REKLAMA

Bakłażan z grilla

Bakłażan z grilla stanowi pyszną i zdrową alternatywę dla grillowanego mięsa, zwłaszcza dla osób na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Grillowanego bakłażana można podawać zarówno w całości, jak i w plasterkach w towarzystwie swoich ulubionych dodatków. Sprawdź, jak przyrządzić bakłażana na grillu. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 180 głosów)


Kroki przygotowania:

  • bakłażan 1.

    Na samym początku przygotowania bakłażanów na grilla, pokrój je wzdłuż – w plastry o grubości ok. 2-3 cm. Następnie ułóż je na grillu i skrop sokiem z cytryny i oliwą oraz przypraw je do smaku solą i pieprzem. Obok bakłażana ułóż ząbki czosnku (nie obieraj ich jednak wcześnie). Całość grilluj przez ok. 15 minut, regularnie obracając. 

  • ocet-balsamiczny 2.

    Kolejnym krokiem jest rozłożenie pomidorków koktajlowych i włożenie ich na ruszt 8 minut przed końcem grillowania bakłażanów. W międzyczasie ocet balsamiczny wymieszaj z solą, pieprzem i oliwą, a upieczony czosnek wyjmuj z łupinek. Na samym końcu grillowanego bakłażana, pomidorki i czosnek skrop sosem balsamiczny, a następnie posyp listkami bazylii, pestkami dyni i słonecznika. 

Porady

  • Bakłażana z grilla możesz doprawiać do smaku nie tylko solą i pieprzem, ale różnymi innymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się: tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia.
  • Bakłażana można grillować nie tylko w plasterkach, ale również w całości – warto jednak pamiętać, że wówczas potrzebuje on zacznie większej ilości czasu. Należy go grillować przez ok. godzinę. 
  • Przed grillowaniem bakłażana, należy go dokładnie umyć. Obieranie ze skórki jest opcjonalne. Jeśli zdecydujemy się na ten krok, to warto pamiętać, żeby bakłażana obrać tuż przed grillowaniem. W przeciwnym razie stanie się on suchy. 
  • Bakłażan charakteryzuje się lekko gorzkawym smakiem, dlatego też, by pozbyć się goryczki, należy go wcześniej obficie posolić. 
  • Grillowany bakłażan dobrze komponuje się z sosem pomidorowym, z sosem słodko-kwaśnym, a także z sosem tzatziki.
  • Bakłażan „lubi się” również z serami – grillowany bakłażan z mozzarellą czy grillowany bakłażan z serem feta to coś, co można zaserwować gościom. 
     

Notka redakcyjna

Grillowane roladki z bakłażana 

Ta propozycja podania bakłażana w oryginalny sposób, inspirowana jest kuchnią gruzińską. Przygotowanie grillowanych roladek z bakłażana jest bardzo proste – wystarczy pokroić bakłażana w cienkie, długie plastry, nasmarować oliwą z oliwek, grillować je na ruszcie przez kilka minut (z obu stron), a następnie odłożyć je na tackę. W dalszej kolejności należy zająć się przygotowaniem farszu z sera fety, jogurtu, czosnku i opcjonalnie zmielonych orzechów. Całość dopraw solą i pieprzem, nałóż na zgrillowane płaty bakłażana i zwiń w roladkę. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy