Pisanki w galarecie

Małe porcje galarety formujemy w kształt jajka. Zaskoczą gości przy wielkanocnym stole!

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.56 z 9 głosów)

Składniki

  • 2 łyżki żelatyny
  • szklanka bulionu drobiowego
  • szklanka białego wina
  • 6 jajek
  • marchewka ugotowana
  • upieczona papryka bez skóry
  • 1/4 pęczka szczypiorku
  • 5 dag czarnych oliwek
  • 5 dag mrożonego zielonego groszku, zblanszowanego
  • rzeżucha

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody, odstawiamy. Bulion podgrzewamy z winem. Wlewamy żelatynę, mieszając, zagotowujemy. Odstawiamy.
  2. Na spodzie każdego jajka robimy otworek 1,5 x 1,5 cm. Z drugiej strony robimy tylko małą dziurkę. Wylewamy białko z żółtkiem (wykorzystujemy np. do jejecznicy). Skorupki wyparzamy i osuszamy. Mniejszy otworek zalepiamy masą plastyczną i zabezpieczamy folią spożywczą.
  3. Marchewkę i paprykę kroimy w cienkie nieduże słupki. Szczypiorek tniemy na 2,5-cm źdźbła. Oliwki kroimy w plasterki. Przez większy otwór wkładamy do wydmuszki warzywa, szczypiorek, oliwki, groszek i rzeżuchę, praktycznie aż po sam wierzch. Wlewamy przygotowaną galaretę.
  4. Wypełnione wydmuszki ustawiamy bezpiecznie (np. w kieliszkach do jajek) i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godz. Przed podaniem galaretkowe jajka obieramy ze skorupek.
  5. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017
jajko galareta pisanka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy