Babka z cukinii z szynką

Babka z cukinii z szynką to bardzo wykwintna propozycja na spotkania w gronie znajomych. Dodatek wina podkreśla smak. Spróbujcie babki z cukinią z szynką.

Przystawki

Czas przygotowania:
105 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 174 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Plastry cukinii pokrój wzdłuż na plastry. Powinno być tyle, by starczyło na wyłożenie formy. Pozostałą cukinię kroimy w kostkę. Plastry cukinii podsmażamy na suchej patelni grillowej, aby zmiękły i nabrały ozdobnych pasków i schładzamy.
  • 2.Drobno posiekaną cebulę i czosnek szklimy na łyżce oliwy, dodajemy mały bakłażan pokrojony w małą kostkę, pokrojoną cukinię, posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 5 minut.
  • 3.Warzywa wyjmujemy z patelni i rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy pokrojoną w małą kostkę, gotowaną szynkę, podsmażamy. Podlewamy winem i odparowujemy powstały sos, przed dorzuceniem na patelnię warzyw i mieszamy.
  • 4.Dodajemy upieczoną, pozbawioną skóry, pokrojoną w kostkę paprykę i jajka ugotowane na twardo. Przyprawiamy. Resztą oleju smarujemy naczynie do zapiekania w kształcie kopuły, dno i boki wylepiamy plastrami cukinii tak, aby lekko na siebie nachodziły.
  • 5.Do formy wykładamy farsz, wyrównujemy, przykrywamy wystającymi oraz pozostałymi plastrami cukinii. Pieczemy 30–40 min w temp. 180°C. Schładzamy w lodówce minimum 2 godziny. Wyjmujemy z naczynia bezpośrednio przed podaniem.

Notka redakcyjna

Zamiana ziemniaków na bakłażana i paprykę wzbogaci smak dania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy