Makaron z bakłażanem

Ocena:

4.49 (182)

  • 45 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Makaron z bakłażanem to słynne sycylijskie danie, które we Włoszech znane jest jako pasta alla norma. Jest lekkie, sycące, a do tego przepięknie pachnie wytrawną oliwą, dojrzałymi w słońcu pomidorami i świeżą bazylią. Danie nie wymaga żmudnego gotowania. Zatem doskonale sprawdzi się na wegetariański obiad w ciepły dzień, który aż żal spędzać w kuchni. Do makaronu z bakłażanem doskonale pasuje lampka lekkiego białego wina.

Składniki:

  • pomidor  2 szt.

  • bakłażan  1 szt.

  • sól  5 g

  • czosnek  2 ząbki

  • pieprz  2 g

  • oregano  5 g

  • papryka chili  1 szt.

  • makaron spaghetti  100 g

  • bazylia  0.5 pęczka

Makaron z bakłażanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Warzywa: dokładnie myjemy. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, wycinamy ogonek. Bakłażana kroimy wzdłuż na dwie połówki. Nacieramy solą i odstawiamy na talerzu na min. 30 min. Po tym czasie lekko wycieramy obydwie połówki bakłażana przy pomocy ręcznika papierowego.

  • Krok 2:

    Czosnek: obieramy z łupin i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy go na średniej mocy palnika przez 2–3 min.

  • Krok 3:

    Krojenie warzyw: pomidory i bakłażana kroimy w kostkę.

  • Krok 4:

    Smażenie: w pierwszej kolejności dodajemy na patelnię kawałki bakłażana, a po ok. 5 min smażenia – pokrojone pomidory.

  • Krok 5:

    Doprawianie: dodajemy szczyptę soli, pieprzu, suszone oregano i posiekaną drobno papryczkę chili (bez nasion). Smażymy jeszcze przez ok. 5 min.

  • Krok 6:

    Makaron: wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przekładamy na talerze.

  • Krok 7:

    Podawanie: obok makaronu układamy usmażonego bakłażana.

  • Krok 8:

    Makaron z bakłażanem jest gotowy: na koniec posypujemy go świeżą bazylią.

Porady

  • Jeśli bakłażan zacznie przywierać do patelni, wystarczy podlać go niewielką ilością wody lub białego wina (wystarczy ok. 80 ml).
  • Zamiast sparzonych pomidorów możemy dodać 100 ml passaty.
  • Makaron z bakłażanem świetnie smakuje posypany startym parmezanem lub twardą ricottą. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Do potrawy sprawdzi się nie tylko makaron spaghetti, ale także typu tagliatelle, penne lub farfalle.
  • Jeśli chcemy, aby danie zawierało więcej wartościowych składników odżywczych, wybierzmy makaron pełnoziarnisty.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pasta alla norma – sycylijski makaron z bakłażanem

Makaron z bakłażanem to popularny włoski przepis z regionu Sycylii. Podstawą dobrego smaku się kremowe bakłażany, które nasiąkają dobrej jakości oliwą extra virgin. W słonecznej Italii danie posypywane jest serem ricotta salata, czyli słoną ricottą.

Inną znaną sycylijską potrawą z bakłażana jest caponata. Duszone warzywa podawane są na ciepło lub na zimno – jako przystawka lub sałatka. Włosi posypują je startym parmezanem i dużą ilością świeżej bazylii.

Makaron z bakłażanem – propozycje dodatków

Podstawowy przepis na spaghetti z bakłażanem można modyfikować na wiele różnych sposobów. Poniżej najsmaczniejsze kompozycje:

  • makaron z bakłażanem i cukinią – kroimy ją w kostkę lub plastry i podsmażamy razem z bakłażanem na patelni. Do takiego zestawu możemy dodać oliwki, kapary i pokruszony kozi ser,
  • makaron z bakłażanem i kurczakiem – pierś kurczaka warto usmażyć na osobnej patelni, a dopiero potem połączyć z bakłażanem i innymi warzywami. W tym zestawieniu doskonale smakują pomidorki koktajlowe lub cherry. Danie można dodatkowo skropić olejem sezamowym,
  • makaron z bakłażanem i fetą – ser pokrojony w kostkę dodajemy pod koniec smażenia lub bezpośrednio na talerze.

Do pasty z bakłażanem możemy dodać także:

  • suszone pomidory – można je przygotować samodzielnie w dwóch wariantach – bez zalewy lub zgodnie z przepisem na suszone pomidory w oliwie,
  • pieczarki – smażymy je na samym początku i dopiero po odparowaniu wody dodajemy pozostałe składniki. Możemy je także przygotować na osobnej patelni,
  • liście szpinaku – smażymy je razem bakłażanem lub podajemy na zimno.

Inne dania z bakłażanem

Makaron z bakłażanem to tylko jeden z wielu przepisów na pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Amatorzy bakłażanów muszą spróbować także:

  • musaki – greckiej zapiekanki z bakłażana z sosem beszamelowym,
  • lasagne z bakłażanów – jest to danie wegetariańskie i bezglutenowe – taką lazanię przygotowujemy bez makaronu,
  • bakłażanów z grilla – marynowanych w oliwie, czosnku i ziołach,
  • faszerowanych bakłażanów – np. mięsem mielonym, wołowiną lub warzywami.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne