Caponata – przepis z makaronem

Ocena:

0 (0)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Caponata - przepis z makaronem to pyszne bezmięsne danie sycylijskie, które przygotujemy w zaledwie 20 minut. Słodkie rodzynki świetnie współgrają z kaparami, dzięki czemu przyrządzimy pyszną i szybką kolację. Moc włoskich przepisów tkwi w prostocie i taka właśnie jest caponata - niskobudżetowa, gdyż składa się z zaledwie kilku składników i łatwa w przygotowaniu. Warto robić ją późnym latem, gdy dostępne są świeże i aromatyczne warzywa, ale tak naprawdę sprawdzi się przez cały rok.

Składniki:

  • oliwa z oliwek  45 ml

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  4 ząbki

  • czerwona papryka  150 g

  • bakłażan  150 g

  • pomidory w puszce  400 g

  • kapary  10 g

  • rodzynki  10 g

  • rigatoni  350 g

  • bazylia  1 pęczek

  • parmezan  50 g

Caponata – przepis z makaronem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Grillowanie papryki i bakłażana: warzywa kroimy w paski i delikatnie posypujemy solą. Wkładamy do lodówki na 15 minut, po czym wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Patelnię do grillowania smarujemy cienką warstwą oleju, po czym umieszczamy na niej kawałki warzyw. Podsmażamy do zarumienienia.

  • Krok 2:

    Cebula i czosnek: siekamy je. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę do momentu, aż zacznie się karmelizować. Na koniec dodajemy czosnek i smażymy na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty.

  • Krok 3:

    Sos: grillowane warzywa, pomidory krojone z puszki, kapary i rodzynki dodajemy do podsmażonej cebuli. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut do uzyskania gęstego sosu.

  • Krok 4:

    Makaron do caponaty: w dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy makaron i gotujemy do miękkości. Wrzucamy makaron do sosu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody pozostałej po ugotowaniu makaronu. Caponatę z makaronem podajemy posypaną listkami bazylii i startym parmezanem.

Porady

  • Chcąc uzyskać wegańską wersję caponaty, parmezan możemy zastąpić wegańskim odpowiednikiem lub mieszanką płatków drożdżowych i zmielonych migdałów. 
  • Caponata siciliana najlepiej smakuje z krótkim makaronem typu rigattoni lub penne. 
  • Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania dania, możemy wykorzystać gotowe warzywa grillowane w zalewie - na niej możemy podsmażyć cebulę.
  • Można także użyć innych warzyw grillowanych, na przykład cukinii czy brokułów. Świetnie sprawdzi się dodatek karczochów z zalewy. 
  • Dla uzyskania wersji pikantnej caponaty sycylijskiej można dodać odrobinę papryczek chilli.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne