Pieczenie - przepisy na pieczone dania

16777 przepisów

Pieczenie to jeden z podstawowych procesów obróbki termicznej produktów żywnościowych, w przebiegu którego składniki są poddawane działaniu rozgrzanego powietrza. Środowisko, jakie powstaje w komorze piekarnika lub pieca, osiąga wysoką temperaturę, zwykle zamykającą się w przedziale od 160 do 250 stopni Celsjusza. Nie można mówić o ogólnym czasie pieczenia, bo ten zależy od rodzaju przygotowywanej potrawy. Niektóre składniki mogą być gotowe po kilku minutach, inne muszą spędzić w piekarniku minimum kilka godzin. Zebraliśmy przepisy na pieczone dania.

Pieczenie - przepisy na pieczone dania

Pieczenie: co można piec?

Pieczenie to niezwykle uniwersalny proces obróbki termicznej. Piec można niemal wszystko i w każdej postaci - czerwone mięso, ryby, drób czy warzywa. Procesowi pieczenia można poddać też składniki wyrobów cukierniczych, uzyskując w ten sposób pyszne ciasteczka, ciasta czy torty.

To właśnie dzięki procesowi pieczenia, na naszych stołach gości wiele wspaniałych potraw, jak choćby pieczony kurczak lub kaczka, pieczony karczek lub żeberka, pieczony pstrąg, pieczone ziemniaki, panierowane krążki cukinii i wiele innych.

Skąd bierze się niepowtarzalny smak i aromat pieczonych potraw? Pod wpływem działania wysokiej temperatury, zaczynają zachodzić reakcje chemiczne, a z produktów żywnościowych wyparowuje woda. Wszystko to sprawia, że przygotowane w ten sposób potrawy smakują i pachną wyśmienicie, przybierają apetyczny kolor i są łatwo przyswajane przez układ pokarmowy.

Pieczenie: co jest potrzebne?

Pieczenie wymaga użycia odpowiednich akcesoriów. Zależnie od przygotowywanych potraw, najczęściej wykorzystuje się specjalne blachy i brytfanki do pieczenia oraz naczynia ze szkła żaroodpornego. Niektóre potrawy wymagają zastosowania specjalnego rękawa do pieczenia, który jest niczym innym, jak odporną na działanie wysokiej temperatury folią.

Jeżeli stawiamy na beztłuszczową obróbkę termiczną, przydatnym akcesorium jest też papier do pieczenia. Charakteryzuje się on gramaturą ok. 40 gramów na metr kwadratowy i jest wykonany z włókien celulozowych, które zostały powleczone specjalnym silikonem lub tłuszczem. Im wyższa jest gramatura papieru, tym bardziej wzrasta jego odporność na działanie wysokiej temperatury, jaka panuje w komorze piekarnika lub pieca.

Oddzielną grupę akcesoriów do pieczenia stanowią te, które służą do przygotowywania wyrobów cukierniczych. W tym przypadku, mamy do czynienia z formami i foremkami o najróżniejszych kształtach - od prostych figur geometrycznych aż po bajkowe postaci.

W wielu polskich domach, do pieczenia wciąż jeszcze używana jest folia aluminiowa. O ile kiedyś, była powszechnie używana w kuchni, to dziś już wiadomo, że aluminium poddane działaniu wysokiej temperatury, przedostaje się do żywności. wciąż jeszcze prowadzone są badania na ten temat, jednak istnieje podejrzenie, że kumulujące się w organizmie aluminium, może przyczynić się do wystąpienia wielu poważnych schorzeń: nerek i kości, w tym - osteoporozy. Naukowcy są zdania, że aluminium może też doprowadzić do spowolnionego wzrostu komórek mózgowych. W przyszłości, może to skutkować wystąpieniem choroby Alzheimera.

Czego jeszcze należy unikać w domowej kuchni? Wszelkich blach, form, foremek i tortownic, które nie zostały oznaczone przez producenta jako wolne od BPA.

Pieczenie: ustawienia piekarnika

Pieczenie jest procesem, który wymaga pewnej praktyki. Większość przepisów obejmuje informacje na temat ustawienia temperatury i pozostałych parametrów pracy piekarnika, ale uwaga - należy je traktować jako wartości orientacyjne. w tym przypadku, warto pamiętać o prostej zasadzie - piekarnika piekarnikowi nierówny. To, jaką temperaturę ustawimy i jak długo będziemy piec potrawę, zależy przede wszystkim od rodzaju piekarnika i od szczelności jego komory.

100 stopni Celsjusza jest temperaturą idealną do pieczenia potraw, które w piekarniku muszą spędzić wiele godzin. W temperaturze ok. 150 stopni Celsjusza, upieczemy produkty delikatne i warzywa. Najczęściej wybieraną temperaturą jest 180 stopni Celsjusza. To niezwykle uniwersalna wartość, nadająca się do większości produktów, ale należy pamiętać, że dla każdego przewidziany jest inny czas pieczenia. Zakres temperatur powyżej 200 stopni Celsjusza nadaje się do szybkiego pieczenia składników, które wcześniej zostały poddane wstępnej obróbce termicznej.

Artykuły powiązane

Piotr Kucharski
20.06.2020

Piotr Kucharski – kwestionariusz kulinarny

Piotr Kucharski - propagator i fan własnoręcznie wypiekanego pieczywa, miejski farmer z zamiłowaniem do warzyw, autor książek kucharskich i ekspert kulinarny, który pasją do gotowania wprawia w dobry nastrój. Znany z małego ekranu Piotr Kucharski w naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o swoich kulinarnych inspiracjach, daniach dzieciństwa i poznawaniu smaków jeszcze nieodkrytych.

Dziewczyny z wypiekami - Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz
18.05.2020

Dziewczyny z wypiekami i porady na pyszny tort na różne okazje

Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz, czyli Dziewczyny z wypiekami, to prawdziwe cukiernicze czarodziejki. W swojej pracowni przygotują nie tylko bajeczny tort urodzinowy czy tort na chrzciny. Robią nawet tort w kształcie sukni ślubnej! W cyklu "Przy wspólnym stole" podpowiadają, od czego zacząć pieczenie tortów we własnej kuchni i jakie są ostatnie cukiernicze trendy.

andrzej-slider-fb
17.05.2020

Andrzej Polan o pasji gotowania i wyzwaniach restauratora

Pociąg do gotowania czuł już w dzieciństwie. Kuchnia była centralnym miejscem w jego domu rodzinnym i to właśnie tam, pod okiem mamy i babci, zdobywał swoje pierwsze umiejętności kulinarne. Andrzej Polan to ceniony kucharz i szef kuchni, który pasją do gotowania zaraża kolejne pokolenia. W rozmowie opowiada nam jak wyglądała jego droga do sukcesu, co najbardziej ceni sobie w polskiej kuchni, a także o tym, jak odczuwa skutki pandemii jako właściciel dwóch restauracji.

Gadżety kuchenne - prezenty na Dzień Matki
15.05.2020

Gadżety kuchenne - prezenty na Dzień Matki

Dzień Matki warto świętować w kuchni - najlepiej przygotowując coś specjalnego dla świętujących mam. Dla wszystkich mam, które na co dzień lubią przebywać w kuchni, by piec, gotować czy grillować, warto dodać praktyczne gadżety kuchenne. Taki prezent na 26 maja będzie posłuży przez kolejne miesiące czy lata. W cyklu "Dobre rzeczy" polecamy gadżety kuchenne - prezenty na Dzień Matki.

Carpaccio z buraka
15.05.2020

Carpaccio z buraka i nie tylko - nietypowe wersje mięsnego klasyka

Carpaccio z buraka jest fantastyczną alternatywą dla tradycyjnego przepisu z mięsem w roli głównej. Przygotujecie je w kilka chwil i świetnie sprawdzi się w roli przystawki. Rozbudzi apetyt na kolejne dania, może też być ciekawą formą podania sałatki. Carpaccio z buraka jest zdrowe i pyszne. Sprawdźcie nasze pomysły na to danie.

domowy chleb
09.05.2020

Domowa piekarnia. Jak upiec chleb w domu?

Nie ma nic lepszego od zapachu świeżo upieczonego chleba. Chociaż piekarnie codziennie kuszą nas gorącym pieczywem, najlepiej smakuje chleb upieczony własnoręcznie. Wypiek domowego chleba to tradycja, która w ostatnim czasie wróciła do łask. Jeśli wydawało ci się, że pieczenie chleba to trudna sztuka, to ten tekst rozwieje wszelkie twoje wątpliwości. Poznaj wszystkie tajniki domowego pieczenia i dowiedz się jak upiec chleb krok po kroku.

grill
01.05.2020

Grill - co musisz wiedzieć, żeby był udany

Grillowanie czas zacząć! Sezon na grilla nie trwa długo, więc dobrze wykorzystać ten czas maksymalnie. Co zrobić, żeby nasz grill był naprawdę udany? Jak się do niego przygotować?

zakalec-slider
24.04.2020

Zakalec – jak uniknąć kulinarnej wpadki?

Niewyrośnięte ciasto, powszechnie znane jako zakalec, to niemiła niespodzianka, która może przytrafić się każdemu, nawet doświadczonemu piekarzowi czy cukiernikowi. Zakalec zazwyczaj jest niedopieczony w środku albo mokry od spodu. Istnieją sposoby, jak zakalca uniknąć, a także by odratować nieudany wypiek.

Labraks - okoń morski
24.04.2020

Labraks – okoń morski na talerzu

Jest ceniony za smaczne, delikatne i soczyste mięso, które łatwo oddziela się od ości. Labraks, zwany też okoniem, świetnie nadaje się zwłaszcza do smażenia oraz grillowania. Podpowiadamy, dlaczego labraks powinien znaleźć się na talerzu i jak go przygotować, żeby docenić smak tej ryby.

wypiekacz do chleba
14.04.2020

Wypiekacz do chleba - zrobi pieczywo za ciebie!

Wypiekacz do chleba może wydawać się zbędnym gadżetem, ale jeśli raz go użyjecie, nie będziecie już mogli wyobrazić sobie bez niego życia. W czasach kiedy wracamy do pieczenia domowego chleba, taka maszyna z pewnością nam się przyda. Nie musicie mieć dużych umiejętności - ona zrobi wszystko za was! W cyklu Dobre rzeczy sprawdzamy, jak wybrać wypiekacz do chleba.