Grillowane warzywa

Spotkanie w gronie przyjaciół jest najlepsze, gdy towarzyszy mu biesiadowanie przy grillu. Oto propozycje na aromatyczne warzywa.

Dodany przez:

Na ciepło

Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • czerwona cebula
  • jak najmniejszy bakłażan
  • 2 marchewki
  • cukinia
  • papryka czerwona i żółta
  • MARYNATA:
  • 50 ml octu balsamicznego
  • limonka
  • 60 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • świeża bazylia
  • świeży rozmaryn
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Przygotuj marynatę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Włóż do miski. Wlej ocet, oliwę i sok z limonki. Dołóż 3 łyżki posiekanych ziół i pomieszaj. Cebulę obierz. Pokrój w ósemki, ułóż na desce, by się nie rozpadła. Bakłażan, cukinie i marchewkę potnij w plastry. Paprykę pokrój w kawałki wielkości mniej więcej pokrojonych warzyw.
  2. Przygotuj spore arkusze pergaminu. Na nim ułóż na przemian przygotowane warzywa. Skrop marynatą, posyp solą i pieprzem. Papier zawiń szczelnie, a końcówki zepnij wykałaczkami. Grill rozgrzej I ułóż na nim paczuszki. Piecz 25 minut. Podawaj od razu.

Wskazówki

Zobacz też: przepis na warzywa z patelni

grill warzywa grillowane warzywa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze