Bakłażan pieczony

Ocena:

4.56 (160)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Bakłażan pieczony odznacza się delikatną, miękką konsystencją oraz rewelacyjnym smakiem. Całość uzupełniają przyprawy, które nadają mu wyjątkowo głębokiego aromatu. Warto zaznaczyć, że danie przygotujemy w ekspresowym tempie, bo zajmie nam to maksymalnie 15 minut. Tak przyrządzone warzywo sprawdzi się zarówno w roli przystawki, jak i smacznego dodatku do grillowanego mięsa. Pieczony bakłażan idealnie komponuje się z sosem pomidorowym lub jogurtowym.

Składniki:

  • bakłażan  1 szt.

  • sól  4 g

  • pieprz  4 g

  • czosnek  1 ząbek

  • oregano  4 g

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • natka pietruszki  20 g

Bakłażan pieczony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ząbek czosnku obieramy oraz przepuszczamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy na drobne kawałki.

  • Krok 2:

    Bakłażan: myjemy go, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plasterki o grubości 1-1,5 cm. Następnie przenosimy je do miski. Nacieramy je z obu stron startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz oregano. 

  • Krok 3:

    Pieczenie: plasterki bakłażana układamy na blasze, skrapiamy oliwą i wstawiamy na 5-6 minut do piekarnika. Wyjmujemy je na chwilę, przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez kilka minut, aż nabiorą złotego koloru.

  • Krok 4:

    Podanie: bakłażan pieczony wspaniale prezentuje się na talerzu posypany posiekaną natką pietruszki.

Porady

  • Z pieczonego bakłażana z powodzeniem przygotujemy pyszną pastę na kanapki. Wystarczy, że rozdrobnimy go za pomocą blendera. Gotową masę możemy wzbogacić o aromatyczne przyprawy i ser feta.
  • Bakłażan pieczony wspaniale komponuje się ze startym żółtym serem. Sprawdzi się tutaj parmezan, cheddar, a nawet gouda. Jeśli chcemy jeszcze bardziej podkręcić smak tego pysznego warzywa, możemy połączyć go również z lazurem. 
  • W zależności od piekarnika, bakłażan może potrzebować więcej lub mniej czasu pieczenia. Warto w takim razie go obserwować. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że warzywo się nie przypali i wyjdzie idealnie.
  • Jeśli chcemy nadać daniu nieco pikanterii, wystarczy posypać je sproszkowanym chili. Niektórzy doprawiają je również pieprzem cayenne. Kawałki bakłażanów możemy także posmarować pastą harissa.
  • Natkę pietruszki z powodzeniem zastąpimy koperkiem, liśćmi bazylii, oregano, szczypiorkiem, a nawet kolendrą. Składniki te nieco różnią się od siebie smakiem, ale równie dobrze komponują się z pieczonym bakłażanem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Bakłażan pieczony - z czym go podać?

Bakłażan pieczony wyśmienicie smakuje solo jako lekka przekąska bądź elegancka przystawka. Jest wyjątkowo delikatny i aromatyczny, więc będzie pasował również do wielu dań obiadowych oraz sosów. Z powodzeniem podamy go w towarzystwie:

  • pieczonego lub grillowanego mięsa – tworzy idealne połączenie z bakłażanem. Całość możemy polać ulubionym sosem i posypać świeżymi ziołami,
  • sosu jogurtowego – powstaje na bazie koperku, pieprzu, majonezu, czosnku i jogurtu naturalnego,
  • sosu pomidorowego – warto wzbogacić go o zioła takie jak bazylia, oregano, tymianek lub rozmaryn,
  • hummusu – to popularna pasta, którą w prosty sposób wyczarujemy z ciecierzycy oraz tahini. Często doprawiana jest również niewielką ilością kminu rzymskiego,
  • kanapki – najlepiej sprawdzi się tutaj ta posmarowana pesto bazyliowym i przygotowana z dodatkiem mozzarelli, świeżych lub suszonych pomidorów.

Bakłażan pieczony - faszerowany

Pełnym daniem obiadowym będzie bakłażan z piekarnika z farsze. I tutaj propozycji jest naprawdę dużo. Najbardziej znany jest bakłażan faszerowany mięsem, z wierzchu posypany serem żółtym lub mozzarellą. Ale możemy też zrobić wegetariański farsz z warzywami pokrojonymi w kostkę, np. z papryką, cebulą i cukinią, groszkiem zielonym, kukurydzą, z pomidorami, a nawet z ziemniakami. Do tego wystarczy przygotować lekką sałatkę z rukoli lub miksu sałat i oliwek doprawioną sosem winegret.  

Bakłażan z miso

Bakłażan z miso to nietypowa, a zarazem wyjątkowo smaczna forma podania tego pysznego warzywa. Wystarczy, że przed wstawieniem go do piekarnika, polejemy go wcześniej przygotowaną marynatą. Wykonamy ją na bazie miso, wina ryżowego, cukru, oleju sezamowego i świeżego imbiru. Gotowe danie odznacza się delikatnym, orzechowym aromatem oraz lekko słonym smakiem. Wspaniale sprawdzi się w towarzystwie nie tylko pieczywa, ale także sałatki ze świeżych warzyw.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne