56 kolekcji przepisów
4440 przepisów
Warzywa - zastosowanie
Warzywa to podstawowy składnik zup. Zupy tradycyjne poznane w dzieciństwie np.: ogórkowa, ziemniaczana, pomidorowa albo kapuśniak na wędzonych żeberkach lub urozmaicone smaki zup-krem. Doskonałym przykładem jest krem z dyni z dodatkiem oleju z pestek dyniowych albo krem brokułowy z uprażonymi płatkami migdałowymi.
Warzywa nadają też intrygująca barwę spowszedniałym dodatkom. Purée zyska intrygujący wygląd, gdy zrobimy go z fioletowych ziemniaków truflowych. Makaron zachwyci dzieci, gdy zabarwimy go szpinakiem lub sokiem z buraków.
Warzywa to także zaskakujący dodatek do ciast i deserów. Ziemniaki sprawią, że ciasto drożdżowe będzie dłużej świeże. Przecier z dyni nada sprężystości ciastu. Czerwone buraki nadadzą ciemniejszego koloru ciastu czekoladowemu oraz nadadzą mu naturalnej słodyczy bez dodatku cukru. Przecier pomidorowy natomiast sprawi, że wypieki będą jędrne i sprężyste.