Galaretki w kształcie jajek to ciekawa i niebanalna przekąska, która idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale i smakuje naprawdę fantastycznie. Chętnie zajadają się nią zarówno dzieci, jak i dorośli. Podana z odrobiną domowego chrzanu lub majonezu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.47 z 164 głosów)
Wywar na galaretę: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody, odstawiamy. Bulion podgrzewamy z winem. Wlewamy żelatynę, mieszając, zagotowujemy. Odstawiamy. W osobnym garnku gotujemy marchewkę. Przecedzamy ją i odkładamy na później. Paprykę podpiekamy w piekarniku, aż do zarumienienia. Po wystudzeniu usuwamy z niej skórę. Mrożony groszek blanszujemy.
Przygotowanie wydmuszek: Na spodzie każdego jajka robimy otworek 1,5 x 1,5 cm. Z drugiej strony robimy tylko małą dziurkę. Wylewamy białko z żółtkiem. Skorupki wyparzamy i osuszamy. Mniejszy otworek zalepiamy masą plastyczną i zabezpieczamy folią spożywczą.
Gotowanie warzyw: Marchewkę i paprykę kroimy w cienkie nieduże słupki. Szczypiorek tniemy na 2,5-cm źdźbła. Oliwki kroimy w plasterki. Przez większy otwór wkładamy do wydmuszki warzywa, szczypiorek, oliwki, groszek i rzeżuchę, praktycznie aż po sam wierzch. Zalewamy przygotowaną galaretą.
Galaretki w kształcie jajek: Wypełnione wydmuszki ustawiamy bezpiecznie (np. w kieliszkach do jajek) i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godz. Przed podaniem galaretkowe jajka obieramy ze skorupek.
Porady
- Przygotowanie przekąski ułatwią foremki do galaretki w kształcie jajka. Podczas okresu przedświątecznego, można zakupić je w wybranych hipermarketach i w większości sklepów z akcesoriami kuchennymi. Jeżeli ich nie posiadacie i nie chcecie wykorzystywać wydmuszek, możecie również przygotować przekąskę w pustych, plastikowych opakowaniach z czekoladowych jajek. Wówczas trzeba poświęcić więcej wysiłku na estetyczne sklejenie dwóch części galaretki. Można jednak połączyć je ze sobą przy pomocy drewnianych wykałaczek.
- By uzyskać klarowne galaretki na Wielkanoc można dodać do wywaru dwa ubite na pianę białka jaja. Powstała piana zbierze wszelkie nieczystości. Należy ją usunąć przy pomocy łyżki cedzakowej, a następnie przelać bulion przez sitko z gazą. Po przecedzeniu całości można do niej dodać żelatynę i pozostałe składniki przekąski.
- Galaretki jajka można przyprawić na wiele różnych sposobów. Dobrze sprawdzi się w tym celu majeranek, natka pietruszki czy posiekany szczypiorek. Do bulionu można też dodać sos sojowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku lub płatki chili.
- Galaretki w kształcie jajek należy przechowywać w lodówce. Wówczas zachowają świeżość przez około 5–7 dni.
- Galaretki wielkanocne polecamy serwować w ozdobnych kieliszkach do jajek.
- Podany przepis można modyfikować podług swoich preferencji. Do galaretek jajek można dodać jajka ugotowane na twardo lub warzywa takie jak brokuł, kalafior czy seler korzeniowy. Równie dobrze będą smakować z ugotowanym uprzednio mięsem. Szczególnie polecamy spróbować galaretki z kurczakiem.
- Galaretki w kształcie jajka polecamy serwować z domowym chrzanem, sosem tatarskim lub własnoręcznie przygotowanym majonezem. Można je również podawać z cząstkami cytryny, dla przełamania smaku.
- Jajka, które pozostaną po zrobieniu wydmuszek można wykorzystać do przyrządzenia jajecznicy, omletu lub świątecznego tataru.
Pomysłów na to, jak zrobić galaretę jest całe mnóstwo. Z okazji świąt Wielkiejnocy najczęściej dodaje się do niej jajka, rozmaite warzywa i ugotowane wcześniej mięso. Do przygotowania pisanek sprawdzi się zarówno tradycyjna galareta wieprzowa, jak i galaretka drobiowa czy wołowa. By całość nabrała bardziej świątecznego charakteru, oprócz kawałków jajek na twardo, warto dodać do niej warzywa takie jak rzodkiewka, szczypiorek lub rzeżucha.
Galaretki w kształcie jajek można też przygotować na słodko. Wówczas można dodać do nich ulubione owoce. Dobrze sprawdzą się maliny, truskawki czy borówki – zarówno te mrożone, jak i świeże. Ciekawym pomysłem jest również przygotowanie słodkich galaretek w kształcie jajka w wersji warstwowej. Wówczas należy przygotować kilka (choć wystarczą dwa) rodzajów galaretki. Następnie wlewa się je partiami do wydmuszek. Gdy ostatnia z partii zdąży stężeć, można wylać na nią kolejną porcję. Czynność należy powtarzać, aż do wypełnienia foremki. Tak przygotowane będą cieszyć oko wszystkich domowników.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować wielkanocne jajka z galaretki w wersji wegańskiej. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis. Podaną w nim żelatynę należy zastąpić agar-agar. Jest to w 100% wegański środek żelujący, pozyskiwany z japońskich glonów. By uzyskać pożądaną konsystencję przekąski, należy dodać 2 łyżeczki produktu na każdy litr wody. W razie potrzeby agar można też ponownie podgrzać i dodać go w większej ilości. By zadziałał on prawidłowo należy namoczyć go w wodzie lub bulionie, a następnie gotować przez około 5–10 minut. Produkt tężeje w temperaturze pokojowej, więc gotowych pisanek nie trzeba przekładać do lodówki.
By cieszyć się smakiem wegańskiej galaretki świątecznej trzeba również zastąpić bulion drobiowy jego warzywną wersją. Dodatek podanych w przepisie jajek gotowanych na twardo należy pominąć. Tak przygotowaną galaretę można podawać z domowym chrzanem lub roślinnym majonezem na bazie soi.
Komentarze