Babka z cukinii

Babka z cukinii to ciekawa alternatywa dla słodkich, wypiekanych babek wielkanocnych. Dobrze sprawdzi się również podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Nie tylko fantastycznie smakuje, ale i pięknie się prezentuje. Połączenie świeżych warzyw, gotowanej szynki, jajek i wina białego z pewnością zachwyci wszystkich gości. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zapiekanki

Czas przygotowania:
1godz. 45min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 174 głosów)

Babka z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: Cukinię myjemy i osuszamy. Około 200 g kroimy na cienkie, podłużne plastry (powinno ich być tyle, by starczyło na wyłożenie i przykrycie formy). Pozostałą część kroimy w kostkę.  Plastry cukinii podsmażamy na suchej patelni grillowej, aby zmiękły i nabrały ozdobnych pasków i schładzamy. Jajka gotujemy na twardo. 

  • 2.

    Smażenie warzyw: Drobno posiekaną cebulę i czosnek szklimy na łyżce oliwy, dodajemy mały bakłażan pokrojony w małą kostkę, pokrojoną cukinię, posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 5 minut. 

  • 3.

    Farsz do wytrawnej babki: Warzywa zdejmujemy z patelni i rozgrzewamy na niej łyżkę oleju. Wrzucamy pokrojoną w małą kostkę, gotowaną szynkę, podsmażamy. Podlewamy winem i odparowujemy powstały sos, przed dorzuceniem na patelnię warzyw i mieszamy. Dodajemy upieczoną, pozbawioną skóry, pokrojoną w kostkę paprykę i jajka ugotowane na twardo. Przyprawiamy. 

  • 4.

    Babka z cukinii: Resztą oleju smarujemy naczynie do zapiekania, dno i boki wylepiamy plastrami cukinii tak, aby lekko na siebie nachodziły. Do formy wykładamy farsz, wyrównujemy, przykrywamy wystającymi oraz pozostałymi plastrami cukinii. Pieczemy 30–40 min w temp. 180°C. Schładzamy w lodówce minimum 2 godziny. Wyjmujemy z naczynia bezpośrednio przed podaniem.

Porady

  • Pieczoną babkę z cukinii można również serwować na ciepło, tuż po wyjęciu jej z piekarnika. Wówczas jej krojenie może jednak przysporzyć nieco kłopotu. 
  • Babkę cukiniową najlepiej zapiekać w wysokim, okrągłym naczyniu żaroodpornym. Można również użyć w tym celu formy na babkę bez komina. 
  • Pokrojenie cukinii na plastry ułatwi obierak kuchenny. Można w tym celu użyć również specjalnych akcesoriów do warzywnych makaronów. 
  • By przygotować wegetariańską babkę z cukinii można pominąć dodatek szynki gotowanej lub zastąpić ją roślinną alternatywą mięsa. Zamienniki szynki dostępne są w większości marketów oraz w sklepach z wegetariańską i wegańską żywnością. 
  • Dietetyczną babkę z cukinii można wzbogacić o dodatek innych warzyw. Dobrze sprawdzi się seler naciowy, drobno pokrojona marchewka, szpinak czy pieczarki.
  • Babkę z cukinii polecamy kroić dopiero po schłodzeniu jej w lodówce.

Notka redakcyjna

Babka z cukinii – przepis 

Babkę z cukinią można przygotować na wiele, rozmaitych sposobów. Często przyrządza się ją na kształt zapiekanki – na bazie startej na tarce cukinii,  kaszy manny, boczku i jajek. Wówczas jej konsystencja jest bardziej zbita. Niektóre przepisy zastępują kaszę mąką pszenną, orkiszową lub kukurydzianą. Ciekawie smakuje również babka z cukinii z serem. Najczęściej dodaje się do niej mozzarellę, cheddar lub goudę. 

Tak przygotowaną babkę można podawać zarówno w wersji solo, jak i z ulubionymi dodatkami. Dobrze komponuje się ona z warzywnymi surówkami. Często serwuje się ją w towarzystwie domowego sosu czosnkowego, ketchupu czy delikatnej musztardy.

Warto również wspomnieć o babce z cukinii na słodko. Można ją przygotować w zaledwie 15 minut. Do jej upieczenia potrzeba mąki pszennej, proszku do pieczenia, cukru, startej cukinii, oleju, jajka oraz soku z cytryny. W dwóch miskach miesza się osobno suche i mokre składniki, a następnie łączy się ich zawartość ze sobą. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch babki cukiniowej można ozdobić przy pomocy gęstego lukru lub cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy