Grillowane warzywa

Spotkanie w gronie przyjaciół jest najlepsze, gdy towarzyszy mu biesiadowanie przy grillu. Oto propozycje na aromatyczne warzywa.

Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 175 głosów)

Składniki:

  • czerwona cebula
  • jak najmniejszy bakłażan
  • 2 marchewki
  • cukinia
  • papryka czerwona i żółta
  • MARYNATA:
  • 50 ml octu balsamicznego
  • limonka
  • 60 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • świeża bazylia
  • świeży rozmaryn
  • sól i pieprz

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Przygotuj marynatę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Włóż do miski. Wlej ocet, oliwę i sok z limonki. Dołóż 3 łyżki posiekanych ziół i pomieszaj. Cebulę obierz. Pokrój w ósemki, ułóż na desce, by się nie rozpadła. Bakłażan, cukinie i marchewkę potnij w plastry. Paprykę pokrój w kawałki wielkości mniej więcej pokrojonych warzyw.
  • Przygotuj spore arkusze pergaminu. Na nim ułóż na przemian przygotowane warzywa. Skrop marynatą, posyp solą i pieprzem. Papier zawiń szczelnie, a końcówki zepnij wykałaczkami. Grill rozgrzej I ułóż na nim paczuszki. Piecz 25 minut. Podawaj od razu.

Porady

Zobacz też: przepis na warzywa z patelni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy