Makaron z bakłażanem to słynne sycylijskie danie, które we Włoszech znane jest jako pasta alla norma. Jest lekkie, sycące, a do tego przepięknie pachnie wytrawną oliwą, dojrzałymi w słońcu pomidorami i świeżą bazylią. Danie nie wymaga żmudnego gotowania. Zatem doskonale sprawdzi się na wegetariański obiad w ciepły dzień, który aż żal spędzać w kuchni. Do makaronu z bakłażanem doskonale pasuje lampka lekkiego białego wina.
Artur Rogalski
(średnia 4.49 z 182 głosów)
Warzywa: dokładnie myjemy. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, wycinamy ogonek. Bakłażana kroimy wzdłuż na dwie połówki. Nacieramy solą i odstawiamy na talerzu na min. 30 min. Po tym czasie lekko wycieramy obydwie połówki bakłażana przy pomocy ręcznika papierowego.
Czosnek: obieramy z łupin i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy go na średniej mocy palnika przez 2–3 min.
Krojenie warzyw: pomidory i bakłażana kroimy w kostkę.
Smażenie: w pierwszej kolejności dodajemy na patelnię kawałki bakłażana, a po ok. 5 min smażenia – pokrojone pomidory.
Doprawianie: dodajemy szczyptę soli, pieprzu, suszone oregano i posiekaną drobno papryczkę chili (bez nasion). Smażymy jeszcze przez ok. 5 min.
Makaron: wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przekładamy na talerze.
Podawanie: obok makaronu układamy usmażonego bakłażana.
Makaron z bakłażanem jest gotowy: na koniec posypujemy go świeżą bazylią.
Porady
- Jeśli bakłażan zacznie przywierać do patelni, wystarczy podlać go niewielką ilością wody lub białego wina (wystarczy ok. 80 ml).
- Zamiast sparzonych pomidorów możemy dodać 100 ml passaty.
- Makaron z bakłażanem świetnie smakuje posypany startym parmezanem lub twardą ricottą. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Do potrawy sprawdzi się nie tylko makaron spaghetti, ale także typu tagliatelle, penne lub farfalle.
- Jeśli chcemy, aby danie zawierało więcej wartościowych składników odżywczych, wybierzmy makaron pełnoziarnisty.
Makaron z bakłażanem to popularny włoski przepis z regionu Sycylii. Podstawą dobrego smaku się kremowe bakłażany, które nasiąkają dobrej jakości oliwą extra virgin. W słonecznej Italii danie posypywane jest serem ricotta salata, czyli słoną ricottą.
Inną znaną sycylijską potrawą z bakłażana jest caponata. Duszone warzywa podawane są na ciepło lub na zimno – jako przystawka lub sałatka. Włosi posypują je startym parmezanem i dużą ilością świeżej bazylii.
Podstawowy przepis na spaghetti z bakłażanem można modyfikować na wiele różnych sposobów. Poniżej najsmaczniejsze kompozycje:
Do pasty z bakłażanem możemy dodać także:
Makaron z bakłażanem to tylko jeden z wielu przepisów na pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Amatorzy bakłażanów muszą spróbować także:
Komentarze