Orzechy laskowe - przepisy i właściwości

279 przepisów

Orzechy laskowe to owoce leszczyny, które spożywane są przez ludzi już od najdawniejszych czasów - i to wszędzie tam, gdzie tylko drzewa te występują. To orzechy jednonasienne, bezbielmowe, właściwe, które co prawda posiadają sporo kalorii, jednak są też zdrowe, a przede wszystkim pyszne. Ich charakterystyczny smak wykorzystywany jest głównie w branży cukierniczej, ale nie tylko. Olej z orzechów laskowych znajduje zastosowanie między innymi przy produkcji kosmetyków. Orzech laskowy jest częstym dodatkiem do ciasta, batonów, tortów, czekolad i pomadek, a także wielu innych deserów. Co warto wiedzieć o tych orzechach? Jakie potrawy można przygotować z ich udziałem?

Orzechy laskowe - przepisy i właściwości

Orzechy laskowe - właściwości

Orzechy laskowe to owoce leszczyny, posiadające liczne wartości odżywcze, a także właściwości zdrowotne. Orzechy te charakteryzują się przede wszystkim dużą ilością witaminy E, która posiada silne właściwości przeciwutleniające. Przeciwutleniacze są niezwykle istotne w diecie, ponieważ usuwają z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników. To właśnie one są zaś odpowiedzialne za starzenie organizmu oraz szkodliwe przemiany komórkowe. Jeśli więc ktoś pragnie spowolnić procesy starzenia czy zapobiec rozwojowi chorób uznawanych za cywilizacyjne, powinien zainteresować się produktami, które posiadają wiele przeciwutleniaczy - tak jak orzechy laskowe.

Właściwości zdrowotne, które w nich tkwią są jednak o wiele szersze. Znajdziemy w nich również sporo witamin z grupy B, a także potas, wapń, fosfor, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i argininę. Warto wiedzieć, że orzechy laskowe poprawiają pamięć.

Jak obrać orzechy laskowe?

Orzechy laskowe można kupić bez łupinki lub w cienkiej, ciemnej skórce, która jednak nadaje im nieco gorzkawego posmaku. Najlepiej je uprażyć i po uprażeniu obrać. Nie jest to wcale trudne - można je uprażyć na patelni, aż skórka zacznie pękać. Popęka również gdy włoży się je do nagrzanego piekarnika i podpiecze około 10 minut. Po wyjęciu w jednym i drugim przypadku będzie można usunąć skórkę przy pomocy na przykład papierowego ręcznika - wystarczy pocierać je w dłoniach.

Jeśli zaś chcemy obrać je ze skorupek (kupowane w takiej wersji orzechy laskowe są świeższe), warto włożyć je do papierowego worka, a następnie uderzyć kilka razy młotkiem - zwykle szybko wyskakują ze skorupek. Można także skorzystać z pomocy piekarnika, gdyż po ogrzaniu czy przysmażeniu na patelni orzechy zdecydowanie łatwiej będzie rozłupać.

Przepisy z orzechami laskowymi

Ciasto z orzechami laskowymi, chlebek bananowy z orzechami laskowymi, drożdżowy warkocz z orzechami laskowymi czy masło z orzechów laskowych - jest wiele pomysłów na wykorzystanie tego produktu, a wszystkie niezwykle smaczne! Mimo że najczęściej orzechy laskowe znajdują zastosowanie przy tworzeniu deserów, można z ich pomocą przygotować także inne potrawy - jak na przykład sałatka ziemniaczana z jajkiem i orzechami, czy też kasza gryczana z kozim serem i bakaliami.

Znakomicie smakuje również nalewka z orzechów laskowych, czyli tak zwana "orzechówka", posiadająca wiele potasu i błonnika. Istnieje wiele ciekawych przepisów na taką nalewkę - można skorzystać dodatkowo ze skórki cytryny, kardamonu lub cynamonu i pomarańczy, albo przygotować nalewkę z laską wanilii. Orzechy laskowe mogą też zostać użyte do obiadu. Nadadzą interesujący smak między innymi daniom mięsnym - takim jak kurczak z granatami na grillowanych bakłażanach czy pieczeń z indyka z orzechami.

Najczęściej jednak orzechy laskowe wykorzystywane są właśnie do przygotowywania ciast i deserów. Można dodać je do wegańskich lodów, do mazurka, muffinek, ciasteczek owsianych, czy też na przykład makowca. Ciekawe pomysły to także beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym, albo parmentier z orzechami. Orzechy laskowe mogą też trafić do powideł śliwkowych, które dzięki nim staną się jeszcze smaczniejsze i które mogą zagościć na stole w trakcie śniadań oraz kolacji.

Artykuły powiązane

Wegetariańska lista zakupów
01.10.2020

Wegetariańska lista zakupów

Co powinno się znaleźć w lodówce wegetarianina? Czy to tylko warzywa i strączki? Niekoniecznie! Sprawdźcie niezbędne produkty do kuchni wegańskiej - większość z nich można kupić z lekkim zapasem. To idealna lista zakupów dla początkujących roślinożerców!

