REKLAMA

Lazania z bakłażanów

Lasagne z bakłażanów to pyszna propozycja na rodzinny obiad lub poczęstunek dla gości. Pięknie wygląda, doskonale smakuje, a dodatkowo nie wymaga dużo pracy. Zobacz, jak zrobić pyszną lasagne z bakłażanem i przygotuj wyjątkowe danie dla siebie i bliskich.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zapiekanka z makaronem dania z makaronem lasagne (lazania)

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 196 głosów)


Kroki przygotowania:

  • baklazan 1.

    Jak zrobić lasagne z bakłażanów? Zaczynamy od przygotowania bakłażanów. Dokładnie je myjemy, a następnie kroimy w plastry. Bakłażany rozkładamy na talerzu, solimy i odstawiamy na 1-2 h. W tym czasie obieramy i siekamy czosnek oraz cebulę. Następnie podsmażamy je na łyżce oliwy. Kiedy się zarumienią, dodajemy pomidory z puszki i zioła prowansalskie i wszystko razem gotujemy przez kilka minut. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec gotowy sos pomidorowy do lazanii z bakłażanów doprawiamy solą i pieprzem. 

  • smazone-baklazany 2.

    W kolejnym kroku, zasolone bakłażany dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie podsmażamy każdy plaster na reszcie oliwy z oliwek na złoty kolor. Po usmażeniu układamy bakłażana w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Pierwszą warstwę bakłażanów smarujemy sosem pomidorowym, na to układamy plasterki mozzarelli i posypujemy parmezanem. Podobnie przygotowujemy kolejne warstwy. Na wierzchu układamy mozzarellę i sypiemy parmezanem.

  • lasagne-z-baklazana 3.

    Gotową lazanię z bakłażanów wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Serwujemy na ciepło.Gotową lazanię z bakłażanów wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Serwujemy na ciepło.

Porady

Zobacz przepis: Lazania z mięsem mielonym i beszamelem z koziego sera

Notka redakcyjna

Lasagne z mięsem mielonym

Lazanię z bakłażanem możemy przygotować na wiele sposobów. Danie to możemy przyrządzić w wersji z mięsem lub wegetariańskiej. Jak zrobić lazanię z mięsem mielonym i makaronem? Przepis ten jest podobny do tradycyjnego przepisu na lazanię, przygotowywaną bez bakłażana. Jednak dodatek tego warzywa w ciekawy sposób zmienia smak lazanii, nadając jej wyjątkowego aromatu. Do przygotowania lazanii z bakłażanem i mięsem będziemy potrzebowali: 500 g mięsa mielonego, 1 bakłażan, 1 cebula, 2 puszki krojonych pomidorów, opakowanie makaronu do lazanii, 150 g startego sera gouda, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, oregano. Bakłażana myjemy, kroimy w plastry o grubości 1 cm, solimy i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie aż nabiorą złocistego koloru. Dodajemy pomidory i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Mięso smażymy na oleju i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy je z sosem pomidorowym. Bakłażana podsmażamy na patelni z każdej strony przez minutę. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Płaty makaronu wkładamy na około 2 minuty do wrzątku, wyciągamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na makaron wykładamy sos pomidorowy z mięsem, a następnie plastry bakłażana. Całość powtarzamy kilkakrotnie. Wierzch lazanii posypujemy tartym serem. Lazanię z bakłażanem i mięsem mielonym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 25-30 minut. Lasagne z bakłażanem i mięsem to pyszny i prosty pomysł na obiad.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy