Bakłażan z grilla

Grillowy ratunek dla wegetarian ;-)

Przekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 179 głosów)

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz i zioła

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Bakłażany kroimy na plastry grubości ok. 1 cm. Przesypujemy solą i pozostawiamy na 40 min. Po tym czasie osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Do oliwy dodajemy sól, pieprz i zioła. Plastry bakłażana smarujemy tą zaprawą i kładziemy na dobrze rozgrzany grill, dość nisko nad węglami. Przekładamy na obie strony. Gdy nakłuty widelcem bakłażan będzie miękki, nadaje się do podania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy