Zapiekanka makaronowa z bakłażanem

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem to efektowne sycące danie na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z Sycylii. 

zapiekanka z makaronem

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 169 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Plastry bakłażana pokrojone w 3 –mm plastry, oprószamy solą, odstawiamy na 30 min. Delikatnie odciskamy nadmiar wody, którą puściły, i partiami obsmażamy na rozgrzanej oliwie, z obu stron. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
  • 2.Robimy sos: na patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy, mocno rozgrzewamy, wrzucamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 5 min, mieszając, aby rozbić grudki mięsa. Pomidory bez skóry i pestek, ścieramy, mieszamy z koncentratem pomidorowym, sosem worcestershire, drobno posiekanymi ziołami i plasterkami oliwek. Dodajemy do patelni, mieszamy, dusimy aż powstanie gęsty sos; doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Spaghetti gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy z sosem na patelni i 10 dag parmezanu.
  • 3.Niedużą tortownicę smarujemy oliwą, na dno kładziemy krążek papieru do pieczenia. Wykładamy szczelnie połową plastrów bakłażanów, aby lekko na siebie nachodziły, wykładamy cały makaron z sosem i przykrywamy resztą plasterków bakłażana, mocno dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na ok. 40 min. Po wyjęciu zostawiamy danie na 5-min odpoczynek, staramy się zdjąć obręcz i pokroić jak tort. Posypujemy jeszcze obficie drobno startym parmezanem, podajemy z pomidorami z oliwą i świeżą bazylią.

Notka redakcyjna

W klasycznej wersji tego makaronu się nie zapieka – sycylijskie mammy osobno przygotowują bakłażana, sos pomidorowy i makaron, które na talerzu łączą się z soloną ricottą (twardym serem przypominającym w smaku nasze oscypki).

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy