Grillowane warzywa

Ocena:

4.48 (177)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Grillowane warzywa, skąpane w aromatycznej marynacie ziołowej, sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie, jak i jako smaczny dodatek do mięs. Można użyć ich również do przygotowania lekkiej sałatki lub pożywnej zupy krem. Jeśli planujecie wegetariańskiego grilla lub po prostu szukacie ciekawych pomysłów na dania z rusztu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. 

Składniki:

  • bakłażan  300 g

  • cukinia  400 g

  • czerwona papryka  250 g

  • żółta papryka  200 g

  • ocet balsamiczny  50 ml

  • limonka  1 szt.

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • czosnek  2 ząbki

  • tymianek  3 gałązki

  • bazylia  0.5 pęczka

  • rozmaryn  3 gałązki

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Grillowane warzywa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marynata do grillowanych warzyw: Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i przekładamy do małego naczynia. Dodajemy do niego ocet, oliwę, świeżo wyciśnięty sok z limonki oraz posiekane na drobno zioła. Całość dokładnie mieszamy. 

  • Krok 2:

    Grillowane warzywa: Bakłażan oraz cukinię kroimy w talarki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w podłużne paski. Warzywa przekładamy do miski, łączymy je z marynatą i odkładamy na co najmniej 30 minut. Po tym czasie układamy je na rozgrzanym grillu i opiekamy przez kilka minut, aż zrobią się miękkie. 

Porady

  • Obracanie warzyw i ich równomierne przypiekanie ułatwi specjalny kosz do grillowania warzyw, wyposażony w poręczną rączkę. 
  • By oszczędzić sobie czasochłonnego sprzątania grilla węglowego, warzywa można ułożyć na aluminiowych tackach. Podczas grillowania warzyw przydatne mogą również okazać się stalowe szczypce.
  • Jeżeli przygotowujecie danie w większej porcji, możecie wykorzystać jego część do przygotowania pysznej sałatki z grillowanych warzyw. Wystarczy przełożyć je do miski, a następnie wymieszać z jakościową fetą i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Smaku doda całości delikatny dressing miodowo-musztardowy. 
  • Na bazie grillowanych warzyw można też przyrządzić smakowitą zupę krem. Wystarczy zblenować je przy pomocy miksera ręcznego, a następnie zagotować z dodatkiem bulionu warzywnego
  • Dla uzyskania najlepszych efektów warzywa warto marynować przez 2–3 godziny. Oczywiście, proces ten można znacząco skrócić, jednak to właśnie dzięki niemu warzywa nabierają fantastycznego smaku i aromatu.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak grillować warzywa? 

Przepis na grillowane warzywa jest niezwykle prosty. Wystarczy zamarynować je w ulubionej mieszance ziół i oliwy, a następnie ułożyć na rozgrzanym wcześniej ruszcie. Jednak, by danie wyszło idealnie, warto przestrzegać kilku prostych wskazówek.

Warzywa należy pokroić tak, by jak największą powierzchnią stykały się z rusztem. Zaś sam ruszt dobrze jest posmarować cienką warstwą oliwy. Jeżeli korzystacie z grilla gazowego, polecamy ustawić go na temperaturę 150–160 °C.

A, ile piec warzywa na grillu? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna – w zależności od rodzaju warzyw, optymalny czas ich pieczenia może się wahać od 5 do nawet 40 minut. Najszybciej, bo w około 7 minut,  grillują się cuknie, bakłażany, szparagi, pomidory oraz papryki. Ziemniaki czy kolby kukurydzy potrzebują około 15 minut. Z kolei cebulę należy grillować przez aż 35–40 minut.

Poza sezonem, możecie w prosty sposób przygotować grillowane warzywa na patelni. Oczywiście, najlepiej sprawdzi się w tym celu specjalna patelnia grillowa z charakterystycznymi żłobieniami. Wystarczy dobrze ją rozgrzać, ułożyć na niej zamarynowane warzywa i przypiec je z obu stron. 

Równie dobrze smakują grillowane warzywa z piekarnika. W tym przypadku, po doprawieniu należy ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieścić w piekarniku nagrzanym do 150 C. Po około 20 minutach danie będzie gotowe.

Warzywa na grilla – jakie wybrać? 

Zastanawiacie się jakie warzywa można grillować? Wybór jest naprawdę spory! Największą popularnością cieszą się grillowane cukinie, bakłażany i papryki. Na ruszcie można jednak umieścić także cebule, szparagi, pomidory, pieczarki czy ziemniaki. 

Dobrze sprawdzi się w tym celu również marchewka, dynia, groszek, a nawet czerwona lub biała kapusta. W sezonie można pokusić się również o przygotowanie grillowanych kolb kukurydzy lub różyczek kalafiora czy brokułu. 

Niewiele osób wie, że na ruszcie można również umieścić niektóre owoce, takie jak chociażby gruszki, jabłka, ananasy czy brzoskwinie. Świetnie smakują też banany z grilla – podane w towarzystwie domowych lodów i polewy czekoladowej z pewnością zachwycą wszystkich gości.

Jak doprawić warzywa grillowane? 

Choć soczyste warzywa z grilla nie potrzebują wiele dodatków, by zachwycić swym smakiem, warto przygotować je z dodatkiem aromatycznej marynaty. W najprostszej wersji można przyrządzić ją z jedynie 4 składników – oliwy, soli, pieprzu i czosnku. 

Smak warzyw dobrze podkreślą również zioła takie jak bazylia, tymianek, oregano czy rozmaryn. Można też doprawić je przy pomocy szałwii, papryki słodkiej lub wędzonej, kminku, albo natki pietruszki. Fanom pikantnych potraw, polecamy obsypanie grillowanych warzyw odrobiną sproszkowanego chili lub czarnego pieprzu lampung.

Marynatę do grillowanych warzyw można też przygotować na bazie oleju sezamowego, sosu sojowego, czosnku oraz kolendry. Ciekawie smakuje również w wersji z miodem, cytryną, tymiankiem i czosnkiem. Z kolei fanom gorczycy z pewnością przypadnie do gustu mieszanka musztardy, masła, miodu oraz sosu sojowego. Polecamy również spróbować orzeźwiającej marynaty z świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym, czerwonym pieprzem, solą, czosnkiem i posiekanym na drobno koperkiem. 

Z czym podawać warzywa z grilla? 

Warzywa grillowane można serwować zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do karkówki, żeberek czy drobiowych filetów z grilla. W pierwszym przypadku polecamy podawać je w towarzystwie lekkiej sałatki na bazie sałaty masłowej, oblanej delikatnym dressingiem lub smacznej, warzywnej surówki. Ich smak dobrze podkreślą również takie dodatki jak salsa z mango, konfitura z czerwonej cebuli czy pokrojony w plasterki ogórek kanapkowy.

Pieczone warzywa świetnie komponują się również z innymi wegetariańskimi lub wegańskimi potrawami z rusztu, takimi jak chociażby grillowany camembert czy tofu. Można je też serwować w towarzystwie roślinnych steków lub warzywnych pulpecików. Niektórzy podają je również z domowym hummusem na bazie ciecierzycy lub z aromatyczną pastą bazyliową. Osobom na diecie fleksitariańskiej z pewnością przypadnie go gustu połączenie warzyw i grillowanego dorsza lub łososia.

By całość smakowała jeszcze lepiej, warto pokusić się o przyrządzenie prostego sosu do grillowanych warzyw na bazie jogurtu greckiego, soli, pieprzu i świeżo przeciśniętego przez praskę czosnku. Ich smak dobrze podkreśli też klasyczny lub wegański majonez. Często serwuje się je również w towarzystwie sosu pomidorowego, paprykowego, czosnkowego, musztardowego czy pieprzowego. Fanom bardziej niecodziennych połączeń smakowych polecamy przygotowanie egzotycznego sosu curry, orientalnego sosu śliwkowego lub aromatycznego dipu serowego.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne