Pasta z pieczonych warzyw

Pasta z pieczonych warzyw to świetny dodatek do kanapek. Pasuje do szynki i jajek, może być też samodzielnym dodatkiem do pieczywa. Można nią też nadziewać naleśniki lub pierogi. Swój aromat zawdzięcza ziołom prowansalskim, a wchodzące w jej skład szalotki, dodają jej wyrazistości. Jest lekkostrawna, bardzo odżywcza i pełna witamin. Pasta z pieczonych warzyw sprawdzi się na śniadanie, obiad i kolację.

dodany przez: Moje Gotowanie facebook 200x200

grzanki pasta warzywna przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
160 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 172 głosów)

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Pasta z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Wykładamy blachę papierem do pieczenia.

  • 2.

    Warzywa: bakłażan, paprykę myjemy pod bieżącą wodą. Paprykę przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne. Bakłażan kroimy w większą kostkę i posypujemy solą. Czekamy około 20 minut aż puści sok, a potem wycieramy go ręcznikiem papierowym. Obieramy z łusek szalotki i czosnek. Wszystkie warzywa wrzucamy do większej miski, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Wykładamy na blachę. 

  • 3.

    Pieczenie: powinno trwać około 20 minut. Następnie wyjmujemy warzywa z piekarnika i czekamy aż przestygną.

  • 4.

    Blendowanie: wszystkie warzywa umieszczamy w kielichu robota kuchennego lub w wysokim garnku i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby, pastę z pieczonych warzyw doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
     

Kalorie: 160

Porady

  • Pasta z pieczonych warzyw doskonale smakuje z grzankami. Jeśli mamy w domu bułki, bagietki lub czerstwe pieczywo, posmarujmy je masłem i czosnkiem i podpieczmy w piekarniku. Serwujmy je z pastą umieszczoną w miseczce lub położoną bezpośrednio na grzankach
  • Natka pietruszki, kmin rzymski, kolendra – to przyprawy, które pasować będą do pasty na bazie bakłażana. Oprócz tego sprawdzi się ostra i słodka papryka lub curry. 
  • Solenie bakłażana przed obróbką powoduje, że traci on gorzki smak. To dlatego jest on warzywem, którym zajmujemy się na pierwszym miejscu. Musi mieć czas na puszczenie soków.  
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy