Gotowanie

13652 przepisów

Przepisy w kolekcji Gotowanie

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni jest pyszna i rozgrzewająca. Idealna na zimowe wieczory, bo niezbyt mocna. Podobnie, jak nalewka z aronii gotowana będzie dobrym domowym trunkiem po ciężkim obiedzie. Smaczku i aromatu dodają właśnie liście wiśni z mojego sadu - schyłek lata to ostatni dzwonek, żeby je zerwać, a warto bo nalewka z aronii z liśćmi wiśni to babciny sposób na różne przypadki. Sprawdźcie składniki i kroki przygotowania, jak zrobić nalewkę z aronii z dodatkiem liści wiśni - nie za mocną, a smakowitą.

Julita

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Artykuły powiązane

Piotr Beczała
14.07.2020

Piotr Beczała – polski tenor o smakach w swojej kuchni

Piotr Beczała, światowej sławy tenor z Czechowic-Dziedzic, to nie tylko utalentowany śpiewak, ale też pasjonat dobrej kuchni. W rodzinnych stronach wraca do smaków z dzieciństwa, ale podróżując po świecie, odkrywa coraz to nowe produkty i wyśmienite dania. Chętnie eksperymentuje jako degustator, ale również w roli domowego kucharza. W cyklu Kulturalnie kulinarnie rozmawiamy z Piotrem Beczałą z okazji premiery jego najnowszego albumu „Vincerò!".

Szef Tomek Karolak i szef Robert Sowa
03.07.2020

Chef kuchni to nie zawód, to styl życia. Kwestionariusz kulinarny Tomek Karolak

W naszym cyklu kulinarnym "Człowiek od kuchni" Tomek Karolak, chef de cuisine w N31 Restaurant by Robert Sowa, odpowiada na nasze pytania o kulinarne inspiracje, smaki dzieciństwa i metodę przygotowywania potraw, którą najbardziej lubi. Uchyla też rąbka tajemnicy, co pojawi się w menu na wakacje 2020 w N31.

Pani Gadżet
26.06.2020

Gadżety do kuchni - jakie wybrać? Podpowiada Pani Gadżet!

Każdy z nas ma ulubione gadżety do kuchni. Urządzamy przestrzeń kuchni tak, jak żyjemy. Z jednej strony więc nasza kuchnia może być minimalistyczna i pozbawiona dużej ilości sprzętów, z drugiej zaś, zwłaszcza jeśli sporo gotujemy, trudno będzie nam obejść się bez „pomocników”. Specjalistkę od gadżetów, Panią Gadżet, czyli Annę Nowak-Ibisz zapytaliśmy o to, bez czego nie można obejść się w kuchni.

Andrzej-polan-polska-kuchnia
21.06.2020

Andrzej Polan o kuchni polskiej [PODCAST]

Andrzej Polan, szef kuchni i restaurator, opowiada o polskiej kuchni oczami eksperta kulinarnego. Jakie smaki lubimy najbardziej? Jaka pora roku kulinarnie jest najciekawsza? Od jakich przystawek warto zacząć smakowanie kuchni polskiej przy stole? O tym w podcaście z cyklu "Kulinarny Chat".

Fotografia kulinarna
19.06.2020

Fotografia kulinarna w praktyce. Porady Delicious Place by Natalia

Jak fotografować jedzenie? Na to pytanie odpowiadamy w naszym cyklu "Fotografia kulinarna w praktyce". Apetyczny kadr zupy, ciasta czy przekąski to coś, nad czym każdy zawiesi wzrok. Tym razem o swojej pasji fotografowania opowiada Natalia Bogubowicz. Autorka Delicious Place by Natalia to fotografka kulinarna i miłośniczka gotowania. Podpowiada m.in. jak zrobić najlepsze zdjęcia jednogarnkowego lecza, jak pokonać wyzwanie fotografowania świeżych produktów i dlaczego warto mieć w domowym studio styropian.

Misa Mocy - Ewa Ługowska
18.06.2020

Misa Mocy w kuchni - Ewa Ługowska o diecie, która zmienia świat na lepszy

Misa Mocy, za którą stoi Ewa Ługowska, to praktyczne podpowiedzi, jak mimo jadłospisu z wykluczeniami gotować smacznie, prosto i zdrowo. Posiłki bez nabiału, mięsa czy glutenu to nie ograniczenia, a paleta smaków, które możemy wybrać i dopasować pod swoje kubki smakowe. Grunt, to odpowiednie przygotowanie, najlepiej w zgodzie z naturą i ekologią. To prostsze niż może się wydawać! Sprawdźcie praktyczne porady Ewy.

Jak gotować fasolkęszparagową
15.06.2020

Jak gotować fasolkę szparagową

Jak gotować fasolkę szparagową? To pytanie pojawia się zanim na dobre zacznie się sezon na te pyszności. Fasolka szparagowa należy do warzyw strączkowych i jest pysznym dodatkiem do wielu potraw. Oprócz tego jest bogata w białko i witaminy, dlatego warto włączyć ją do naszej codziennej diety. Ma też niewiele kalorii, mogą ją więc jeść osoby dbające o sylwetkę. Na bazarku możemy znaleźć zarówno zieloną, jak i żółtą fasolkę szparagową. W tym artykule dowiesz się czym one się różnią, a także jak gotować fasolkę szparagową, by czerpać z niej to, co najlepsze i cieszyć się smakiem. Podpowiemy wam również, z czym najlepiej podawać fasolkę szparagową.

Fotografia kulinarna
30.05.2020

Fotografia kulinarna w praktyce. Radzi Karola w pixelach

Jak robić apetyczne zdjęcia potrawom? To pytanie zadanie sobie wielu fanów pyszności i gotowania. Przybliżamy odpowiedź wraz z ekspertami od fotografii kulinarnej! Czas na kolejną odsłonę "Fotografia kulinarna w praktyce", a tym razem swoimi trikami i doświadczeniem z fotografią dzieli się z nami Karolina Rutkowska, czyli Karola w pixelach.

andrzej-slider-fb
17.05.2020

Andrzej Polan o pasji gotowania i wyzwaniach restauratora

Pociąg do gotowania czuł już w dzieciństwie. Kuchnia była centralnym miejscem w jego domu rodzinnym i to właśnie tam, pod okiem mamy i babci, zdobywał swoje pierwsze umiejętności kulinarne. Andrzej Polan to ceniony kucharz i szef kuchni, który pasją do gotowania zaraża kolejne pokolenia. W rozmowie opowiada nam jak wyglądała jego droga do sukcesu, co najbardziej ceni sobie w polskiej kuchni, a także o tym, jak odczuwa skutki pandemii jako właściciel dwóch restauracji.

Gadżety kuchenne - prezenty na Dzień Matki
15.05.2020

Gadżety kuchenne - prezenty na Dzień Matki

Dzień Matki warto świętować w kuchni - najlepiej przygotowując coś specjalnego dla świętujących mam. Dla wszystkich mam, które na co dzień lubią przebywać w kuchni, by piec, gotować czy grillować, warto dodać praktyczne gadżety kuchenne. Taki prezent na 26 maja będzie posłuży przez kolejne miesiące czy lata. W cyklu "Dobre rzeczy" polecamy gadżety kuchenne - prezenty na Dzień Matki.