Pięć produktów na zdrowe serce. Te składniki masz w spiżarni!
27.09.2020

Pięć produktów na zdrowe serce. Te składniki masz w spiżarni!

Zdrowa dieta to podstawa dobrego samopoczucia i budowania odporności. Warto zwracać uwagę na to, co spożywamy w szczególności jesienią i zimą. Wedle przysłowia serce jak dzwon jest synonimem zdrowia. 27 września obchodzimy Światowy Dzień Serca, który został ustanowiony przez Światową Federację Serca z udziałem UNICEF-u i UNESCO. W Polsce świętujemy wraz z Polskim Towarzystwem Kardiologicznym od 2002 roku. Podpowiadamy, jakich 5 składników z domowej spiżarni warto stosować, aby mieć zdrowe serce.

Orzech laskowy
28.08.2020

Orzech laskowy – nie tylko do deserów

To drugie, po migdałach, najpopularniejsze orzechy na świecie. Orzech laskowy świetnie sprawdzi się w deserach, sałatkach czy sosach, ale możemy przygotować również smaczny i wartościowy napój będący alternatywą dla mleka. W galerii sprawdzone przepisy, a poniżej kilka faktów, czym wyróżnia się orzech laskowy.

Babka staropolska z szafranem
02.04.2020

Babka wielkanocna na 10 pysznych sposobów

Babka wielkanocna to tradycyjny wypiek na świąteczny stół. Kawałek babki wielkanocnej powinien znaleźć się również w koszyczku ze święconką. Babka drożdżowa czy babka piaskowa to wypiek, który nastraja wielkanocnie. Babka wielkanocna to świąteczne ciasto, które uda się nawet początkującym cukiernikom. Szukasz pomysłu na świąteczne ciasto? Polecamy dziesięć przepisów pochodzących od naszych użytkowników i z magazynu "Moje Gotowanie". Babka wielkanocna niejedno ma imię!

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Parę lat temu bestsellerem okazała się książka „Jedz zgodnie z grupą krwi” Petera D’Adamo. Ekscytująca wizja, że możemy schudnąć, jedząc to, co dyktuje nasza grupa krwi, podbiła serca osób chcących się zdrowo odżywiać. Dieta zgodna z grupą krwi podaje najlepszych sposób odżywiania dla każdej grupy krwi przekazany w genach przez prapraprzodków. Jednak trzeba pamiętać, że badania naukowe nie potwierdziły tej teorii. Z tego powodu tekst artykułu należy traktować, jako ciekawą informację, jednak nie dostosowywać jej wskazań do codziennej diety, jeśli czujemy, że one nam nie służą.

Panierka
07.09.2019

Panierka - 7 pysznych sposobów na chrupiące mięsa, ryby i warzywa

Panierka odpowiada za to, co w jedzeniu lubimy najbardziej - chrupanie. Potrafi zwykły kawałek ryby czy przywiędnięte warzywo zamienić we wspaniały obiad czy pożywną przekąskę. W cyklu Przyjemności na weekend podpowiadamy, jak wiele różnych oblicz może mieć panierka i dlaczego czasami warto postawić na coś innego niż bułka tarta.

Chałwa
17.08.2019

Chałwa – co warto wiedzieć o tym przysmaku

Chałwa to bardzo popularny specjał, chętnie spożywany samodzielnie, ale również wykorzystywany jako dodatek do rozmaitych słodkich potraw. Jedzona z umiarem może wykazywać korzystny wpływ na zdrowie, jednak wiele zależy od jej składu. Jak podać chałwę? O tym w cyklu Przyjemności na weekend.

Domowy Chleb
04.05.2019

Domowy chleb – Piotr Kucharski podpowiada patenty na pieczywo

Chrupiąca skórka, miękki środek i zapach, który roznosi się po całym domu. Domowy chleb pieczony własnoręcznie to moda, która wraca do łask i na nowo podbija serca oraz podniebienia Polaków. Ci, którzy jeszcze nie próbowali, z kilkoma trikami na pewno upieką swój idealny bochenek. Piotr Kucharski w naszym cyklu „Przyjemności na weekend” podpowiada, jak upiec domowy chleb.

mlekoorzechowe_glowne
10.05.2016

Wegańskie mleko orzechowe

Orzechy to doskonałe źródło białka i kwasów tłuszczowych. Dlatego doskonale nadaje się na bazę do roślinnego mleka. Jest proste i szybkie w przygotowaniu.

oliwki_bielmar
21.10.2013

Oliwki na słodko? Oczywiście! Nie tylko na co dzień, ale i od święta

Tak, to wcale nie pomyłka. Hiszpańskie Oliwki smakują wyśmienicie nie tylko na słono ale też na słodko, z różnymi dodatkami.