Leczo wegetariańskie

Leczo wegetariańskie to wyśmienite połączenie cukinii, bakłażana, papryki, pomidorów i aromatycznych przypraw. Jeśli chcemy, żeby potrawa była bardziej sycąca można dodać wędzone tofu lub ciecierzycę. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego niskokaloryczne. Można podawać je z ryżem, z kaszą, z ziemniakami bądź z pieczywem. To z pewnością przepyszna alternatywa dla tradycyjnego, węgierskiego dania jednogarnkowego z kiełbasą. Podajemy sprawdzony przepis na leczo warzywne.

dodany przez: marlenas

leczo

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 167 głosów)


Leczo wegetariańskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • papryka 1.

    Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy (lub przeciskamy przez praskę), następnie podsmażamy je na oleju rzepakowym. W między czasie tofu kroimy w kostkę (opcjonalnie) i dorzucamy na patelnię. 

  • cuknia 2.

    Cukinia, bakłażan i papryka: myjemy wszystkie warzywa. Bakłażana kroimy w kostkę – nie obieramy, podobnie z cukinią – usuwamy skórę i pestki, jeśli jest duża. Dalej zajmujemy się paprykami – wykrywamy z nich gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Zarówno cukinię, bakłażan, jak i paprykę dodajemy do garnka, całość dusimy na wolnym ogniu, ok. 10 minut.

  • sos pomidorowy 3.

    Pomidory: myjemy je i sparzamy wrzątkiem. Kroimy je w kostkę i połowę dodajemy do podsmażonych warzyw. Pozostałe blendujemy na gładki sos – wlewamy go do garnka. Dodajemy przyprawy i gotujemy leczo wegetariańskie na wolnym ogniu, przez ok. 40, od momentu podsmażania cebuli i czosnku.

Porady

  • Leczo wegetariańskie to danie jednogarnkowe. Najlepiej przygotowywać je w dużym garnku o grubym dnie – dzięki temu zminimalizujemy ryzyko przypalenia.
  • Jest to danie, które można dowolnie modyfikować, w zależności od indywidualnych preferencji. Leczo z tofu to tylko opcja, możemy je pominąć. Sprawdzą się tu też kotlety sojowe.
  • Warto pamiętać, że leczo najlepiej przygotowywać na bazie warzyw sezonowych – dzięki temu jest ono smaczniejsze i znacznie tańsze. Co więcej, możemy do niego dodawać różne składniki. Dużą popularnością cieszy się leczo z fasolki szparagowej. Przed jej dodaniem do swojego dania, należy ją wcześniej obrać i dokładnie umyć. Fasolka szparagowa najlepiej smakuje al dente.
  • Ciekawym pomysłem jest także leczo z ziemiankami lub z pieczarkami – wtedy bardziej przypomina ono chłopski garnek w wersji wegetariańskiej.  
  • Kolejna opcja to leczo z ciecierzycą. Możemy ją wcześniej ugotować osobno lub dodać gotową, z puszki.
  • Leczo warzywne można serwować z kaszą, z ryżem, makaronem, pieczywem bądź z ziemiankami w ozdobnych miseczkach.
  • Leczo wegetariańskie można udekorować odrobiną zieleniny – najlepiej pietruszką i szczypiorkiem.
  • Ważnym punktem leczo wegetariańskiego jest sos pomidorowy – możemy przygotować go na bazie świeżych pomidorów (tak jest w naszym przepisie) bądź pomidorów z puszki lub gotowej passaty. Możemy też użyć mniejszej liczby pomidorów i dodać szklankę bulionu warzywnego.

Notka redakcyjna

Leczo wegetariańskie – ile ma kalorii?

Leczo wegetariańskie z założenia jest dietetyczne. Świetnie sprawdzi się dla osób, przebywających na diecie, nie tylko warzywnej. Jedna porcja (ok. 300g) ma 100 kcal. Jeśli jemy je z dodatkami to wartość energetyczna potrawy się zwiększa, więc warto to uwzględnić w swoim bilansie kalorycznym. Z kolei jeśli zależy nam na tym, że jeszcze bardziej zmniejszyć jego wartość energetyczną, to możemy zrezygnować z podsmażania warzyw. Wystarczy je udusić w niewielkiej ilości wody, tylko tyle, żeby zakryła dno garnka, ok. 1 cm. Warzywa puszczą sok i nie będzie potrzeby podlewania płynu. Możemy postawić też na podstawową wersję i zrobić leczo warzywne tylko z cebuli, czosnku, cukinii, bakłażana, papryk i pomidorów. Oczywiście z dodatkiem przypraw i ziół.


Leczo z patisona

Ciekawą wariacją na temat leczo wegetariańskiego jest wersja z patisonem, czyli bardzo modnym ostatnio warzywem, odmianą dyni zwyczajnej. W smaku przypomina on dynię lub kabaczek (czyli cukinię w późniejszym stadium wzrostu). Dlatego świetnie sprawdzi się w przygotowaniu szybkiego leczo z warzyw. Na samym początku siekamy cebulę i czosnek i podsmażamy na gorącym oleju, następnie dodajemy do nich pokrojoną w kostkę paprykę i patisony (ze skórką). W dalszej kolejności przygotowujemy sos – pomidory parzymy, obieramy ze skórki, blendujemy i dodajemy do naszych warzyw. Całość przyprawiamy i dusimy na wolnym ogniu przed ok. 40 minut (do czasu aż warzywa będą miękkie).


Leczo wegetariańskie a gulasz z cukinii

Alternatywą dla leczo wegetariańskiego może być gulasz z cukinii, który również jest potrawą jednogarnkową. Różni się on od leczo przede wszystkim konsystencją (gulasz jest rzadszy) oraz przyprawami. Dorzuca się tu liść laurowy, ziele angielskie, często dusi się całość na bulionie warzywnym lub mięsnym.

Możliwości jest wiele, mogą się tu oprócz cukinii pojawić też inne warzywa, np. korzeniowe jak marchewka, pietruszka, a nawet seler. Cebulę z powodzeniem możemy zastąpić porem. Cukinia dobrze komponuje się oczywiście z papryką, ale również z kukurydzą – w sezonie szczególnie polecamy świeżą. W zasadzie możemy użyć tutaj dowolnych składników, które akurat mamy w domu. Ponadto gulasz z cukinii można doprawić dodatkowo śmietaną, zwłaszcza, jeśli używamy pomidorów.

Popularnym składnikiem gulaszu z cukinią jest też mięso lub jego wegetariańskie zamienniki. I tutaj także mamy dowolność. Może to być wieprzowina, szynka, soczysta karkówka lub łopatka – pokrojone w kostkę lub zmielone. W bardziej dietetycznej wersji będzie to drób, filet z kurczaka lub indyka. Odpowiednie będą też przetwory mięsne, np. podsmażona kiełbasa.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy