Baba ghanoush to pochodząca z kuchni bliskowchodniej pasta złożona z bakłażana i pasty tahini. Jest kremowa, gęsta, a przy tym bardzo aromatyczna. Doskonała do nakładania na chleb, maczania w niej bułeczek pita i warzywnych słupków. Baba ghanoush zachwyca smakiem, o ile wykonana jest we właściwy sposób. Nie trzeba do niej wymyślnych składników i bez problemu przygotujemy ją w domu.
gettyimages
(średnia 4.51 z 178 głosów)
Bakłażany: nakłuwamy je widelcem, odpalamy palnik w kuchence gazowej i opalamy skórkę, podobnie jak się to robi z cebulą do rosołu. Kiedy będzie już czarna i lekko zwęglona, zawijamy bakłażany w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około kwadransa. Wyjmujemy z piecyka i jeszcze gorące obieramy ze skórki. Następnie ich miąższ siekamy na drobno na desce do krojenia. Wkładamy do miski.
Mieszanie: czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do bakłażana. Dolewamy też łyżkę oliwy, 2 łyżki pasty tahini, 2 łyżki soku z cytryny, sypiemy odrobinę soli oraz kminu rzymskiego. Miksujemy na gładką masę.
Chłodzenie: miskę z pastą wkładamy do lodówki i przykrywamy talerzykiem. Dzięki temu baba ghanoush nam nie wyschnie. Podajemy później z ulubionym pieczywem. Na wierzchu posypujemy posiekaną natką.
pasta warzywna - zobacz inne inspiracjePorady
- Do baba ghanoush pasują bliskowschodnie owoce, takie, jak np. granat. Wierzch pasty posypujemy owocowymi kuleczkami i dekorujemy listkami mięty. Od razu poczujemy przyjemny orzeźwiający smak, przełamujący kremowy i sezamowy smak pasty.
- Do opalania bakłażanów, oprócz kuchenki gazowej, możemy również użyć palnika do creme brulee. W ostateczności możemy spróbować opiekać je na patelni żeliwnej. Proces opalania jest ważny, bo nadaje bakłażanom słodyczy.
- Z czym podawać baba ghanoush? Dobrze komponuje się z bułkami pita, chlebkiem naan, a także podpłomykami. Mniej kalorycznym dodatkiem będą słupki z marchewki, pietruszki i selera, które macza się w paście.
- Jeśli nie mamy w domu zapasu tahini, a posiadamy sezam, możemy zrobić domową pastę tahini. Wystarczy zmielić sezam, dodać odpowiednią ilość oleju, by uzyskać pożądaną konsystencję i smak pasty.
- Przyprawami, które najlepiej pasują do baba ghanoush są: kmin rzymski, kolendra, natka pietruszki. Jeśli dodamy do nich korzenne dodatki w postaci cynamonu i kardamonu, zyskamy dodatkowo intensywne i bliskowschodnie smaki.
Komentarze