REKLAMA

Caponata - przepis z kuchni włoskiej

Łatwa potrawa z kuchni włoskiej? Zdecydowanie caponata! Jednogarnkowe danie pełne warzyw - bakłażana, pomidorów i oliwek to propozycja na obiad dla całej rodziny. Doprawiając taką wersję caponaty, nie przesadźmy z solą, bo oliwki same z siebie nadadzą smaku.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Dania główne caponata

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 178 głosów)


Kroki przygotowania:

  • bakłażan 1.

    Bakłażany obieramy cienko i kroimy w grubą kostkę. Następnie wykładamy na sito, oprószamy solą i zostawiamy na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy warzywa na caponatę. Cebulę kroimy w pióra, seler i paprykę w kostkę. Smażymy na oliwie każde z nich oddzielnie. Caponata bazuje na chrupiących i lekko rumianych warzywach. Po usmażeniu przekładamy do wspólnego garnka.

  • Oliwki czarne i zielone 2.

    Na koniec smażymy odcieknięte i dodatkowo osuszone na papierowym ręczniku bakłażany. Je także wrzucamy do wspólnego garnka, w którym będzie gotowana caponata sycylijska. Dolewamy bulion i ocet, wrzucamy pomidory, miód, rodzynki. Dusimy razem kilka minut. Caponata z bakłażana gotuje się na małym ogniu. Dokładamy oliwki i kapary, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na suchej patelni przypiekamy orzeszki piniowe, posypujemy caponatę z wierzchu.

Porady

  • Caponatę serwujemy w wersji bardzo gorącej lub w temperaturze pokojowej, szczególnie latem. 
  • Pomidory powinny być wyparzone i obrane ze skórki – takie łatwiej ugotują się w garnku.
  • Zobacz, jak przygotować bulion warzywny do ugotowania caponaty sycylijskiej. 
  • Włosi dodatkowo polewają wierzch caponaty odrobiną doskonałej oliwy, dorzucają kilka liści świeżej bazylii i porcję startego bezpośrednio nad daniem parmezanu.
  • Lubisz proste dania obiadowe? Sprawdź inne przepisy na dania jednogarnkowe.
     

Notka redakcyjna

Co to caponata?

Caponata sycylijska to danie w gotowanych warzyw. Przypomina ono warzyny gulasz lub gotowaną sałatkę. Caponata składa się najczęściej z bakłażana i selera doprawionych oliwą i octem. Można jednak dodać do niej każde lubiane warzywo. Warzywna caponata może być przygotowana w jednym garnku. To włoskie danie można jeść jako samodzielny posiłek lub potraktować jako dodatek do innych potraw. Przygotowane w ten sposób warzywa są idealne do wyłożenia na gorące tosty z ciabatty lub wymieszania z ugotowanym al dente makaronem. Caponata z bakłażana może być także uzupełniona kawałkami ryby o zwartym mięsie – wystarczy wszystko chwilę wspólnie podusić, aby uzyskać zdrowe danie obiadowe.

Jak zrobić caponatę?

Jak to często bywa z tradycyjnymi, regionalnymi przepisami: ilu kuchary i kucharek, tyle przepisów na potrawę. Równie wiele sposobów przygotowania ma caponata sycylijska. Przepis jest odtwarzany w restauracjach na całym świecie. Jej smak jest lekko kwaskawy, trochę słodki. Warzywa są duszone, więc i bardzo miękkie. Jak zrobić caponatę? Na początku należy obrać i pokroić bakłażana. Następnie posolić lekko i odstawić na 30 minut. W tym czasie warzywo powinno puścić gorzkie soki, dzięki czemu potrawa będzie lepsza. Caponata to danie jednogarnkowe. Na osobnej patelni należy kolejno podsmażać przygotowane wcześniej warzywa, jednak jeśli bardzo nie lubimy zmywać – wszystkie warzywa można podsmażać w tym samym garnku, w którym będziemy gotować. Uważać jednak trzeba, aby nie spalić jedzenia. Garnek powinien mieć możliwie jak najgrubsze dno. Warzywna caponata może być przygotowana z dowolnych warzyw: pomidorów, papryki, selera, ale także brokułów, kalafiora, pora i wszystkiego innego, na co mamy ochotę. Jest to świetny przepis zero waste.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy