Jajka marynowane to niezwykle aromatyczna i pożywna przekąska. Sprawdzą się zarówno jako element zimnej płyty na różnego rodzaju imprezach, jak i jako urozmaicenie bardziej odświętnych śniadań. Dzięki dodatkowi octu, cebuli, rozmarynu i chili smakują naprawdę genialnie.
StockFood
(średnia 4.43 z 180 głosów)
Gotowanie jajek na twardo: Surowe jaja wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy szczyptę soli. Doprowadzamy je do wrzenia, a następnie gotujemy przez około 8–9 minut. Po tym czasie odlewamy z garnka wrzątek i zalewamy jajka zimną wodą. Odkładamy je do wystudzenia, a następnie obieramy.
Przygotowanie zalewy: Cebulę obieramy i kroimy na talarki. Do garnka wlewamy ocet i wodę. Dodajemy sól oraz cukier. Całość zagotowujemy. Gdy zalewa zacznie wrzeć, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej cebulę. Gotową mieszankę odkładamy do lekkiego przestudzenia.
Jajka konserwowe: Na dnie czystego słoika układamy ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, koper i papryczki chili. Układamy jajka i całość zalewamy gotową zalewą. Słoik zakręcamy i odkładamy w chłodne miejsce na około 2 tygodnie.
Porady
- Gotowa zalewa do jajek, przed przelaniem, powinna być ciepła, ale nie gorąca.
- Podany w przepisie ocet spirytusowy można zastąpić octem winnym lub balsamicznym.
- Jeśli planujecie podać jajka w occie na imprezie, polecamy dodanie do zalewy buraków. Dodadzą przekąsce nie tylko ciekawego smaku, ale i pięknego, różowego koloru.
- Przed przystąpieniem do marynowania jajek, należy upewnić się, że słoik, do którego będą włożone jest czysty i wyparzony.
- Na bazie jajek w zalewie octowej można przyrządzić smaczną pastę jajeczną. Sprawdzi się ona zarówno jako samodzielna przekąska, jak i jako dodatek do kanapki.
- Jajka ugotowane na twardo można mrozić. Uprzednio należy jednak usunąć z nich skorupkę. Przechowywane w zamrażalniku zachowają świeżość przez około 2–3 miesiące.
- Gotowanie jajek na twardo ułatwi minutnik, który na bieżąco pokazuje stopień ugotowanie jajek. By zapobiec rozbijaniu się jajek i pękaniu skorupek, można umieścić je w specjalnym, metalowym koszyczku.
Wykonanie zalewy jest łatwe i bezproblemowe. W wersji podstawowej składa się ona jedynie z octu, wody i soli. Można jednak urozmaicić ją o inne, ulubione przyprawy. Dobrze sprawdzi się w tym celu liść laurowy, ziele angielskie, czosnek czy papryka chili. Niektóre przepisy uwzględniają również dodatek cebuli, kolorowego pieprzu czy rozmarynu.
Po przełożeniu jajek do słoika i zalaniu ich gotową mieszanką, całość należy odstawić na co najmniej kilka dni do lodówki. Dzięki temu, po wyjęciu będą smakować fantastycznie.
Marynowane jajka świetnie sprawdzą się w roli przystawki lub przekąski i spokojnie można podawać je podczas mniej oficjalnych przyjęć i innych imprez. Pasują jak ulał do świątecznego stołu, ale tak samo dobrze sprawdzą się na co dzień, jako interesujące urozmaicenie kulinarnej monotonii. Pokrojone i podane na kanapce smakują wybornie. Można je również dodać do sałatki lub lunch boxa.
Jajka w zalewie doskonale komponują się ze smakiem majonezu, sosu tatarskiego i chrzanu, ale nie ma żadnych przeciwwskazań przed sięgnięciem po nieco bardziej egzotyczny dodatek, jak choćby sos curry. Tak naprawdę, jaja marynowane możemy podawać ze wszystkim, z czym serwujemy ich gotowane odpowiedniki.
Komentarze