Caponata pochodzi z Sycylii, podstawą jest smażony bakłażan i pomidory. Ważnym składnikiem jest też seler naciowy, a także dodatek octu winnego, kaparów i oliwek. Można ją jeść na ciepło jako główne danie na obiad lub lekką kolację. Ale na zimno jest równie dobra - sprawdzi się się podana w formie sałatki lub pasty na świeże pieczywo. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na caponatę sycylijską.
Wykonanie potraw i stylizacja: Anna Borowska Zdjęcia: Artur Rogalski
(średnia 4.5 z 179 głosów)
Bakłażany: myjemy je, kroimy w kostkę (bez obierania). Przekładamy je do miski i obsypujemy solą (ok. 5 g), dokładnie mieszamy, żeby wszystkie kawałki były nią dobrze pokryte. Odstawiamy na 30 minut, aż puszczą sok. Po tym czasie bakłażany przekładamy na ręcznik papierowy i dokładnie osuszamy.
Pozostałe warzywa: cebulę obieramy i kroimy w piórka. Seler myjemy i tniemy w plasterki. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, a potem obrać ze skórki - kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy 45 ml oliwy. Wrzucamy bakłażany i smażymy przez ok. 10 minut, mieszamy od czasu do czasu. Zdejmujemy je z patelni. Wlewamy na patelnię pozostałą oliwę, podsmażamy cebule, seler, paprykę przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy pomidory i smażymy przez ok. 15 minut.
Duszenie: do podsmażonych warzyw dokładamy bakłażany. Dolewamy ocet, dodajemy kapary (bez zalewy), oliwki, rodzynki, miód, sól i pieprz. Gotujemy przez ok. 10-15 minut.
Podanie: orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. Caponatę wykładamy na głębsze talerze i posypujemy orzeszkami.
Porady
- Caponatę serwujemy w wersji bardzo gorącej lub w temperaturze pokojowej, szczególnie latem.
- Pomidory powinny być wyparzone i obrane ze skórki – takie łatwiej ugotują się w garnku.
- Pełnię smaku uzyskamy, podsmażając oddzielnie warzywa - zgodnie z krokami przygotowania podanymi w przepisie.
- Włosi dodatkowo polewają wierzch caponaty odrobiną doskonałej oliwy, dorzucają kilka liści świeżej bazylii i porcję startego bezpośrednio nad daniem parmezanu.
- Lubisz proste dania obiadowe? Sprawdź inne przepisy na dania jednogarnkowe.
Caponata sycylijska to danie z podsmażonych warzyw. Przypomina warzywny gulasz lub gotowaną sałatkę. To klasyczne danie jednogarnkowe. W najpopularniejszej wersji składa się z bakłażanów i selera doprawionych octem. Można jednak dodać do niej każde lubiane warzywo. Caponata z bakłażana może być także uzupełniona:
To włoskie danie można jeść jako samodzielny posiłek lub potraktować jako dodatek do innych potraw. Przygotowane w ten sposób warzywa są idealne do:
Komentarze