Bakłażan faszerowany mięsem to smaczne i aromatyczne danie, które wygląda niezwykle efektownie. Bez problemu zrobi go każdy amator sztuki kulinarnej. Potrawa stanowi świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Z powodzeniem sprawdzi się podczas uroczystych spotkań. Bakłażan z mięsem mielonym skusi nie tylko dorosłych, ale także dzieci.
Getty Images
(średnia 4.5 z 189 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Parmezan ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obieramy cebulę oraz ząbki czosnku. Następnie siekamy je drobno. Natkę pietruszki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Bakłażany: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy na pół. Nacinamy je w środku nożem. Warzywa układamy na blasze, całość posypujemy solą, polewamy oliwą, a następnie pieczemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia i wydrążamy z nich miąższ.
Farsz: olej rozgrzewamy na patelni. Dodajemy cebulę i czosnek. Składniki podgrzewamy, aż się zarumienią. Następnie wrzucamy mielone mięso i smażymy je przez 10-15 minut. Wlewamy przecier pomidorowy. Mieszamy składniki oraz gotujemy jeszcze 10-20 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia. Mięso z cebulą łączymy z wcześniej wydrążonym miąższem.
Pieczenie: bakłażany wypełniamy farszem oraz wstawiamy do piekarnika na ok. 20-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę, warzywa posypujemy z wierzchu parmezanem i całość pieczemy jeszcze 5-10 minut.
Bakłażan faszerowany mięsem: wykładamy go na talerz i posypujemy natką pietruszki.
Porady
- Bakłażan faszerowany mięsem podajemy zazwyczaj solo lub w towarzystwie świeżego pieczywa.
- Parmezan z powodzeniem zastąpimy zwykłym serem żółtym, mozzarellą, a nawet fetą. Niektórzy posypują warzywa blanszowanymi i rozdrobnionymi w malakserze orzechami. Ważne jest, żeby składnik nie zdominował smaku potrawy.
- Do przygotowania dania polecamy wykorzystać domowy przecier pomidorowy. Z łatwością zrobimy go na bazie soczystych pomidorów. Usuwamy z nich skórkę oraz gniazda nasienne. Następnie gotujemy je w garnku przez ok. 15-20 minut. Na końcu przecieramy je przez sito, a gotową passatę doprawiamy solą.
- Przepis możemy dowolnie modyfikować. Oznacza to, że jeśli np. nie przepadamy za czosnkiem, wystarczy po prostu zmniejszyć jego ilość. Warto eksperymentować, żeby uzyskać idealny smak dania.
- Przecier pomidorowy możemy zamienić na koncentrat. W takiej sytuacji dodajemy ok. 1-2 łyżki produktu oraz skracamy czas gotowania farszu.
- Mięso najlepiej zmielić samemu w maszynce. Będzie ono o wiele smaczniejsze niż gotowy produkt z supermarketu.
- Oprócz natki pietruszki, świetnie sprawdzi się tutaj kolendra. Należy jednak mieć na uwadze, że cechuje się ona nieco intensywniejszym aromatem. W związku z tym polecamy dodać ją w mniejszej ilości.
Bakłażan faszerowany rewelacyjnie smakuje solo. Jednak jeśli chcemy, możemy również podać go w towarzystwie:
Bakłażan faszerowany mięsem to prosty, smaczny i elegancki pomysł na obiad. Przepis na to danie możemy bez problemu modyfikować. W zależności od indywidualnych upodobań listę składników warto rozszerzyć o:
Farsz do bakłażana nie musi koniecznie składać się z mięsa. W wersji wegetariańskiej dania, składnik ten zamienimy na:
Komentarze