Caponata - przepis z kuchni włoskiej

Łatwa potrawa z kuchni włoskiej? Zdecydowanie caponata! Jednogarnkowe danie pełne warzyw - bakłażana, pomidorów i oliwek to propozycja na obiad dla całej rodziny.

Dodany przez:

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 3 dorodne bakłażany, cienko obrane, pokrojone w grubą kostkę
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 czerwone cebule, średniej wielkości, pokrojone w piórka
  • seler naciowy, pokrojony w kostkę
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki octu winnego czerwonego
  • 3 pomidory, bez skóry i pestek, posiekane
  • łyżka malutkich rodzynek
  • łyżeczka miodu
  • 20 zielonych wypestkowanych oliwek
  • kilka kaparów
  • sól, pieprz,
  • czubata łyżka piniowych orzeszków

Przygotowanie

  1. Bakłażany wykładamy na sito, oprószamy solą i zostawiamy na ok. 30 min. W tym czasie partiami, wykorzystując po jednej łyżce oliwy, smażymy kolejno: cebulę, seler i paprykę, każde oddzielnie. Chrupiące i lekko rumiane przekładamy do wspólnego garnka.
  2. Na koniec smażymy odcieknięte i dodatkowo osuszone na papierowym ręczniku bakłażany. Je także wrzucamy do wspólnego garnka, dolewamy bulion i ocet, wrzucamy pomidory, miód, rodzynki; dusimy razem kilka minut.
  3. Dokładamy oliwki i kapary, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na suchej patelni przypiekamy orzeszki piniowe, posypujemy caponatę z wierzchu.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Wskazówki

Caponatę serwujemy w wersji bardzo gorącej lub w temperaturze pokojowej, szczególnie latem. Przygotowane w ten sposób warzywa są idealne do wyłożenia na gorące tosty z ciabatty lub wymieszania z ugotowanym al dente makaronem. Można także włożyć do nich kawałki ryby o zwartym mięsie i chwilę wspólnie podusić.

Komentarz redakcji

Włosi dodatkowo polewają wierzch odrobiną doskonałej oliwy, dorzucają kilka liści świeżej bazylii i porcję startego bezpośrednio nad daniem parmezanu.
caponata
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy