Getty Images
4.56 (160)
Bakłażan pieczony odznacza się delikatną, miękką konsystencją oraz rewelacyjnym smakiem. Całość uzupełniają przyprawy, które nadają mu wyjątkowo głębokiego aromatu. Warto zaznaczyć, że danie przygotujemy w ekspresowym tempie, bo zajmie nam to maksymalnie 15 minut. Tak przyrządzone warzywo sprawdzi się zarówno w roli przystawki, jak i smacznego dodatku do grillowanego mięsa. Pieczony bakłażan idealnie komponuje się z sosem pomidorowym lub jogurtowym.
bakłażan 1 szt.
sól 4 g
pieprz 4 g
czosnek 1 ząbek
oregano 4 g
oliwa z oliwek 30 ml
natka pietruszki 20 g
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ząbek czosnku obieramy oraz przepuszczamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy na drobne kawałki.
Bakłażan: myjemy go, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plasterki o grubości 1-1,5 cm. Następnie przenosimy je do miski. Nacieramy je z obu stron startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz oregano.
Pieczenie: plasterki bakłażana układamy na blasze, skrapiamy oliwą i wstawiamy na 5-6 minut do piekarnika. Wyjmujemy je na chwilę, przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez kilka minut, aż nabiorą złotego koloru.
Podanie: bakłażan pieczony wspaniale prezentuje się na talerzu posypany posiekaną natką pietruszki.
Porady
- Z pieczonego bakłażana z powodzeniem przygotujemy pyszną pastę na kanapki. Wystarczy, że rozdrobnimy go za pomocą blendera. Gotową masę możemy wzbogacić o aromatyczne przyprawy i ser feta.
- Bakłażan pieczony wspaniale komponuje się ze startym żółtym serem. Sprawdzi się tutaj parmezan, cheddar, a nawet gouda. Jeśli chcemy jeszcze bardziej podkręcić smak tego pysznego warzywa, możemy połączyć go również z lazurem.
- W zależności od piekarnika, bakłażan może potrzebować więcej lub mniej czasu pieczenia. Warto w takim razie go obserwować. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że warzywo się nie przypali i wyjdzie idealnie.
- Jeśli chcemy nadać daniu nieco pikanterii, wystarczy posypać je sproszkowanym chili. Niektórzy doprawiają je również pieprzem cayenne. Kawałki bakłażanów możemy także posmarować pastą harissa.
- Natkę pietruszki z powodzeniem zastąpimy koperkiem, liśćmi bazylii, oregano, szczypiorkiem, a nawet kolendrą. Składniki te nieco różnią się od siebie smakiem, ale równie dobrze komponują się z pieczonym bakłażanem.
Bakłażan pieczony wyśmienicie smakuje solo jako lekka przekąska bądź elegancka przystawka. Jest wyjątkowo delikatny i aromatyczny, więc będzie pasował również do wielu dań obiadowych oraz sosów. Z powodzeniem podamy go w towarzystwie:
Pełnym daniem obiadowym będzie bakłażan z piekarnika z farsze. I tutaj propozycji jest naprawdę dużo. Najbardziej znany jest bakłażan faszerowany mięsem, z wierzchu posypany serem żółtym lub mozzarellą. Ale możemy też zrobić wegetariański farsz z warzywami pokrojonymi w kostkę, np. z papryką, cebulą i cukinią, groszkiem zielonym, kukurydzą, z pomidorami, a nawet z ziemniakami. Do tego wystarczy przygotować lekką sałatkę z rukoli lub miksu sałat i oliwek doprawioną sosem winegret.
Bakłażan z miso to nietypowa, a zarazem wyjątkowo smaczna forma podania tego pysznego warzywa. Wystarczy, że przed wstawieniem go do piekarnika, polejemy go wcześniej przygotowaną marynatą. Wykonamy ją na bazie miso, wina ryżowego, cukru, oleju sezamowego i świeżego imbiru. Gotowe danie odznacza się delikatnym, orzechowym aromatem oraz lekko słonym smakiem. Wspaniale sprawdzi się w towarzystwie nie tylko pieczywa, ale także sałatki ze świeżych warzyw.