Baba ghanoush - pasta z bakłażana

Kolejny (po hummusie) powód, by kupić pastę tahini.

Dodany przez:

Baba ghanoush - pasta z bakłażana

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 duży bakłażan (0,5 kg)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pasty sezamowej tahini
  • sok z połówki cytryny
  • sól, słodka papryka, oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Z bakłażana oderwać zielone listki, nie odcinać ogonka, ponakłuwać w kilku miejscach skórkę. Piec na grillu albo w piekarniku (180C) ok. 30 minut, aż skórka ściemnieje.
  2. Powinien być miękki, a skórka łatwo odchodzić od miąższu.
  3. Przestudzić, obrać, odcisnąć z nadmiaru soku i zmiksować. Dodać rozgnieciony z solą czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, paprykę i wymieszać.
  4. Przed podaniem schłodzić, polać oliwą i ozdobić zieloną pietruszką lub kolendrą.
  5. Serwować jako dip do czipsów, surowych warzyw (np. selera naciowego), z pieczywem albo jako dodatek do innych dań.
  6. Przepis za http://pl.wikipedia.org/wiki/Baba_ghanoush
przekąska wegetariańska bakłażan pasta warzywna pasta z bakłażanów przepisy na bakłażana tahini
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze