Caponata – przepis z makaronem

Caponata - przepis z makaronem to pyszne bezmięsne danie sycylijskie, które przygotujemy w zaledwie 20 minut. Słodkie rodzynki świetnie współgrają z kaparami, dzięki czemu przyrządzimy pyszną i szybką kolację. Moc włoskich przepisów tkwi w prostocie i taka właśnie jest caponata - niskobudżetowa, gdyż składa się z zaledwie kilku składników i łatwa w przygotowaniu. Warto robić ją późnym latem, gdy dostępne są świeże i aromatyczne warzywa, ale tak naprawdę sprawdzi się przez cały rok.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z makaronem

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
542 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Caponata – przepis z makaronem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Grillowanie papryki i bakłażana: warzywa kroimy w paski i delikatnie posypujemy solą. Wkładamy do lodówki na 15 minut, po czym wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Patelnię do grillowania smarujemy cienką warstwą oleju, po czym umieszczamy na niej kawałki warzyw. Podsmażamy do zarumienienia.

  • 2.

    Cebula i czosnek: siekamy je. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę do momentu, aż zacznie się karmelizować. Na koniec dodajemy czosnek i smażymy na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty.

  • 3.

    Sos: grillowane warzywa, pomidory krojone z puszki, kapary i rodzynki dodajemy do podsmażonej cebuli. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut do uzyskania gęstego sosu.

  • 4.

    Makaron do caponaty: w dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy makaron i gotujemy do miękkości. Wrzucamy makaron do sosu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody pozostałej po ugotowaniu makaronu. Caponatę z makaronem podajemy posypaną listkami bazylii i startym parmezanem.

Kalorie: 542

Węglowodany: 85

Tłuszcz: 14

Błonnik: 9

Białko: 14

Porady

  • Chcąc uzyskać wegańską wersję caponaty, parmezan możemy zastąpić wegańskim odpowiednikiem lub mieszanką płatków drożdżowych i zmielonych migdałów. 
  • Caponata siciliana najlepiej smakuje z krótkim makaronem typu rigattoni lub penne. 
  • Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania dania, możemy wykorzystać gotowe warzywa grillowane w zalewie - na niej możemy podsmażyć cebulę.
  • Można także użyć innych warzyw grillowanych, na przykład cukinii czy brokułów. Świetnie sprawdzi się dodatek karczochów z zalewy. 
  • Dla uzyskania wersji pikantnej caponaty sycylijskiej można dodać odrobinę papryczek chilli.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy