Pisanki w galarecie

Małe porcje galarety formujemy w kształt jajka. Zaskoczą gości przy wielkanocnym stole!

Galareta

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 164 głosów)

Składniki:

  • 2 łyżki żelatyny
  • szklanka bulionu drobiowego
  • szklanka białego wina
  • 6 jajek
  • marchewka ugotowana
  • upieczona papryka bez skóry
  • 1/4 pęczka szczypiorku
  • 5 dag czarnych oliwek
  • 5 dag mrożonego zielonego groszku, zblanszowanego
  • rzeżucha

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody, odstawiamy. Bulion podgrzewamy z winem. Wlewamy żelatynę, mieszając, zagotowujemy. Odstawiamy.
  • Na spodzie każdego jajka robimy otworek 1,5 x 1,5 cm. Z drugiej strony robimy tylko małą dziurkę. Wylewamy białko z żółtkiem (wykorzystujemy np. do jejecznicy). Skorupki wyparzamy i osuszamy. Mniejszy otworek zalepiamy masą plastyczną i zabezpieczamy folią spożywczą.
  • Marchewkę i paprykę kroimy w cienkie nieduże słupki. Szczypiorek tniemy na 2,5-cm źdźbła. Oliwki kroimy w plasterki. Przez większy otwór wkładamy do wydmuszki warzywa, szczypiorek, oliwki, groszek i rzeżuchę, praktycznie aż po sam wierzch. Wlewamy przygotowaną galaretę.
  • Wypełnione wydmuszki ustawiamy bezpiecznie (np. w kieliszkach do jajek) i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godz. Przed podaniem galaretkowe jajka obieramy ze skorupek.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy