Faszerowane i zapiekane bakłażany

Bakłażany wypełnione mięsnym farszem i zapiekane na złoto.

Dodany przez:

Faszerowane i zapiekane bakłażany

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 6 głosów)

Składniki

  • 3 bakłażany
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg mięsa mielonego (idealnie - jagnięcina)
  • 2/3 szklanki bulionu (warzywny, może być z kostki)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 7,5 dag tartego sera (cheddar)
  • 5 dag bułki tartej
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

  1. Umyte bakłażany, przekrojone wzdłuż na połówki, smarujemy oliwą i wkładamy na 10-15 minut do piekarnika (180-200 stopni). Wyciągamy i po przestygnięciu wydrążamy (zostawiając ok. 0,5 cm grubości ścianki).
  2. Wydrążoną zawartość siekamy w kostkę, odkładamy.
  3. Drobno posiekaną cebulę szklimy na patelni na łyżce oliwy, dodajemy mięso i smażymy przez 10 minut na dość ostrym ogniu często mieszając.
  4. Dodajemy pokrojone środki z bakłażanów, mieszamy, wrzucamy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy mieszając.
  5. Jeśli na patelni jest zbyt dużo tłuszczu wytopionego z mięsa, to przed następnym etapem zbieramy jego nadmiar łyżką.
  6. Następnie dodajemy oregano, posypujemy mąką, dodajemy koncentrat pomidorowy i po dokładnym wymieszaniu podlewamy patelnię bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Odkrywamy patelnię, chwilę na odparowanie i ewentualnie dodajemy sól i pieprz do smaku.
  7. 'Łódki' z bakłażanów wypełniamy ściśle farszem, na wierzch wysypujemy ser wymieszany z bułką tartą.
  8. Zapiekamy 20 minut w piekarniku (190-200 stopni).
  9. Serwujemy z sezonową zieleniną.
  10. Danie można przygotować wcześniej i zapiec tuż przed podaniem.
obiad kolacja zapiekanka bakłażan mięso mielone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze