REKLAMA

Pieczony bakłażan z pastą miso i miodem

Bakłażan pieczony z dodatkiem pasty miso (sojowej) to danie mające swój rodowód w kuchni japońskiej. Jest ono bardzo charakterystyczne w smaku i świetnie sprawdza się na grilla, a także w roli przystawki do dania głównego. Bakłażan pieczony w całości to również świetna alternatywa dla mięsa dla wegetarian, a także osób, które chcą zdrowo się odżywiać. Możemy przygotować go na grillu lub upiec w piekarniku – bakłażan pieczony w piekarniku to także pomysł na szybki i bezmięsny obiad dla całej rodziny. Jak upiec bakłażana? Poniżej podajemy prosty i sprawdzony przepis na bakłażana pieczonego. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Dania główne

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.56 z 158 głosów)


Kroki przygotowania:

  • bakłażan 1.

    Piekarnik należy rozgrzać do 180°C. Bakłażany trzeba przeciąć wzdłuż na połowę i naciąć miąższ na ukos tworząc kratkę. Bez przecinania skórki warzywa. Następnie trzeba wyłożyć blachę papierem do pieczenia i ułożyć na nim nacięte bakłażany.
     

  • sos sojowy 2.

    W szklance należy wymieszać miso, miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek z 2-3 łyżkami wody, aby powstała gładka mieszanina. Gotową pastą należy wysmarować starannie wierzch bakłażanów i piec przez około 20-25 minut. Warzywa mają być miękkie i przypieczone. Bakłażan z miso przed podaniem posyp posiekaną cebulą dymką i białym sezamem. 
     

Porady

  • Nasz przepis na bakłażana pieczonego w piekarniku możemy nieco zmodyfikować, np. zamiast pasty misko dodać sosu sojowego lub w ogóle zrezygnować z tego dodatku np. na rzecz ulubionego sosu. 
  • Bakłażan pieczony świetnie smakuje zapiekany z sosem pomidorowym i serem mozzarellą  - jeśli dodamy do tego sałatkę warzywną i np. frytki z batatów, to może być to dobrym pomysłem na danie obiadowe. 
  • Do czego możemy wykorzystać pieczonego bakłażana? Świetnym pomysłem jest przygotowanie z niego pysznej pasty kanapkowej, a także dodanie go do dania mięsnego w formie pysznego i zdrowego dodatku. 
     

Notka redakcyjna

Ile piec bakłażana w piekarniku? 

Bakłażana możemy upiec w piekarniku na dwa podstawowe sposoby: pokrojonego w talarki lub w całości (przekrojonego na pół). Za każdym razem nie należy go jednak obierać ze skórki. Ponadto bez względu na to czy pieczemy je w piekarniku, czy grillujemy na ruszcie, warto pamiętać, by zawsze układać bakłażany skórką do dołu. Należy też zawsze przestrzegać czasu ich pieczenia – bakłażany należy umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza na około 30 minut (czas ten może ulec zmianie w zależności od wielkości bakłażana). 

Jak przygotować bakłażana do pieczenia? 

Przed pieczeniem bakłażana nie należy obierać go ze skórki – wystarczy tylko dokładnie go umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Przed pieczeniem możemy dodatkowo posmarować go oliwą z oliwek bądź olejem roślinnym (np. rzepakowym). Dodatkowo dobrą i rekomendowaną praktyką jest wcześniejsze ponacinanie bakłażana w kratkę. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy