Pieczenie - przepisy na pieczone dania

5516 przepisów

iStock-pieczenie-min

Pieczenie to jeden z podstawowych procesów obróbki termicznej produktów żywnościowych, w przebiegu którego składniki są poddawane działaniu rozgrzanego powietrza. Środowisko, jakie powstaje w komorze piekarnika lub pieca, osiąga wysoką temperaturę, zwykle zamykającą się w przedziale od 160 do 250 stopni Celsjusza. Nie można mówić o ogólnym czasie pieczenia, bo ten zależy od rodzaju przygotowywanej potrawy. Niektóre składniki mogą być gotowe po kilku minutach, inne muszą spędzić w piekarniku minimum kilka godzin. Zebraliśmy przepisy na pieczone dania.

Pieczenie: co można piec?

Pieczenie to niezwykle uniwersalny proces obróbki termicznej. Piec można niemal wszystko i w każdej postaci - czerwone mięso, ryby, drób czy warzywa. Procesowi pieczenia można poddać też składniki wyrobów cukierniczych, uzyskując w ten sposób pyszne ciasteczka, ciasta czy torty.

To właśnie dzięki procesowi pieczenia, na naszych stołach gości wiele wspaniałych potraw, jak choćby pieczony kurczak lub kaczka, pieczony karczek lub żeberka, pieczony pstrąg, pieczone ziemniaki, panierowane krążki cukinii i wiele innych.

Skąd bierze się niepowtarzalny smak i aromat pieczonych potraw? Pod wpływem działania wysokiej temperatury, zaczynają zachodzić reakcje chemiczne, a z produktów żywnościowych wyparowuje woda. Wszystko to sprawia, że przygotowane w ten sposób potrawy smakują i pachną wyśmienicie, przybierają apetyczny kolor i są łatwo przyswajane przez układ pokarmowy.

Pieczenie: co jest potrzebne?

Pieczenie wymaga użycia odpowiednich akcesoriów. Zależnie od przygotowywanych potraw, najczęściej wykorzystuje się specjalne blachy i brytfanki do pieczenia oraz naczynia ze szkła żaroodpornego. Niektóre potrawy wymagają zastosowania specjalnego rękawa do pieczenia, który jest niczym innym, jak odporną na działanie wysokiej temperatury folią.

Jeżeli stawiamy na beztłuszczową obróbkę termiczną, przydatnym akcesorium jest też papier do pieczenia. Charakteryzuje się on gramaturą ok. 40 gramów na metr kwadratowy i jest wykonany z włókien celulozowych, które zostały powleczone specjalnym silikonem lub tłuszczem. Im wyższa jest gramatura papieru, tym bardziej wzrasta jego odporność na działanie wysokiej temperatury, jaka panuje w komorze piekarnika lub pieca.

Oddzielną grupę akcesoriów do pieczenia stanowią te, które służą do przygotowywania wyrobów cukierniczych. W tym przypadku, mamy do czynienia z formami i foremkami o najróżniejszych kształtach - od prostych figur geometrycznych aż po bajkowe postaci.

W wielu polskich domach, do pieczenia wciąż jeszcze używana jest folia aluminiowa. O ile kiedyś, była powszechnie używana w kuchni, to dziś już wiadomo, że aluminium poddane działaniu wysokiej temperatury, przedostaje się do żywności. wciąż jeszcze prowadzone są badania na ten temat, jednak istnieje podejrzenie, że kumulujące się w organizmie aluminium, może przyczynić się do wystąpienia wielu poważnych schorzeń: nerek i kości, w tym - osteoporozy. Naukowcy są zdania, że aluminium może też doprowadzić do spowolnionego wzrostu komórek mózgowych. W przyszłości, może to skutkować wystąpieniem choroby Alzheimera.

Czego jeszcze należy unikać w domowej kuchni? Wszelkich blach, form, foremek i tortownic, które nie zostały oznaczone przez producenta jako wolne od BPA.

Pieczenie: ustawienia piekarnika

Pieczenie jest procesem, który wymaga pewnej praktyki. Większość przepisów obejmuje informacje na temat ustawienia temperatury i pozostałych parametrów pracy piekarnika, ale uwaga - należy je traktować jako wartości orientacyjne. w tym przypadku, warto pamiętać o prostej zasadzie - piekarnika piekarnikowi nierówny. To, jaką temperaturę ustawimy i jak długo będziemy piec potrawę, zależy przede wszystkim od rodzaju piekarnika i od szczelności jego komory.

100 stopni Celsjusza jest temperaturą idealną do pieczenia potraw, które w piekarniku muszą spędzić wiele godzin. W temperaturze ok. 150 stopni Celsjusza, upieczemy produkty delikatne i warzywa. Najczęściej wybieraną temperaturą jest 180 stopni Celsjusza. To niezwykle uniwersalna wartość, nadająca się do większości produktów, ale należy pamiętać, że dla każdego przewidziany jest inny czas pieczenia. Zakres temperatur powyżej 200 stopni Celsjusza nadaje się do szybkiego pieczenia składników, które wcześniej zostały poddane wstępnej obróbce termicznej.