Pieczony bakłażan – z pastą miso i miodem

Pieczony bakłażan z dodatkiem pasty miso (sojowej) to danie mające swój rodowód w kuchni japońskiej. Jest ono bardzo charakterystyczne w smaku i świetnie sprawdza się na grilla, a także w roli przystawki do dania głównego. Bakłażan pieczony w całości to również świetna alternatywa dla mięsa dla wegetarian, a także osób, które chcą zdrowo się odżywiać. To także pomysł na szybki i bezmięsny obiad dla całej rodziny. Poniżej podajemy prosty i sprawdzony przepis na bakłażana z pieca.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania główne

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.56 z 158 głosów)

Pieczony bakłażan – z pastą miso i miodem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • bakłażan 1.

    Przygotowanie bakłażana: piekarnik należy rozgrzać do 180°C. Bakłażany trzeba przeciąć wzdłuż na połowę i naciąć miąższ na ukos tworząc kratkę. Bez przecinania skórki warzywa. Następnie trzeba wyłożyć blachę papierem do pieczenia i ułożyć na nim warzywa.

  • sos sojowy 2.

    Pasta miso: w szklance należy wymieszać miso, miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek z 2–3 łyżkami wody, żeby powstała gładka mieszanina.

  • bakłażan nacięty 3.

    Pieczenie bakłażana: gotową pastą należy wysmarować starannie wierzch warzyw i piec przez około 20–25 minut. Bakłażany mają być miękkie i przypieczone. Przed podaniem posypujemy posiekaną cebulą dymką i białym sezamem.

Porady

  • Przepis na bakłażana pieczonego w piekarniku możemy nieco zmodyfikować, np. zamiast pasty miso dodać sos sojowy lub w ogóle zrezygnować z tego dodatku na rzecz ulubionego sosu.
  • Bakłażan z pieca świetnie smakuje zapiekany z sosem pomidorowym i serem mozzarellą – jeśli dodamy do tego sałatkę warzywną i np. frytki z batatów, to może być to dobrym pomysłem na danie obiadowe.
  • Do czego możemy wykorzystać pieczonego bakłażana? Świetnym pomysłem jest przygotowanie pasty z pieczonego bakłażana na kanapki, a także dodanie go do dania mięsnego w formie pysznego i zdrowego dodatku.

Notka redakcyjna

Pieczony bakłażan – propozycje podania

Warzywo to jest dość uniwersalne i można łączyć je z wieloma składnikami. Dobrze sprawdza się bakłażan pieczony w całości lub w plastrach, na którym układamy dodatki. I tu dużą popularnością cieszy się danie inspirowane grecką kuchnią, czyli pieczony bakłażan z fetą i ziołami prowansalskimi, a także dobrze znana musaka. W wydaniu włoskim będzie to bakłażan pieczony z pomidorem, w całości lub pokrojony w plastry, dodatkowo posmarowany dobrej jakości oliwą i oprószony bazylią.


Pełnym daniem obiadowym będzie pieczony bakłażan faszerowany. I tutaj propozycji jest naprawdę dużo. Najbardziej znana jest wersja z dobrze doprawionym mięsem mielonym, z wierzchu posypanym serem żółtym lub mozzarellą. Ale możemy też przygotować wegetariański farsz z warzywami pokrojonymi w kostkę, np. z papryką, cebulą i cukinią, groszkiem zielonym, kukurydzą, z pomidorami, a nawet z ziemniakami. Do tego wystarczy przygotować lekką sałatkę z rukoli lub miksu sałat i oliwek doprawioną sosem winegret.  


Nie można zapomnieć też o sałatce z pieczonym bakłażanem, która będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla lub samodzielnym daniem na drugie śniadanie bądź kolację. To także świetny składnik wielu potraw, robimy z nim ratatouille, leczo i wszelkiego rodzaju zupy.

 

Ile piec bakłażana w piekarniku?

Bakłażan możemy upiec w piekarniku na dwa podstawowe sposoby: pokrojony w talarki lub w całości (przekrojony na pół). W żadnym z przypadków nie należy go obierać ze skórki. Ponadto bez względu na to czy pieczemy go w piekarniku, czy grillujemy na ruszcie, warto pamiętać, by zawsze układać bakłażany skórką do dołu. Należy też zawsze przestrzegać czasu ich pieczenia – warzywa należy umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza na około 30 minut (czas ten może ulec zmianie w zależności od wielkości bakłażana).


Jak przygotować bakłażana do pieczenia?

Przed pieczeniem bakłażana nie należy obierać go ze skórki – wystarczy tylko dokładnie go umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Przed pieczeniem możemy dodatkowo posmarować go oliwą z oliwek bądź olejem roślinnym (np. rzepakowym). Dodatkowo dobrą i rekomendowaną praktyką jest wcześniejsze ponacinanie bakłażana w kratkę. Bakłażan, zwłaszcza ten pokrojony w kostkę, należy wcześniej obsypać solą i pozostawić na 30 min., żeby usunąć z niego nadmiar wody i gorzki posmak. Potem trzeba go dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy