowych, czyli tak zwana "orzechówka", posiadająca wiele potasu i błonnika. Istnieje wiele ciekawych przepisów na taką nalewkę - można skorzystać dodatkowo ze skórki cytryny, kardamonu lub cynamonu i pomarańczy, albo przygotować nalewkę z laską wanilii. Orzechy laskowe mogą też zostać użyte do obiadu. Nadadzą interesujący smak między innymi daniom mięsnym - takim jak kurczak z granatami na grillowanych bakłażanach czy pieczeń z indyka z orzechami.

Najczęściej jednak orzechy laskowe wykorzystywane są właśnie do przygotowywania ciast i deserów. Można dodać je do wegańskich lodów, do mazurka, muffinek, ciasteczek owsianych, czy też na przykład makowca. Ciekawe pomysły to także beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym, albo parmentier z orzechami. Orzechy laskowe mogą też trafić do powideł śliwkowych, które dzięki nim staną się jeszcze smaczniejsze i które mogą zagościć na stole w trakcie śniadań oraz kolacji.