Pasta warzywna z grzanką

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 45 minut Porcja: 160 kcal

Dodany przez:

Pasta warzywna z grzanką

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
160 kcal
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • duży bakłażan
  • 5 strąków czerwonej i 3 żółtej papryki
  • 10 dag kiełbasy paprykowej (np. chorizo)
  • 5 łyżek oliwy
  • cytryna
  • 4 szalotki
  • łyżka curry
  • 5 dag posiekanych migdałów
  • kilka nitek szafranu
  • 12 kromek chleba oliwkowego (lub tostowego)
  • 3 łodyżki natki
  • 3 łyżki posiekanego tymianku
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Bakłażan umyć, osuszyć i nakłuć drewnianą szpadką. Położyć na folii aluminiowej, piec 45 minut w temperaturze 200°C. W trakcie pieczenia raz obrócić. Wyjąć, ostudzić i pokroić w duże kawałki.
  2. Papryki umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć nasiona. Skórką do góry położyć na blasze i opiekać 8–10 minut, aż pojawią się bąble. Wyjąć i włożyć do torby foliowej, zostawić, aż ostygnie. Obrać ze skórek. Pokroić w duże kawałki.
  3. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Migdały i kiełbasę podsmażyć na 3 łyżkach oliwy, wyjąć osączyć na sicie, oliwę zostawić. Posiekane szalotki wrzucić do tłuszczu ze smażenia kiełbasy i poddusić. Wsypać curry, dodać szafran i podsmażyć. Dodać paprykę, bakłażan i sok z cytryny. Dusić razem około 2–3 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Zmiksować na purée.
  4. Resztę oliwy wymieszać z tymiankiem, mieloną papryką i szczyptą pieprzu. Kromki chlebka oliwkowego ułożyć na blasze i cienko posmarować oliwą z ziołami. Grillować obracając.
  5. Natkę pietruszki posiekać i wymieszać z 3/4 mieszanki kiełbasianej. Dodać do pasty i wymieszać. Nałożyć do miseczek i udekorować resztą pasty. Podać z oliwkowymi grzankami.
przekąski przekąska bakłażan grzanki pasta warzywna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze