Wegetariańskie leczo z cukinią i wędzonym tofu

Leczo wegetariańskie to smaczna alternatywa dla tradycyjnej, węgierskiej potrawy jednogarnkowej z kiełbasą. Leczo warzywne jest szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego niskokaloryczne. Można podawać je z ryżem, z kaszą, z ziemniakami bądź z pieczywem. Podpowiadamy, jak przygotować szybkie leczo wegetariańskie. 

dodany przez: marlenas

Dania jednogarnkowe leczo gulasz

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 165 głosów)


Kroki przygotowania:

  • papryka 1.

    Na początku przepisu na leczo wegetariańskie, cebule kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy, następnie podsmażamy je na oleju rzepakowym. Między czasie tofu kroimy w kostkę i dodajemy je do cebuli i czosnku. 

  • cuknia 2.

    Kolejnym krokiem w przygotowaniu przepisu na szybkie leczo warzywne jest obranie cukinii, usunięcie pestek (jest to konieczne w przypadku dużych cukinii) i pokrojenie jej w grubą kostkę. Dalej zajmujemy się paprykami – wykrywamy z nich gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Zarówno cukinię, jak i paprykę dodajemy do garnka z tofu i całość dusimy na wolnym ogniu. 

  • sos pomidorowy 3.

    Ważnym punktem w leczo warzywnym jest sos. Na samym początku należy sparzyć 4 pomidory we wrzątku i obrać ze skórki. Następnie kroimy je w kostkę, blendujemy na gładki sos. Pozostałą część pomidorów kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka z warzywami. Całość zalewamy sosem pomidorowym, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 40-60 minut (aż warzywa będą miękkie) 

Porady

  • Leczo wegetariańskie to danie jednogarnkowe. Najlepiej przygotowywać je w dużym garnku o grubym dnie – dzięki temu zminalizujemy ryzyko przypalenia. 
  • Leczo jest daniem, które można dowolnie modyfikować, w zależności od indywidualnych preferencji. Alternatywą dla leczo z tofu jest leczo z kotletami sojowymi. 
  • Warto pamiętać, że leczo najlepiej przygotowywać na bazie warzyw sezonowych – dzięki temu jest ono smaczniejsze i znacznie tańsze. Co więcej, możemy do niego dodawać różne składniki. Dużą popularnością cieszy się leczo z fasolki szparagowej. Przed jej dodaniem do swojego dania, należy ją wcześniej obrać i dokładnie umyć. Fasolka szparagowa najlepiej smakuje al dente, dlatego najlepiej dodać ją na sam koniec przygotowania swojego leczo wegetariańskiego. Ciekawym pomysłem jest także leczo z ziemiankami – wówczas bardziej przypomina ono chłopski garnek w wersji wegetariańskiej.  
  • Leczo można serwować z kaszą, z ryżem, pieczywem bądź z ziemiankami w ozdobnych miseczkach. 
  • Leczo wegetariańskie można udekorować odrobiną zieleniny – najlepiej pietruszką i szczypiorkiem. 
  • Ważnym punktem leczo wegetariańskiego jest sos pomidorowy – możemy przygotować go na bazie świeżych pomidorów (tak jest w naszym przepisie) bądź pomidorów w puszce. Możemy też użyć mniejszej liczby pomidorów i dodać szklankę bulionu warzywnego. 
     

Notka redakcyjna

Leczo z patisona 

Ciekawym wariacją na temat leczo wegetariańskiego jest leczo z patisonem, czyli bardzo modnym ostatnio warzywem, odmianą dyni zwyczajnej. W smaku przypomina on dynię lub kabaczka, dlatego świetnie sprawdzi się w przygotowaniu szybkiego leczo z warzyw. Na samym początku siekamy cebulę i czosnek i podsmażamy na gorącym oleju, następnie dodajemy do nich pokrojoną w kostkę paprykę i patisony (ze skórką). W dalszej kolejności przygotowujemy sos – pomidory parzymy, obieramy ze skórki, blendujemy i dodajemy do naszych warzyw. Całość przyprawiamy i dusimy na wolnym ogniu przed ok. 40 minut (do czasu aż warzywa będą miękkie).  

Ile kalorii ma leczo wegetariańskie? 

Leczo wegetariańskie to z założenia leczo dietetyczne, które świetnie sprawdzi się dla osób, przebywających na diecie warzywnej. Jedna porcja leczo wegetariańskiego (ok. 300g) ma 100 kcal. Jeśli jemy je z dodatkami to wartość energetyczna potrawy się zwiększa, więc warto to uwzględnić w swoim bilansie kalorycznym. 

Leczo wegetariańskie vs. gulasz z cukinii 

Alternatywą dla leczo wegetariańskiego może być gulasz z cukinii, który również jest potrawą jednogarnkową. Różni się on od leczo przede wszystkim konsystencją (gulasz jest rzadszy) oraz przyprawami. Ponadto gulasz z cukinii doprawia się również śmietaną. 

Przepis na: gulasz z cukinii 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy