Faszerowane i zapiekane bakłażany

Bakłażany wypełnione mięsnym farszem i zapiekane na złoto.

Zapiekanki

Czas przygotowania:
65 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 188 głosów)

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg mięsa mielonego (idealnie - jagnięcina)
  • 2/3 szklanki bulionu (warzywny, może być z kostki)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 7,5 dag tartego sera (cheddar)
  • 5 dag bułki tartej
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • pieprz i sól do smaku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Umyte bakłażany, przekrojone wzdłuż na połówki, smarujemy oliwą i wkładamy na 10-15 minut do piekarnika (180-200 stopni). Wyciągamy i po przestygnięciu wydrążamy (zostawiając ok. 0,5 cm grubości ścianki).
  • Wydrążoną zawartość siekamy w kostkę, odkładamy.
  • Drobno posiekaną cebulę szklimy na patelni na łyżce oliwy, dodajemy mięso i smażymy przez 10 minut na dość ostrym ogniu często mieszając.
  • Dodajemy pokrojone środki z bakłażanów, mieszamy, wrzucamy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy mieszając.
  • Jeśli na patelni jest zbyt dużo tłuszczu wytopionego z mięsa, to przed następnym etapem zbieramy jego nadmiar łyżką.
  • Następnie dodajemy oregano, posypujemy mąką, dodajemy koncentrat pomidorowy i po dokładnym wymieszaniu podlewamy patelnię bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Odkrywamy patelnię, chwilę na odparowanie i ewentualnie dodajemy sól i pieprz do smaku.
  • 'Łódki' z bakłażanów wypełniamy ściśle farszem, na wierzch wysypujemy ser wymieszany z bułką tartą.
  • Zapiekamy 20 minut w piekarniku (190-200 stopni).
  • Serwujemy z sezonową zieleniną.
  • Danie można przygotować wcześniej i zapiec tuż przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy