Galaretki w kształcie jajek

Galaretki w kształcie jajek to ciekawa i niebanalna przekąska, która idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale i smakuje naprawdę fantastycznie. Chętnie zajadają się nią zarówno dzieci, jak i dorośli. Podana z odrobiną domowego chrzanu lub majonezu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

galareta

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 164 głosów)

Galaretki w kształcie jajek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Wywar na galaretę: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody, odstawiamy. Bulion podgrzewamy z winem. Wlewamy żelatynę, mieszając, zagotowujemy. Odstawiamy. W osobnym garnku gotujemy marchewkę. Przecedzamy ją i odkładamy na później. Paprykę podpiekamy w piekarniku, aż do zarumienienia. Po wystudzeniu usuwamy z niej skórę. Mrożony groszek blanszujemy. 

  • 2.

    Przygotowanie wydmuszek: Na spodzie każdego jajka robimy otworek 1,5 x 1,5 cm. Z drugiej strony robimy tylko małą dziurkę. Wylewamy białko z żółtkiem. Skorupki wyparzamy i osuszamy. Mniejszy otworek zalepiamy masą plastyczną i zabezpieczamy folią spożywczą.

  • 3.

    Gotowanie warzyw: Marchewkę i paprykę kroimy w cienkie nieduże słupki. Szczypiorek tniemy na 2,5-cm źdźbła. Oliwki kroimy w plasterki. Przez większy otwór wkładamy do wydmuszki warzywa, szczypiorek, oliwki, groszek i rzeżuchę, praktycznie aż po sam wierzch. Zalewamy przygotowaną galaretą. 

  • 4.

    Galaretki w kształcie jajek: Wypełnione wydmuszki ustawiamy bezpiecznie (np. w kieliszkach do jajek) i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godz. Przed podaniem galaretkowe jajka obieramy ze skorupek.

Porady

  • Przygotowanie przekąski ułatwią foremki do galaretki w kształcie jajka. Podczas okresu przedświątecznego, można zakupić je w wybranych hipermarketach i w większości sklepów z akcesoriami kuchennymi. Jeżeli ich nie posiadacie i nie chcecie wykorzystywać wydmuszek, możecie również przygotować przekąskę w pustych, plastikowych opakowaniach z czekoladowych jajek. Wówczas trzeba poświęcić więcej wysiłku na estetyczne sklejenie dwóch części galaretki. Można jednak połączyć je ze sobą przy pomocy drewnianych wykałaczek. 
  • By uzyskać klarowne galaretki na Wielkanoc można dodać do wywaru dwa ubite na pianę białka jaja. Powstała piana zbierze wszelkie nieczystości. Należy ją usunąć przy pomocy łyżki cedzakowej, a następnie przelać bulion przez sitko z gazą. Po przecedzeniu całości można do niej dodać żelatynę i pozostałe składniki przekąski. 
  • Galaretki jajka można przyprawić na wiele różnych sposobów. Dobrze sprawdzi się w tym celu majeranek, natka pietruszki czy posiekany szczypiorek. Do bulionu można też dodać sos sojowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku lub płatki chili.
  • Galaretki w kształcie jajek należy przechowywać w lodówce. Wówczas zachowają świeżość przez około 5–7 dni.
  • Galaretki wielkanocne polecamy serwować w ozdobnych kieliszkach do jajek. 
  • Podany przepis można modyfikować podług swoich preferencji. Do galaretek jajek można dodać jajka ugotowane na twardo lub warzywa takie jak brokuł, kalafior czy seler korzeniowy. Równie dobrze będą smakować z ugotowanym uprzednio mięsem. Szczególnie polecamy spróbować galaretki z kurczakiem
  • Galaretki w kształcie jajka polecamy serwować z domowym chrzanem, sosem tatarskim lub własnoręcznie przygotowanym majonezem. Można je również podawać z cząstkami cytryny, dla przełamania smaku.
  • Jajka, które pozostaną po zrobieniu wydmuszek można wykorzystać do przyrządzenia jajecznicy, omletu lub świątecznego tataru.

Notka redakcyjna

Jajka galaretki – przepis na galaretę

Pomysłów na to, jak zrobić galaretę jest całe mnóstwo. Z okazji świąt Wielkiejnocy najczęściej dodaje się do niej jajka, rozmaite warzywa i ugotowane wcześniej mięso. Do przygotowania pisanek sprawdzi się zarówno tradycyjna galareta wieprzowa, jak i galaretka drobiowa czy wołowa. By całość nabrała bardziej świątecznego charakteru, oprócz kawałków jajek na twardo, warto dodać do niej warzywa takie jak rzodkiewka, szczypiorek lub rzeżucha.

Galaretki w kształcie jajek można też przygotować na słodko. Wówczas można dodać do nich ulubione owoce. Dobrze sprawdzą się maliny, truskawki czy borówki – zarówno te mrożone, jak i świeże. Ciekawym pomysłem jest również przygotowanie słodkich galaretek w kształcie jajka w wersji warstwowej. Wówczas należy przygotować kilka (choć wystarczą dwa) rodzajów galaretki. Następnie wlewa się je partiami do wydmuszek. Gdy ostatnia z partii zdąży stężeć, można wylać na nią kolejną porcję. Czynność należy powtarzać, aż do wypełnienia foremki. Tak przygotowane będą cieszyć oko wszystkich domowników. 

Galaretka wegańska – pomysł na roślinne pisanki z galarety

Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować wielkanocne jajka z galaretki w wersji wegańskiej. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis. Podaną w nim żelatynę należy zastąpić agar-agar. Jest to w 100% wegański środek żelujący, pozyskiwany z japońskich glonów. By uzyskać pożądaną konsystencję przekąski, należy dodać 2 łyżeczki produktu na każdy litr wody. W razie potrzeby agar można też ponownie podgrzać i dodać go w większej ilości. By zadziałał on prawidłowo należy namoczyć go w wodzie lub bulionie, a następnie gotować przez około 5–10 minut. Produkt tężeje w temperaturze pokojowej, więc gotowych pisanek nie trzeba przekładać do lodówki.  

By cieszyć się smakiem wegańskiej galaretki świątecznej trzeba również zastąpić bulion drobiowy jego warzywną wersją. Dodatek podanych w przepisie jajek gotowanych na twardo należy pominąć. Tak przygotowaną galaretę można podawać z domowym chrzanem lub roślinnym majonezem na bazie soi. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy