Musaka – grecka zapiekanka

Ocena:

4.34 (201)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Musaka, a właściwie moussaka, to grecka zapiekanka z bakłażanem, pomidorami, ziemniakami i mięsem mielonym. Apetyczne, sycące warstwy przykrywa kremowy sos beszamelowy i rozpływający się, rumiany ser. Potrawa sprawdzi się w roli rodzinnego obiadu, dania głównego na przyjęciu lub romantycznej kolacji we dwoje. Aromatyczna musaka podbije serce każdego miłośnika śródziemnomorskich smaków.

Składniki:

  • bakłażan  1 kg

  • ziemniaki  500 g

  • mięso mielone  500 g

  • cebula  250 g

  • czosnek  15 g

  • cukier  5 g

  • pomidory w puszce  400 g

  • białe wytrawne wino  80 ml

  • olej  50 ml

  • masło  50 g

  • mąka pszenna  50 g

  • mleko  500 ml

  • ser żółty  100 g

  • sól  6 g

  • pieprz  2 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • cynamon  2 g

  • oregano  2 g

Musaka – grecka zapiekanka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, tryb góra-dół. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

    Cebula siekanie
  • Krok 2:

    Bakłażan: myjemy, kroimy w plastry, posypujemy solą i odkładamy, żeby puściły gorzki sok. Osuszamy je ręcznikiem papierowym, po czym smarujemy olejem (zużyjemy około 20 ml, czyli 2 łyżki) za pomocą pędzelka i układamy na blasze. Wkładamy je na 15 minut do piekarnika. 

    Bakłażan plastry
  • Krok 3:

    Ziemniaki: obieramy i kroimy w plastry o grubości około 5 mm. Smażymy je na rozgrzanym oleju (około 20 ml) przez około 10 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Chcemy, żeby się zarumieniły z wierzchu. Nie muszą być całkowicie miękkie w środku. Przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i oprószamy solą.  

    Musaka – smażenie ziemniaków
  • Krok 4:

    Farsz mięsny: rozgrzewamy łyżkę oleju (10 ml) na patelni. Szklimy cebulę. Dodajemy czosnek. Podgrzewamy go przez chwilę, żeby uwolnił aromat. Dokładamy mięso mielone i smażymy je, rozdzielając większe kawałki łyżką. Kiedy zmieni kolor, wlewamy białe wytrawne wino. Pozwalamy mu odparować. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wsypujemy także cynamon i oregano. Mieszamy. Podsmażamy farsz, aż odparuje nadmiar wody. 

    Mielenie mięsa
  • Krok 5:

    Sos beszamelowy: w rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę pszenną. Energicznie mieszamy, żeby uzyskać jednolitą zasmażkę. Stopniowo wlewamy mleko. Mieszamy sos za pomocą rózgi, żeby nie powstały grudki. Podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Powinien mieć konsystencję jogurtu. 

    Sos beszamelowy
  • Krok 6:

    Musaka: na dnie naczynia żaroodpornego o pojemności około 2 l układamy plasterki ziemniaków. Przykrywamy je na zmianę farszem mięsnym i plasterkami bakłażana. Zalewamy całość sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 200°C.  

    Musaka – pieczenie

Porady

  • Możemy wykorzystać mięso mielone wołowe lub wieprzowe, w zależności od tego, jak chudym daniem ma być musaka. Przepis oryginalny podaje zazwyczaj jagnięcinę, ale jest to mniej popularny w Polsce rodzaj mięsa. Możemy z niego zrezygnować na przykład na rzecz karkówki lub szynki wieprzowej, łopatki lub pręgi wołowej, a nawet drobiu. 
  • Ważnym składnikiem, bez którego nie istniałaby grecka musaka, jest ser, którym posypujemy wierzch zapiekanki. Najlepiej wykorzystać parmezan, ale jeśli nie lubimy twardych serów, sprawdzi się również cheddar lub gouda. Możemy także użyć charakterystycznej dla kuchni greckiej fety. Pamiętajmy jednak, że potrafi być bardzo intensywna w smaku. Uważajmy, żeby nie przesolić wtedy zapiekanki. 
  • Dobrym pomysłem jest udekorowanie musaki zieleniną, na przykład natką pietruszki, bazylią, szczypiorkiem lub koperkiem. 
  • Jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w przepisie, ziemniaki możemy podgotować w mundurkach, a dopiero potem pokroić w plastry. Nie trzeba ich już wtedy podsmażać w oleju. Można też przyrządzić bakłażan z grilla bez dodatku tłuszczu. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Grecka musaka – różne warianty dania 

Klasyczny przepis na musakę niewiele zmienił się na przestrzeni lat, ale można go modyfikować na różne sposoby, w zależności od swoich potrzeb i smaków. Co zaskakujące, z receptury można wyrzucić nawet główne składniki dania, czyli bakłażan i mięso mielone. W ramach eksperymentów warto wypróbować następujące warianty: 

  • Musaka z cukinią – to pomysł dla tych, których onieśmiela mięsisty, gorzkawy bakłażan. Cukinię do zapiekanki możemy grillować lub podpiekać z odrobiną oliwy. Jeśli używamy bardzo dojrzałych warzyw, konieczne może okazać się usunięcie przerośniętych gniazd nasiennych. Pozostałe składniki, czyli ziemniaki, mięso z pomidorami i beszamel, mogą pozostać bez zmian. Cukinia jest dostępna w każdym warzywniaku, szczególnie w sezonie na leczo z kabaczka
  • Musaka wegetariańska – oryginalna grecka zapiekanka zawiera wieprzowinę, wołowinę lub jagnięcinę, ale z powodzeniem możemy przyrządzić to danie, całkowicie rezygnując z mięsa lub używając białkowego zamiennika. W tej roli świetnie sprawdzi się soczewica, ciecierzyca i fasola czerwona, a także tofu lub tempeh. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie musaki warzywnej – nie tylko z bakłażanem i ziemniakami, ale również z pieczarkami, papryką i kukurydzą. 
  • Dietetyczna grecka zapiekanka – ograniczacie liczbę kalorii w jadłospisie, a uwielbiacie śródziemnomorską kuchnię? Żaden problem. Jeśli tradycyjna musaka z bakłażanem i ziemniakami nie mieści się w dziennym bilansie kalorycznym, wieprzowinę można zastąpić mięsem z indyka. Warto także pominąć ziemniaki, a oszukany beszamel przyrządzić na bazie chudego mleka i mąki kukurydzianej. 

Musaka i inne dania z bakłażanem  

Smakoszom oberżyny może nie wystarczyć nawet najlepsza musaka. Przepis na grecką zapiekankę świetnie wykorzystuje smak i strukturę bakłażana, ale to warzywo występuje także w innych, ciekawych recepturach z całego świata. Przedstawiamy niektóre z nich: 

  • Bakłażan faszerowany mięsem – wygląda niezwykle efektownie i świetnie smakuje. Sprawdzi się nie tylko na sycący obiad, ale także na większe spotkania w gronie znajomych. Bakłażan możemy również faszerować kaszą lub ryżem. 
  • Makaron z bakłażanem – czyli pasta alla norma. To sycylijskie danie zachwyci Wasze kubki smakowe. Pachnie oliwą, suszonymi na słońcu pomidorami i świeżą bazylią. 
  • Ratatouille – nie sposób nie wspomnieć o tej francuskiej potrawie znanej na całym świecie. Bakłażan gości w niej z cukinią, papryką, cebulą, pomidorem i świeżymi ziołami. Kolorowe warzywa z oliwą stanowią świetny dodatek do dań mięsnych. 

Jak zrobić dobrą musakę? 

Początkujący kucharze, którzy chcą przygotować to danie po raz pierwszy, na pewno zastanawiają się, jak zrobić dobrą musakę. Jaki jest jej sekret? Przede wszystkim trzeba starannie i metodycznie przygotować wszystkie składniki. Oto kilka porad w łatwej do połknięcia pigułce: 

  • Bakłażan ma charakterystyczną goryczkę, której trzeba się pozbyć przed układaniem warstw zapiekanki. Kiedy posypiemy go solą i odstawimy na kilkanaście minut, zacznie uwalniać sok. Plasterki koniecznie trzeba wypłukać lub osuszyć przed włożeniem ich do piekarnika. 
  • Uważajmy, żeby zarówno oberżyna, jak i ziemniaki nie nasiąkły nadmiernie tłuszczem podczas obróbki cieplnej. Inaczej uzyskamy nieapetyczne danie ociekające olejem.  
  • W sezonie letnim warto wykorzystać świeże pomidory. Trzeba je sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Jeśli są słodkie i soczyste, stworzą pyszny sos do musaki.   
  • Sos beszamelowy nie jest skomplikowany, ale zrobienie go wymaga nieco cierpliwości. Nie dodawajmy od razu całego mleka, ale też nie wlejmy go zbyt mało, bo płyn bardzo szybko zgęstnieje i nie zdążymy go wymieszać, zanim powstaną grudki. Warto aromatyzować sos cebulą i goździkami.   

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne