Bakłażan z grilla

Grillowy ratunek dla wegetarian ;-)

Przekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 179 głosów)

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz i zioła

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Bakłażany kroimy na plastry grubości ok. 1 cm. Przesypujemy solą i pozostawiamy na 40 min. Po tym czasie osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Do oliwy dodajemy sól, pieprz i zioła. Plastry bakłażana smarujemy tą zaprawą i kładziemy na dobrze rozgrzany grill, dość nisko nad węglami. Przekładamy na obie strony. Gdy nakłuty widelcem bakłażan będzie miękki, nadaje się do podania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy