Patisony faszerowane

Ocena:

4.47 (180)

  • 1 godz. 50 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Patisony faszerowane to najlepszy pomysł na szybkie i proste, a przy tym bardzo efektowne danie. Pieczony kuzyn cukinii i dyni, wypełniony aromatycznym farszem idealnie sprawdzi się więc na codzienny obiad. Takie danie jest też świetnym patentem na przemycenie dzieciom większej ilości warzyw. Jak zrobić patisony faszerowane, aby wyszły idealnie? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis!

Składniki:

  • patison  12 szt.

  • cielęcina  250 g

  • boczek wędzony  150 g

  • czerwona cebula  2 szt.

  • sok pomidorowy  2 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • bakłażan  1 szt.

  • ryż  30 g

  • jajka  2 szt.

  • olej  150 ml

  • parmezan  100 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • bazylia  1 pęczek

  • tymianek  3 gałązki

  • rozmaryn  2 gałązki

  • bulion wołowy  500 ml

Patisony faszerowane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: Z patisonów odcinamy górną część z ogonkiem i wydrążamy. Cielęcinę i boczek drobno siekamy. Pomidory parzymy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w małą kostkę. Obrane cebule i czosnek drobno siekamy. Z bakłażana odcinamy końce, przecinamy na pół, usuwamy pestki i również kroimy w małą kostkę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

  • Krok 2:

    Farsz: Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę szklimy i dodajemy mięso oraz boczek. Smażymy 5–8 minut, przyprawiamy solą oraz pieprzem i przekładamy do miski. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy bakłażan, chwilę smażymy, a następnie dodajemy do mięsa. Studzimy. Dodajemy pomidory, ugotowany ryż, jajka, parmezan, posiekaną natkę, bazylię, listki tymianku i igiełki rozmarynu. Mieszamy.

  • Krok 3:

    Patisony faszerowane:  Patisony faszerujemy i przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy resztą oleju, a do naczynia wlewamy 150 ml bulionu. Wszystko pieczemy przez 50 min w temperaturze 180°C, podlewając stale bulionem. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150°C, przykrywamy patisony dekielkami i pieczemy jeszcze przez 20–25 minut.

Porady

  • Małe patisony nadają się do jedzenia razem ze skórką, natomiast większe okazy mają dość twardą otoczkę, która nie jest zbyt przyjemna do jedzenia. Jeśli więc macie pod ręką duże główki tych warzyw, zjedzcie je, wybierając ze skórki sam farsz z miąższem.
  • Patison nadaje się nie tylko do zapiekania, ale i gotowania, smażenia i duszenia. To bliski kuzyn dyni i cukinii, dlatego można z niego robić podobne dania jak z tych warzyw. Szczególnie dobrze sprawdzi się ona na leczo lub do placków.
  • Świeże patisony należy trzymać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Tak przechowywane zachowają świeżość i jędrność nawet przez 6-7 dni. Najlepiej włożyć je do papierowej torby.
  • Faszerowane patisony można zapiekać otwarte, jak i przykryte "czapeczkami" z ogonkiem. W obu wersjach smakują tak samo dobrze, jednak wariant zakryty znacznie ładniej prezentuje się na stole. 
  • Patison nadziewany może być zarówno na surowo, jak i po wcześniejszym podpieczeniu w piekarniku. Wydrążone główki wystarczy lekko skropić oliwą i wstawić do piekarnika na 10-15 minut. Wstępna obróbka skróci późniejszy czas zapiekania nafaszerowanych warzyw.
  • Zamiast cielęciny do farszu można użyć też mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanki tych dwóch typów. Świetnie sprawdzi się tu także drób. 

Jeśli posmakowało ci to danie, wypróbuj również przepis na dynię faszerowaną!

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Patisony faszerowane — przyprawy i dodatki

Patison faszerowany mięsem mielonym i boczkiem to przepis, który jest tym lepszy, im więcej ma smaku i aromatu. Nie należy więc żałować tu przypraw oraz ziół, które dodadzą wyrazu temu delikatnemu warzywu. Podstawowym zestawem przypraw, jakim warto doprawić farsz, jest sól, pieprz, papryka słodka i ostra, granulowany czosnek, curry, bazylia oraz zioła prowansalskieAby danie było jeszcze bardziej wyraziste, można dolać do farszu odrobinę sosu sojowego, który nada mu dodatkowego smaku umami. Świetnym dodatkiem do nadzienia mięsnego będzie także przyprawa do gyrosa. Upieczone patisony faszerowane warto dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii

Jak podawać patisony faszerowane?

Faszerowane patisony są już kompletnym, zbilansowanym daniem, bogatym w białko, tłuszcze i węglowodany. Jeśli jednak chcecie jeszcze bardziej urozmaicić obiadowe talerze, możecie podać te zapiekane warzywa w towarzystwie kolorowej sałatki lub lekkiej surówki. Świetnym dodatkiem będą też ogórki kiszone lub konserwowe.

Patisony faszerowane dobrze smakują też polane wyrazistym sosem, na bazie bulionu, śmietany lub pomidorów. Wyjątkowo dobrym połączeniem smakowym będzie w tym przypadku aromatyczny sos grzybowy, wędzony sos barbecue, albo lekko pikantny sos czosnkowy. W wersji dietetycznej, patisony można podać z ziołowym dipem na bazie jogurtu greckiego. Aby podkręcić smak zapiekanego patisona, można też zaserwować go z łyżką pesto lub guacamole na wierzchu.

Patison faszerowany — przepis na wiele sposobów

Patison to uniwersalny składnik, który można przygotować na wiele sposobów. Jego delikatny, dość neutralny smak sprawia, że pasuje do niego każdy rodzaj farszu. Patison nadziewany może być więc nie tylko mięsem, ale i innymi dodatkami. W powyższym przepisie używamy cielęciny, jednak można wymienić ją na wieprzowinę, wołowinę lub drób. Podobnie podmieniać możemy też sery, testując różne warianty smakowe. 

Pysznie smakują też wegetariańskie patisony faszerowane warzywami. W tym przypadku można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych warzyw w dowolnych kombinacjach. Klasyką gatunku jest szpinak ze śmietaną lub serem feta, ale warto wykorzystać też podsmażone pieczarki czy tartą marchew. Dobrym pomysłem na bezmięsne danie będą też patisony zapiekane z ryżem lub makaronem. Polecamy również pyszny i zdrowy farsz z kaszy gryczanej, jaglanej lub pęczaku. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne