Musaka, a właściwie moussaka, to grecka zapiekanka, przygotowana na bazie bakłażana, pomidorów, mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego). Na jej wierzchu znajduje się sos beszamelowy i ser żółty (np. parmezan). Przepis na musakę był wielokrotnie modyfikowany, dlatego też dziś można spotkać wiele popularnych wariacji na jej temat, np. zawierającą ziemniaki lub cukinię zamiast bakłażana. Potrawa jest dość prosta w przygotowaniu, jednakże z całą pewnością jest również czaso- i pracochłonna. Dobrze sprawdzi się w roli rodzinnego obiadu, a także dania głównego na przyjęciu czy nawet na romantycznej kolacji we dwoje. Jak zrobić tę grecką zapiekankę? Poniżej podajemy przepis na danie, który pochodzi z magazynu Sól i Pieprz 5/2020.
fot. StockFood
(średnia 4.37 z 198 głosów)
Na początku wołowinę trzeba umyć, osuszyć i zmielić. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Bakłażany pokroić w 1-cm plastry. Lekko posolić i odstawić na 30 minut, by puściły sok. Osuszyć. Rozłożyć na blasze, posmarować z obu stron oliwą i piec po 5 minut, obracając, aż zmiękną, wchłoną oliwę i zbrązowieją.
Następnie należy cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć najpierw cebulę i czosnek, a następnie dodać mięso. Smażyć, mieszając, na rumiano. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, wino, cukier, cynamon, sól i pieprz do smaku. Dusić około 30 minut.
Duże naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Na dnie ułożyć 1/2 bakłażana, następnie mięso i resztę bakłażana.
Sos beszamelowy: masło roztopić w rondelku i energicznie mieszając, dodać mąkę. Po chwili zdjąć rondelek z ognia, powoli wlać mleko. Mieszając, ponownie podgrzać, aż sos zagotuje się i zgęstnieje. Lekko przestudzić. Mieszając, dodać żółtko i ser. Sos beszamelowy należy doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Potem musaka powinna być zalana sosem beszamelowym. Musaka powinna być pieczona około 50 minut na rumiano.
Kalorie: 540
Porady
- Jeśli nie przepadamy za mięsem wołowym, to możemy przyrządzić musakę z mięsa wieprzowego – najlepiej karkówki bądź szynki.
- Musaka jest jedną z wizytówek kuchni greckiej, ale możemy przygotować ją w nieco bardziej spolszczonej wersji, którą będzie np. musaka z ziemniakami. Wystarczy obrać ziemniaki, pokroić je w talarki o grubości maksymalnie 0,5 cm i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie musaki z cukinią, którą możemy dodać zamiast bakłażana, który nie jest szczególnie popularnym warzywem w Polsce, chociaż możemy go kupić niemal w każdym warzywniaku.
- Ważnym składnikiem musaki jest ser żółty, którym posypujemy wierzch naszej greckiej zapiekanki. Najlepiej wykorzystać parmezan, jeśli jednak nie lubimy jego charakterystycznego smaku, to dobrze sprawdzi się również cheddar.
- Dobrym pomysłem jest udekorowanie wierzchu musaki zieleniną np. pietruszką, bazylią bądź cebulą dymką.
W oryginalnym przepisie na musakę – grecką zapiekankę – znajdziemy mięso mielone: wołowe lub wieprzowe. Jednakże z powodzeniem możemy przyrządzić wegetariańską wersję tego dania, całkowicie rezygnując ze składnika mięsnego lub zastępując go jego innym. W tej roli świetnie sprawdzi się soczewica, ciecierzyca, fasola czerwona czy tofu (najlepiej wędzone). Dobrym pomysłem jest też przygotowanie musaki warzywnej – nie tylko z bakłażanem i ziemniakami, ale również z pieczarkami, papryką i kukurydzą. Co więcej, musakę można przygotować także w wersji wegańskiej – zastępując tradycyjny beszamel z sera, masła i mąki, tym wegańskim na bazie kalafiora i płatków drożdżowych.
Ważnym składnikiem musaki jest również ser, który należy utrzeć i posypać nim wierzch naszej greckiej potrawy. Do musaki najlepiej sprawdzą się sery twarde, z których najbardziej znanym jest oczywiście parmezan, ale dobrym pomysłem będzie wykorzystanie sera Sapsago czy Grana Lodigiano. Jeśli nie przepadamy za twardymi serami, to opcjonalnie wierzch musaki możemy posypać serem twardym, takim jak np. Gouda, Grana Padano, Emmentaler, Massdamer, Pecorino czy Radamer.
Jeśli chcemy odtworzyć oryginalny przepis na musakę, to powinniśmy wykorzystać mięso mielone – najlepiej wołowe z łopatki czy pręgi. Jeśli nie przepadamy za wołowiną lub boimy się o to, że nasze danie będzie zbyt suche to możemy zastąpić ją mięsem wieprzowym – z karkówki, łopatki bądź szynki. Dobrym pomysłem będzie również zmieszanie mięsa wołowego z wieprzowym. Opcjonalnie do musaki możemy wykorzystać również mielone mięso drobiowe – najlepiej z indyka.
Do musaki, której głównym składnikiem jest mięso mielone – wieprzowe lub wołowe, rekomendujemy wykorzystać czerwone, wytrawne wino. Grecka zapiekanka z mięsem wołowym najbardziej „polubi się” z winem gęstym, aromatycznym, a także wzmacnianym alkoholem. Z kolei do musaki z mięsem wieprzowym lepiej postawić na wino o nieco delikatniejszym smaku.
Komentarze