Baba ghanoush - pasta z bakłażana

Kolejny (po hummusie) powód, by kupić pastę tahini.

pasta warzywnaPrzekąski

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 178 głosów)

Składniki:

  • 1 duży bakłażan (0,5 kg)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pasty sezamowej tahini
  • sok z połówki cytryny
  • sól, słodka papryka, oliwa z oliwek

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Z bakłażana oderwać zielone listki, nie odcinać ogonka, ponakłuwać w kilku miejscach skórkę. Piec na grillu albo w piekarniku (180C) ok. 30 minut, aż skórka ściemnieje.
  • Powinien być miękki, a skórka łatwo odchodzić od miąższu.
  • Przestudzić, obrać, odcisnąć z nadmiaru soku i zmiksować. Dodać rozgnieciony z solą czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, paprykę i wymieszać.
  • Przed podaniem schłodzić, polać oliwą i ozdobić zieloną pietruszką lub kolendrą.
  • Serwować jako dip do czipsów, surowych warzyw (np. selera naciowego), z pieczywem albo jako dodatek do innych dań.
  • Przepis za http://pl.wikipedia.org/wiki/Baba_ghanoush
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy