Caponata

Ocena:

4.49 (181)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Caponata pochodzi z Sycylii, podstawą jest smażony bakłażan i pomidory. Ważnym składnikiem jest też seler naciowy, a także dodatek octu winnego, kaparów i oliwek. Można ją jeść na ciepło jako główne danie na obiad lub lekką kolację. Ale na zimno jest równie dobra - sprawdzi się się podana w formie sałatki lub pasty na świeże pieczywo. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na caponatę sycylijską.

Składniki:

  • bakłażan  2 szt.

  • oliwa z oliwek  75 ml

  • czerwona cebula  2 szt.

  • seler naciowy  1 szt.

  • czerwona papryka  2 szt.

  • ocet winny  15 ml

  • pomidor  700 g

  • rodzynki  15 g

  • miód  5 ml

  • oliwki  20 szt.

  • kapary  10 szt.

  • pieprz  3 g

  • sól  10 g

  • orzechy piniowe  15 g

Caponata - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Bakłażany: myjemy je, kroimy w kostkę (bez obierania). Przekładamy je do miski i obsypujemy solą (ok. 5 g), dokładnie mieszamy, żeby wszystkie kawałki były nią dobrze pokryte. Odstawiamy na 30 minut, aż puszczą sok. Po tym czasie bakłażany przekładamy na ręcznik papierowy i dokładnie osuszamy.

  • Krok 2:

    Pozostałe warzywa: cebulę obieramy i kroimy w piórka. Seler myjemy i tniemy w plasterki. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, a potem obrać ze skórki - kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę.

  • Krok 3:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy 45 ml oliwy. Wrzucamy bakłażany i smażymy przez ok. 10 minut, mieszamy od czasu do czasu. Zdejmujemy je z patelni. Wlewamy na patelnię pozostałą oliwę, podsmażamy cebule, seler, paprykę przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy pomidory i smażymy przez ok. 15 minut.

  • Krok 4:

    Duszenie: do podsmażonych warzyw dokładamy bakłażany. Dolewamy ocet, dodajemy kapary (bez zalewy), oliwki, rodzynki, miód, sól i pieprz. Gotujemy przez ok. 10-15 minut.

  • Krok 5:

    Podanie: orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. Caponatę wykładamy na głębsze talerze i posypujemy orzeszkami.

Porady

  • Caponatę serwujemy w wersji bardzo gorącej lub w temperaturze pokojowej, szczególnie latem. 
  • Pomidory powinny być wyparzone i obrane ze skórki – takie łatwiej ugotują się w garnku.
  • Pełnię smaku uzyskamy, podsmażając oddzielnie warzywa - zgodnie z krokami przygotowania podanymi w przepisie.
  • Włosi dodatkowo polewają wierzch caponaty odrobiną doskonałej oliwy, dorzucają kilka liści świeżej bazylii i porcję startego bezpośrednio nad daniem parmezanu.
  • Lubisz proste dania obiadowe? Sprawdź inne przepisy na dania jednogarnkowe.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Caponata - inne warianty

Caponata sycylijska to danie z podsmażonych warzyw. Przypomina warzywny gulasz lub gotowaną sałatkę. To klasyczne danie jednogarnkowe. W najpopularniejszej wersji składa się z bakłażanów i selera doprawionych octem. Można jednak dodać do niej każde lubiane warzywo. Caponata z bakłażana może być także uzupełniona:

  • kawałki ryby o zwartym mięsie,
  • ośmiornicę,
  • karczochy,
  • cukinię,
  • przyprawy i zioła - czosnek, paprykę w proszku, zioła prowansalskie, natkę pietruszki, świeżą bazylię.

Z czym podawać caponatę?

To włoskie danie można jeść jako samodzielny posiłek lub potraktować jako dodatek do innych potraw. Przygotowane w ten sposób warzywa są idealne do:

  • wyłożenia na gorące tosty,
  • świeżego pieczywa, np. bagietki,
  • wymieszania z makaronem - polecamy przepis na caponatę z penne,
  • kaszy - jęczmiennej, jaglanej, a nawet gryczanej,
  • kuskusu - propozycja idealna, gdy nie mamy czasu,
  • ryżu - sprawdzi się każdy, ale szczególnie polecamy długoziarnisty, np. basmati,
  • podpieczonych ziemniaków, pokrojonych w kostkę lub ćwiartki.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne