Patisony nadziewane

Przepis na nadziewane patisony

dodany przez: mojegotowanie

Czas przygotowania:
1godz. 50min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 180 głosów)


Składniki:

  • 12 niewielkich patisonów
  • 25 dag cielęciny bez kości
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 pomidory
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • mały bakłażan
  • 150 ml oleju
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki gotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • 10 dag startego parmezanu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • pęczek bazylii
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • kostka bulionu wołowego

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Z patisonów odcinamy górną część z ogonkiem i wydrążamy. Cielęcinę i boczek drobno siekamy. Pomidory parzymy
  • obieramy
  • usuwamy pestki i kroimy w małą kostkę. Obrane cebule i czosnek drobno siekamy. Z bakłażana odcinamy końce
  • przecinamy na pół
  • usuwamy pestki i kroimy w małą kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek
  • chwilę szklimy i dodajemy mięso oraz bo-czek. Smażymy 5–8 min
  • przyprawiamy solą
  • i pieprzem
  • przekładamy do miski. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy bakłażan
  • chwilę smażymy i dodajemy do mięsa. Studzimy. Dodajemy pomidory
  • ryż
  • jajka
  • parmezan
  • posiekaną natkę
  • bazylię
  • listki tymianku i igiełki rozmarynu. Mieszamy. Patisony faszerujemy
  • przekładamy do żaroodpornego naczynia
  • skrapiamy resztą oleju. Kostkę bulionową rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody
  • 150 ml bulionu wlewamy do naczynia
  • pieczemy 50 min w temp. 180°C
  • podlewając stale bulionem. Zmniejszamy temp. do 150°C
  • patisony przykrywamy dekielkami i pieczemy jeszcze 20–25 min.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy